Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Şubat 2023

​Afet Bakanlığı kurulmalı

Afet Bakanlığı kurulmalı...

Hemen şimdi...

Neden mi?..

Doğal felaket tufanı”na tutulduğumuz için...

Depremlerde beşik gibi sallanmakla kalmayıp, yıkılan denetimsiz binaların altında inleye inleye can verdiğimiz için...

Milletçe enkazın altında; cansız canansız, evsiz barksız, annesiz babasız, yetim öksüz kaldığımız için...

Kırılan faylarla birlikte beden ve ruhlarımız da parçalandığı için...

*

Yağmur sularının gök patlamışçasına üzerimize dökülüp, tufana dönüşerek önüne kattığı her şeyi azgın dalgalarıyla boğduğu için...

*

Vahşi kapitalizmin tetiklediği iklim değişikliği felaketlerinin alenen kendini aşikâr ettiği asrımızda göllerin, ırmak ve yeraltı sularının çekilmesiyle kuraklık, su ve gıda krizi kapıya dayandığı için...

*

Binlerce hektar orman alanlarımız cayır cayır yanıp kül olduğundan oksijenimizin tükenmek üzere olduğu için...

*

Anlayalım artık; güzel bir dünya için hamasete yer yok!..

Yerküre yarıldıkça; insanlık enkaz altında kalıyor!..

Su bittikçe; dünya çölleşiyor!..

Ciğerpâremiz ormanlar cayır cayır yandıkça; insanlık nefessiz kalıyor!..

*

Mesele doğal felaketler sonrası yara sarmak değil, yaraya sebep olan hastalığı kurutmaktır... İşte ulusal güvenlik problemine dönüşen bu doğal afetler için önlem almak, tedbirler geliştirmek için hemen şimdi Afet Bakanlığı kurulmalı...

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan depremler, seller, su taşkınları, toprak kaymaları, çığ düşmeleri, fırtınalar, hortumlar ve yangınlarla meydana gelen doğal afetler yüzünden yüzbinlerce can kaybı yaşandı.

Bizim düsturumuz belli; insanı yaşat ki, devlet yaşasın...

***

300 BİN KONUT AÇIĞI ORTAYA ÇIKTI

İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da son belirlemelere göre 35 bin 418 insan can verdi, 105 bin 505 can yaralandı.

Türkiye’nin üzerine 41 bin 791 binadan 230 milyon tonluk enkaz yıkıldı. Yaşaman büyük yıkımlarla birlikte 50 ilâ 80 milyar dolarlık bir maliyet ortaya çıktı. Erciyes Dağı kadar kütlenin enkaza dönüşmesi ile birlikte bölgede 300 bin konut açığı oluştu. Taş üstünde taşın kalmadığı bölgelerden Türkiye’nin bütün bölgelerine “büyük göç” başladı.

Buradaki hareketlilik kalıcılığa dönüşürse bölgedeki demografik yapı değişir. Demografik yapı değişirse Türkiye’de çok yönlü, onulmaz travmatik yaralar açılır.

Olağan Üstü Hâl ilan edilen bölgede, olağan üstü çözümler üreterek ivedilikle insanlar normal hayata adapte edilmelidir. Aksi halde bekâmız tehlikeye düşer!..

*

Felaketin üzerinden haftalar, günler, saatler, dakikalar geçtikçe toplumsal travma büyüyor. Hayatta kalabilen 105 bin 404 yaralı şimdi acılar içinde enkaz, hastane ve mezarlıkların etrafında döne döne yakınlarını arıyor. Acılar, çığlıklar, feryatlar, oluşan travmalar arttıkça acı ve mâtemimiz katlanıyor. Ateş sadece düştüğü yeri değil, hepimizi yakıyor.