Dolar (USD)
34.56
Euro (EUR)
35.96
Gram Altın
3012.58
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Ağustos 2021

Afganistan'ın geleceği

Türkiye’nin korumak istediği Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’ndaki uçaklara binebilmek için birbirlerini ezen Afganları ekranlarda seyrettik.

ABD ile yaptığı anlaşma gereği 1 Mayıs’a kadar ateşkes yapan Taliban’ın bu tarihten sonra Afgan Hükûmet güçlerine karşı giriştiği mücadele, geçtiğimiz gün Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Tacikistan’a kaçmasıyla sona erdi.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Muhammedi, “Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Cumhurbaşkanı Eşref Gani’ye lanet olsun.” şeklinde tepki gösterdi.

ABD’nin Taliban’a yenildiği söyleniyor ama dengeler bambaşka tablo çiziyor.

11 Eylül saldırısının sorumlusu gösterilen El-Kaide Terör Örgütü lideri Usame bin Ladin’i yok etmek için başlatılan Afganistan işgali 2011’de Bin Ladin’in öldürülmesiyle bitmedi.

Orta Asya’da söz sahibi olmak isteyen ABD, Rusya’nın arka bahçesine attığı kancayı hemen çıkarmadı.

ABD’nin kalıcı olacağını anlayan Taliban, bazı Ortadoğu devletleri ve Çin’den gelen örtülü destekle mücadelenin dozunu yükseltti.

Çin, ABD’nin Afganistan bataklığında oyalanmasını istiyordu.

ABD için ise tablo; Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ile başlattığı “dünya gücü olma” planlarının hayata geçmesiyle değişti.

Aslında Obama, İran ile nükleerde anlaşarak Çin’e karşı ön almak için alan açtı.

Trump, Irak’ta azalttığı güçlerle planı ilerletti.

“ABD geri döndü” mottosuyla galibiyetini ilan eden Joe Biden ise plan tam rayına oturttu.

Biden ise Çin’e karşı Afganistan’da 1 trilyon dolar daha harcamak yerine buradaki istikrarsızlığı ve yeniden imar sorunlarını Çin’e bırakmayı tercih etti.

Bu Kuşak ve Yol Girişimi’yle hızla yükselen Çin’e karşı alınan pansuman bir önlem.

Güçler arasındaki mücadeleler asla bitmez.

Kabil Havalimanı’nda ABD için çalışmış Afganların ülkelerini terk etmek için yarışması, kimsenin ülkesine karşı asla başka güçleri desteklenmemesi gerektiğini gösteren önemli bir mesaj.

Bu aşamadan sonra Çin ile imar konusunda anlaşan Taliban’ın başka yatırımlar alması epey zor görünüyor.

Zira yatırımcılar ya hesap verilebilir demokratik hukuk devletlerini ya da satın alınabilir kral veya darbecilerin yönetimlerini tercih ediyor.

Sanırım Taliban ikisi de olmadığını ispat etti.

Bu durumda Afganistan muhtemelen Çin’in yeni Kuzey Kore’si olacak.

Yakında Afganistan’ın da İran gibi rejimini ihraç etmeye başlayacağı bir düzen görürsek şaşırmayın.

FABRİKA KURAN FABRİKA

Sanayinin gelişebilmesi için olmazsa olmaz bazı yatırımlar gerekir.

Bunların başında çimento ve demir çelik yatırımları gelirken hemen ardından ise enerji yatırımları gelir.

Sanayinin üretim gücünü temin eden enerji alt yapısına olan ihtiyaç, devletimizin kuruluşundan bu yana çok iyi biliniyor.

Lozan sonrasında Musul Meselesi’ni çözmek için İngiltere ile düzenlenen Haliç Konferansı’nda pazarlık argümanlarının en sonuncusu olan “yeni bir devlet olarak petrole ihtiyacımız var” yaklaşımı bunu ispatlıyor.

İzmir İktisat Kongresi ve Birinci Sanayi Planı’nda işaret edilen yerli hammaddeye bağlı yerli üretimi artırma çabası genç Cumhuriyet için birçok ağır sanayi yatırımını zorunlu kıldı.

1926’da ilk özel çimento fabrikası kuruldu.

1937’de hastalığı ve yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen ülkesini bir an için bile unutmayan Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği talimatla ağır sanayi hamlesinin en büyük adımı olan Karabük Demir Çelik (KARDEMİR) Fabrikası’nın temeli atıldı.

Bugün Cumhuriyet Dönemi’nde bu yana unutulan demiryolu yatırımlarının Yerli ve Milli bir şekilde ilerlemesini sağlayan KARDEMİR, rahmetli Erbakan Hoca’nın söylediği gibi “Fabrika Kuran Fabrika” olarak çalışıyor.

Demiryolu rayı ve tekerleği, yapı sektörünün olmazsa olmazı ağır profiller, her türlü inşaat çeliği; 5,5 mm’den 56 mm’ye kadar kalınlıkta üretilen Türkiye’nin en kalın kangalı dâhil uluslararası standartlarda ve kalitelerde üretilen birçok ürün ile ithalatın önüne geçiliyor.

Yakın zamanda ortaklar ve aile arasında çıkan meseleler nedeniyle verimliliğinde düşüş gözlenen KARDEMİR’e enerji ve ağır sanayi arasındaki ilişkiyi çok iyi anlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanlıği iyi geldi.

Üretim sürecinde meydana gelen gazlarla, fabrikanın enerji ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlasının üretilmesi de bunu gösteriyor.