Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ekim 2021

​Afrika'da Yol Ayırımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ve mazlumların hukukunu emperyalizme karşı savunmak için yine Afrika yollarına düştü. Angolo, Togo ve Nijerya ziyaretleri Afrika Eylem Planı çerçevesinde döşenen önemli bir kilometre taşı.

Türkiye’nin Afrika Yılı ilan ettiği 2005 sonrasında, çok önemli gelişmeler oldu. Afrikalılar, kendilerine empoze edilen öğretilmiş çaresizlik sendromunu kırmaya başladılar. Emperyalistlerin, sömürdükleri ülkelere bilim adamları aracılığıyla öğrettikleri en önemli ideoloji, senin geri kalmanda, fakir olmanda, batı sömürüsünün, kolonilerin, hiçbir etkisi yok, sen fakirsen bu senin suçun o yüzden, batılılar gibi rahat etmek istiyorsan, onlar gibi giyin, onların kültürlerine hizmet et.

Emperyalizm Afrika’ya gelişmiş ülkelerin refahını korumak için muhtaç. İhtiyaçlarını kazan kazan anlayışında ortaklık ilişkilerinden çok, zorbalık ve haydutlukla gidermeye çalışıyorlar. Batının hammadde ihtiyaçlarını gideren Afrika’nın ellerinden kaçmaması için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Afrika’yı yerinde saydırmak ve fakir tutmak en önemli gayeleri.

BM, Dünya Bankası, UNİCEF, IMF dahil hükmettikleri bütün ekonomik ve siyasi yapılarla Afrika’yı daha da yoksullaştırmak için çabalıyorlar. Afrika uyanırsa Avrupa, Amerika hatta Çinlilerin hayat standartlarının düşeceğini çok iyi biliyorlar. Afrika’yı köle olarak tutmak için tasarlanan ekonomik yapılar ve uluslararası kurumlar her geçen gün daha da vahşileşiyor. Batı, Afrika’yı elinden kaçırmamak için büyük kavga veriyor. Bu kavganın öteki yanında da Türkiye var.

Türkiye, Afrika’ya ortaklık, fakirlikten kurtulma, üretim ekonomisine geçme teklifini götürürken, batı eskiden olduğu gibi yerinde sayması için Afrikalıları ikna etmeye çalışıyor. Birilerinin hammadde kaynağı olarak ve temel tarım ürünleri üreterek hiçbir ülke bir yere varamıyor. Batılılar o yüzden Afrika’nın sanayileşmesine ve imalata başlamasını izin vermiyorlar. Afrika’nın yoksul kalmasına ihtiyaçları olan her şeyi oradan sudan ucuz fiyata elde etmeye çalışıyorlar. Topraklarındaki zenginliklerden ise Afrika maalesef hiçbir şey alamıyor. Türkiye, Afrika’ya sanayi ve üretim olmadan hiçbir ülkenin gelişemeyeceğini öretmeye çalışıyor.

Türkiye’nin Afrika’daki eylemleriyle başta Fransa olmak üzere birçok sömürgeci elini eteğini ya sömürü bölgelerinden çekmek veya yaptıkları vahşetlerden dolayı özür dilemekle karşı karşıya kaldı. Almanya, Namibya’dan özür diledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 Ekim 1961’de Paris’in göbeğinde Cezayirlilerin katledildiği törene katılarak bir nevi özür beyan etti. Daha zor durumda kalmamak için de Türkiye’nin önünü kesmeye çalışıyorlar. Libya’daki Türkiye’nin politikaları Fransa’yı zor duruma düşürmüş olacak ki, Yunanistan’a silah vererek, Akdeniz’i kaşıyarak, Suriye hatta Irak’ta fitne çıkartarak Afrika ve İslam dünyasının uyanmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Türkiye’nin uluslararası arenada itibarını kurtaracak veya zedeleyecek en önemli alan Suriye coğrafyası olacaktır.

Türkiye kendisine yönelen tehdidi berteraf edebilmek için 15 Temmuz darbe girişiminden 40 gün sonra Fırat Kalkanı operasyonunu başlatmış, ABD bu süreçte DEAŞ ile mücadele için Türkiye yerine PKK terör örgütüyle çalışmayı sürdürdü. Operasyonda Türk ilerleyişini durdurmak için Rejim, DEAŞ, PKK-PYD, ABD, Rusya, İran, Şii milisler iş birliği yaptılar. Güney’den Rejim DEAŞ’e destek sağlarken, El Bab’ın batısındaki Tel Rıfat bölgesi ve doğusundaki Münbiç bölgesi DEAŞ tarafından diğer bir terör yapılanması PKK/PYD’ye teslim edildi.

DEAŞ’ın geri çekilmesi ve devre dışı bırakılmasıyla bu sefer kuzeyde PKK/PYD kantonlarının birleştirilmesi projesi devreye sokuldu. Terör koridorunu engellemek için 2018’de Zeytin dalı operasyonu başlatıldı. Operasyon sırasında Terör örgütü PKK/PYD’yi Rusya ve Rejim korumaya aldı. Afrin terörden temizlenirken Tel Rıfat bölgesine girilmedi. ABD’nin Türkiye ile yaptığı onca mutabakata rağmen Münbiç’i, yerel halka değil Rusya’ya teslim ettiler. Tel Rıfat ve Münbiç’teki terör unsurlarının saldırıları ile çözümsüzlüğe itilen Anayasa komisyonunda muhalefeti umutsuzluğa düşürmek istiyorlar. Tel Rıfat ve Münbiç terör unsurlarından arındırıldığında ise barışa bir adım daha yaklaşılacak. Muhtemel bir operasyonu önlemek için Esed ve Şii milisler PKK terör örgütüne destek için mevzi almış durumda. Suriye Milli Ordusu isi operasyona hazır bekliyor. Erdoğan-Biden görüşmesi öncesi veya hemen sonrası düğmeye basılacak.

Vesselam….