Afrika’daki Yatırım Fırsatları
Satış ve pazarlama ile ilgili meşhur bir hikaye vardır. Ayakkabı üreten bir firma Afrika’ya iki tane pazarlama elemanını gönderir. Pazar araştırması yapan bu iki personel gözlemleri sonucu iki farklı sonuç çıkarır. Birincisi; Afrika’da ayakkabı satamayız çünkü kimse ayakkabı giymiyor. İkincisi ise şöyle değerlendirir; Afrika fırsatlar ülkesi, çünkü burada kimsenin ayakkabısı yok.
Biz de ülke olarak ticari anlamda Afrika’yı hep yok saydık. Afrikalı denince aklımıza yoksul, yardıma muhtaç, temiz suya ve gıdaya ulaşamayan insanlar geliyordu. Kısacası kendilerine bile faydası olmayan bir toplum bize ne getiri sağlayabilir ki diyorduk.
Bize bu algıyı empoze eden ülkeler uzun bir süredir yatırımlarını Afrika’ya yönlendiriyor.
Yanı başımızda olup bizden uzak tutulan Afrika aslında büyük bir potansiyele sahip.
Bu potansiyeli ve fırsatları iş insanlarımıza anlatmak amacıyla geçtiğimiz Çarşamba günü Ortak Akıl İş Platformu ve Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) “Afrika’da Yatırım ve İhracat Zirvesi”ni düzenledi.
Afrika’da iş yapma olanaklarının ve ihracat için yol haritalarının sunulduğu Afrika’da Yatırım ve İhracat Zirvesi’nde konuşan Ortak Akıl İş Platformu Başkanı Dr. Yılmaz Sönmez, Afrika’nın parlayan bir yıldız olduğunu vurgulayarak “Kısır döngü içinde ve birbirimizle rekabet ederek her geçen gün birbirimizi aşağı doğru çekiyoruz. Afrika 1 milyar 200 milyon insan demek. Nüfusunun yüzde 60’ı 25 yaş ve altından oluşuyor. Bir trilyon 200 milyon dolar ticari hacmi, 550 milyar ithalatı var. Dolayısıyla iyi bir pazar. Dünyanın ekonomik göstergeleri gelecek beş yıl içinde Afrika’nın büyüme ortalamasının yüzde 5 olacağını gösteriyor. Bir dönem Rusya’ya bavulla ticaret yaptık, gerekirse bugün bu ülkelere bavulla ticaret yapmamız lazım. Bu sabır, sürdürülebilirlik, doğru zamanlama ve bağlantılar gerektirir” dedi.
Türk Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Ali Osman Akat, zirvedeki konuşmasında, TABA AmCham’in Türkiye’nin güçlenmesi ve marka değeri yüksek markalar oluşturulmasını görev ve misyon edindiğini belirterek “İmalatta güçlüyüz, uluslararası vizyonumuz var ama bugün Amerika pazarından aldığımız pay binde 5 civarında. Biz niye bunu beş-10 misli artırmayalım? Aynı şekilde bu Afrika için de geçerli” diyerek zorlukları fırsata çevirmenin yollarının bulunması gerektiğini vurguladı. “Biz yatırıma gelmek isteriz ama bize Amerika’nın teklifi gibi arsa, bina, vergi, muafiyetleri veriyor musunuz?” diye soran Ali Osman Akat, “düşük faizli 20 yıl kredi olanakları verilmesini istiyoruz” dedi.
Etiyopya Başkonsolosu Wondimu Gezahegn ise kayıtlı 238 Türk firmasının 30 binden fazla kişiye iş imkanı sunduğunu belirtti.
Zirvede Güney Afrika Ticari Müsteşarı Puleng Chaba, Gana Cumhuriyeti Ticari Müsteşarı Dr. Jonh-Hopkins Asiedu, Sudan Başkonsolos Yardımcısı Khalid Ibrahim Elsheikh, Uganda Büyükelçisi H.E. Stephen Mubiru ve Etiyopya Başkonsolosu Wondimu Gezahegn, Afrika’da iş yapma olanaklarını ve ihracat için yol haritalarını paylaşarak, teşvikler, vergi muafiyeti, yatırım olanakları ve gümrük konularında bilgilendirmede bulundular.