Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Eylül 2023

​Afrika'da Fransa sömürgeciliğinin günümüze yansıyan sonuçları (5)

Fransa, tüm Afrika sömürgelerinde ekonomiyi, sanayiyi, madenleri verimli tarım topraklarını kendi denetimine almıştı. Fransa’dan getirdiği vatandaşlarını bu topraklara yerleştirmek suretiyle Afrika’daki varlığını kalıcı bir hâle getirmeye çalışmıştır.

Böylece sömürgelere yerleştirilen Fransız göçmenler, toplumda egemen sınıf olurken, yerliler ikinci sınıf konumuna düşmüşlerdir. Sömürge hâline getirilen ülke kaynakları, Fransız çıkarları korunarak harcanmış ve yatırımlar bu doğrultuda yapılmıştı.

Afrika’dan Fransa’ya aktarılan hammadde kaynakları işlendikten sonra Afrika’ya satılmıştır. Bu durum zaman içinde Afrika’da sanayinin gelişmesini engellemiş ve halkın ekonomik durumunu daha da kötüleştirmiştir.

Vietnam Savaşı’nda aldığı yenilgi ile birlikte Fransa, ilk kez Afrika’daki sömürgelerini kaybetme korkusunu yaşamıştı. Onun için sömürgeleştirdiği ülkelerle bağımlılık ilişkisinin geliştirilmesi için büyük bir çaba ortaya koymuştur. Örneğinin, sanayi alanında kendisiyle rekabet edebilecek herhangi bir gelişmeyi hemen engellemiştir.

Sinsice Fransa’ya bağlı bölgelerde Fransız Sömürge İmparatorluğu’nun dışında yaşayamayacak bir şekilde örgütlemiştir. Fransız denetimindeki maden şirketleri üretimlerini ve kârlarını artırırken, yerli üretimi ve Afrikalıların paylarını bilinçli olarak düşük tutmuşlardır. Böylece Afrika’da sermaye birikiminin gelişmesini engellemişlerdir.

Bu yüzden Afrikalıların ekonomik refah düzeyi yükselmemiştir. Hatta Fransız yönetimleri bu konuyla ilgili olarak Afrikalıları, iyileştirme faaliyetlerinden özellikle uzak tutmuşlardır. Tek tip ürüne dayalı ekonomik politikalar ve halkın yükünü ağırlaştıran mali tercihler, Afrika’nın fakirleşmesine neden olmuştur.

Dolayısıyla bugün Afrika’da yaşanan ekonomik sıkıntıların, siyasi kargaşaların, günümüze yansıyan en önemli sonuçlarından biri Fransız sömürgeciliğinin büyük bir payı vardır.

Tüm sömürgecilerde olduğu gibi Fransız sömürgeciliği de kültürel ve toplumsal anlamda, asimilasyon politikaları uygulamıştır. Çünkü Fransız sömürgeciliğinin Afrika’da kalıcı bir hâle gelebilmesi ancak zihinsel sömürgecilik ile mümkündü.

Bu yüzden Fransa, kendi dilini ve kültürünü Afrika’da yaygınlaştırmaya çalışmıştır. Hatta Hıristiyanlığı bile sömürgeleştirme faaliyetleri için kullanmıştır. Asimilasyon politikalarının başarılı olabilmesi için ana dilde eğitim ve yayınları yasaklamışlardı. Halkın medeni haklarına ve özgürlüklerine kısıtlamalar getirmişlerdi. Yerel kültürleri kötüleyerek milli kimliklerini unutturmaya çalışmışlardır.

Ancak asimilasyon politikasının maliyeti ve yerli halkın toplumsal direnci, Fransa’nın geniş çaplı asimilasyon hareketlerini engellemiştir. Bu nedenle Afrikalı liderleri asimile ederek kendisiyle işbirlikçi kitleler üretmişlerdir. Böylece hem toplumsal direnci kırmışlar hem de daha az maliyetle işini yürütmüşler.

Önümüzdeki hafta ‘’Fransafrika kavramı’’ ve Fransa’nın Afrika’da devam eden etkisini yazmaya devam edeceğiz inşallah.

İletişim: Twiter X: @MehmetB78849685 – [email protected]