Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
02 Temmuz 2014

Adıyaman Uluslararası Engelliler Koleji

Bugün size çok önemsediğim ve bir o kadar da orijinal bulduğum bir projeden bahsetmek istiyorum. Bizler her gün gelişen siyasi hadiselere kafa yorarken inanın ülkenin farklı bölgelerinde birbirinden önemli, yeni ve orijinal projeler üretiliyor ve hayata geçiriliyor. Kuşkusuz bunlar sevindirici gelişmeler. Yeni Türkiye'nin inşasında AK Parti'ye ve onu destekleyenlere büyük işler düşmektedir. Bu bakımdan AK Parti'yi destekleyen kesimler bu vakitten sonra bir takım klişeleşmiş sloganik söylemlerle değil de ülke lehine üretecekleri orijinal fikirler ve projelerle boy göstermelidirler. Kısacası Yeni Türkiye demek bir o kadar da yeni proje demek anlamına gelmeli. Bunun en güzel örneğini geçenlerde Adıyaman Küçük Millet Meclisi'nin davetlisi olarak gittiğim Adıyaman'da şahit oldum. İki günlük ziyaretim boyunca çok kıymetli insanlarla tanıştım. Adıyaman AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayla Pektaş, kıymetli eşi Adıyaman Barosundan Nazım Pektaş, Şener Şaraldı, İrfan Altınel ve yerel basından kıymetli yazarlarla birlikte çok verimli saatler geçirdik. Bu vesileyle bu nazik insanlara ayrı ayrı teşekkür ederim.

Alanında bir ilk; Uluslararası Engelliler Koleji

Adıyaman, birbirinden önemli projelerle her gün çehresi değişen ve hızla gelişen illerimizden biri. Fakat benim en çok dikkatimi çeken ve şu an üzerinde çalışılan "Uluslararası Engelliler Koleji" adındaki bu harikulade proje. Kolej, Adıyaman'da 25 bin metrekarelik bir alana düşünülüyor. Projenin mimarları, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti eski İstanbul milletvekili ve Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Adıyaman AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayla Pektaş ve çalışma arkadaşları. Ayrıca Adıyaman Valiliği de bu önemli projeyi destekliyor. Adıyaman'a düşünülen eğitim tesisleri "Beyazay" tarafından kurulacak ve işletilecek.. Konuyla ilgili görüşlerini aldığım Lokman Ayva projenin doğuş aşamasını bakın nasıl anlatıyor;

"Her şey iki eli protez olan evli bir erkek arkadaşımızın sıkıntısının bitmesinde eğitimin ne kadar rol oynadığına şahit olmamızla başladı. Kollarından mahrum kalmış arkadaşımız yemek yiyemiyor ve eşi yediriyordu. Bir erkek için bu şekilde bir muhtaçlık oldukça ağır bir durumdur. Aynı şekilde eli protez olan başka bir arkadaşımız duruma hayretini bildirdi ve iki eli protez olan insanların rahatlıkla kaşık tutup yemek yiyebileceklerini söyledi ve uygulamalı olarak gösterdi. O bilgi ve eğitimden sonra arkadaşımızın hayatı ve hayata bakışı deşişti. Bunun gibi başkalarına bırakın yük olmayı başkalarının yükünü alacak şekilde birçok engelli arkadaşımızın eğitimle iyi noktalara geldiğini biliyoruz. O zaman böyle eğitim kurumlarının sayısını, niteliklerini neden artırmayalım ki? Herkesin özelliklerine göre eğitim verilmeli ve gelişmeleri sağlanmalıdır. Herkesi aynıymış gibi kabul etmek insana ve yaradılışına saygısızlıktır. O halde eğitiminin de buna göre olması elzemdir. Yani kuşun yüzmesini, balığın uçmasını mecbur kılmayan bir eğitim olmalıdır. Engelliler bu kalıpçılığın en çok mağduru olmuş kitledir. İşte bu hayallerle Adıyaman Uluslararası Engelliler Koleji'ni kurmaya karar verdik."

Lokman Ayva'nın da ifade ettiği gibi engelli insanların aldıkları doğru eğitimle hayata olan bakışları fevkalade değişiyor, en önemlisi de kimseye yük olmadan alanlarında uzman birer meslek sahibi olarak sosyal hayatta daha aktif bir rol oynuyorlar. Bunun için yapılması gereken; herkesin özelliklerine göre farklı eğitim metotlarını devreye sokmak ve bu tür projeleri yaygınlaştırmak. Engelliler Koleji bu anlamda çok değerli ayrıca"uluslararası" boyutta olması nedeniyle de yeni Türkiye'ye yakışır bir proje.

Kolejde nasıl bir eğitim uygulanacak?

Öncelikle kolejde her tür engel gurubu eğitim alabilecek. Eğitimde kabiliyetlerin ortaya çıkarılması ve bu kabiliyetlerin geliştirilmesi ve eğitilmesi üzerine program geliştirilecek. Eğitimde teknoloji, sanat, spor, fen, iletişim yöntemleri yoğun olarak kullanılacak. Eğitimleri sonunda öğrenciler bir alanda uzmanlaşırken, aynı zamanda yeni alanlara çok hızlı bir şekilde adapte olabilecek şekilde yetişecekler. Öğrenme hızı, edinilen bilgi ve becerinin kalıcılığı, öğrenilenlerin uygulamaya ve davranışa dönüşmesi kriterler olacak. Öğrencinin günlük hayatta tatminkar bir hayat sürmesini sağlayacak bilgi ve beceriler ayrıca kazandırılacak. Yurtiçinden ve yurtdışından öğrenci -engelli olmak kaydıyla- kabul edilebilecek. Ücretli ve burslu olarak öğrenci kabul edilecek. Sınıflar engel gruplarına göre 4 ve 15 kişi arasında değişen sayılarda olacak. Okul eğitim dili, Türkçe, İngilizce, Arapça olacak. (İhtiyaca göre Kürtçe)Yoğun sosyal faaliyetler organize edilecek. Rol model olabilecek kişilerle öğrencilerin zaman geçirmesi sağlanacak. Aynı engel grubundan mesleki ve hayat başarısı olan kişilerle öğrenciler eşleştirilecek ve öğrencinin durumuna göre 2 veya 3 yılda bir farklı eşleştirmeler yapılacak. Farklı ülkelerden engelliler birbirlerine tatillerde ziyarette bulunacaklar. Okulun kapasitesi 500 kişilik olacak. Öğrenciler belli test ve analizlerle alınacaklar.

Adıyaman Uluslararası Engelliler Koleji gerçekten muazzam bir proje. Bir taraftan engelli öğrencilere dönük geliştireceği farklı eğitim metotlarıyla ciddi faydalar sağlayacağı gibi, çok dilli, çok kültürlü ve çok uluslu yapısıyla da bölge barışına katkı sunacak bir işleve sahip. Projede emeği geçenleri kutlarım. Yeni Türkiye'de bu tür projelerin yaygınlaşması temennisiyleu2026

twitter.com/sivildemokrat