Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Ekim 2019

Adem Turan ve Özcan Ünlü ile Şiir Yolculuğu

Yeni Dünya Vakfı’nda devam eden “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nde “Adem Turan ve Özcan Ünlü’nün Şiir Yolculuğu” programı gerçekleştirildi.

Programı yöneten şair Filiz Çırpıcı, Adem Turan ve Özcan Ünlü’nün biyografilerinden bahsettikten sonra ilk olarak Adem Turan’ın “Eski Zaman İstanbul’u” şiirini okudu. Ardından Özcan Ünlü’nün “Teslimiyet” şiirini seslendirdi. - Adem Turan konuşmasında Bursa’da MTTB Başkanlığı yaptığı sırada rahmetli Nuri Pakdil’in Edebiyat dergisini takip ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Sonra Mavera dergisi ile tanıştım. Derginin yönetmeni Cahit Zarifoğlu’na bir mektup ve şiir yolladım. İrtibatımız böyle başladı ve devam etti. İlhan Kutluer, Mehmet Kanık, Hasan Aycın, Mustafa Kara, Ahmet Kot gibi şair ve yazarların üstümde hakları var. Beni yazmaya teşvik ettiler.”

Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu

Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Adem Turan, çocukluk yıllarında unutamadıklarını şöyle dile getirdi, “Bursa’daki çocukluk dönemimde şehre gelen destancılardan destanlar dinlerdik. Şiirlerimde bu destanların derin izleri vardır. Osman Bayraktar, Hasan Aycın hayatımda önemli ufuklar açtılar, bana yön gösterdiler. Latin Amerika Edebiyatı da beni çok etkiledi. Özellikle Borges’in şiirinin tesiri altında kaldım. “Arif Ay’ın şiirlerimi beğenmesi beni çok teşvik etti, yüreklendirdi. Şiirde tematik yazmayı seviyorum. Arif Ay’ın teşvikleri sayesinde Borges Borges kitabımı çıkardım, ilgi gördü.” dedi. Turan daha sonra Bin Türlü Yama kitabından şiirler seçti, “Öteki İnsanların Şiiri”ni seslendirdi. Dinleyiciler Adem Turan’ın sesinden “Borges’in Kedileri” ile “İki Borges” şiirlerini de dinlediler.

Osman Bostan dönüm noktası oldu

Özcan Ünlü de şiirle tanışmasının hikâyesini anlatarak konuşmasına başladı. İlkokul yıllarında iken Yaşar Kemal’in Demirciler Çarşısı Cinayeti romanını okuduğunu ifade eden Ünlü, o yıllardan sonra dergiler ve edebiyat dünyasıyla tanışmasının hikâyesini anlattı. Ünlü şu bilgileri verdi, ““Diyanet Çocuk ve Haksöz dergileri ile dergi okuma alışkanlığım başladı. Öğretmenim Necdet Batu’ya çok teşekkür ediyorum. Beni Varlık dergisine götürdü. İlk şiirim Varlık’ta yayınlandı. Atilla Birkiye şiirimi yayınladı. Osman Bostan hayatımın dönüm noktası oldu. Daha sonraki yıllarda Dergâh Yayınevi’nde çalışmaya başladım. Ahmet Tabakoğlu, Mustafa Kutlu, İsmet Özel, Ezel Erverdi ve Mustafa Kara’nın devam ettiği Dergâh Toplantıları’na katılmaya başladım. O yıllarda ‘Bosnalı’ isimli hikâyem çıktı. Dergâh ve Mavera dergileri ile Erdem Bayazıt ve Mustafa Kutlu’nun üstümde hakları vardır.”

Şiire olan tutkusu artarak devam etti

“Babam ümmiydi Hâlâ onun bana bıraktığı hatıralar ile yaşıyorum. Eşyalarını kullanıyorum. Onu şiirlerimde anlatmaya çalıştım.” diyen Özcan Ünlü, babasının vefatından sonra şiire olan tutkusunun arttığını dile getirdikten sonra “33 Mesel kitabımda bulunan şiirlerim Cahit Koytak ağabeyin teşvikleriyle Bir Nokta dergisinde neşredildi. Daha sonra da bu şiirler kitap olarak ortaya çıktı. Hiç Değilse Bugün ve Hüzün Boşluğu kitaplarım da okuyucularla buluştu” ifadelerini kullandı. “Ey Kalbim” ve “Hüzün Boşluğu” şiirlerini okuyan Özcan Ünlü, yakın dostu Nazir Akalın’ı da rahmetle andı ve onun yaşadığı sıkıntılardan bahsederken duygulandı.

RESİMALT:

Adem Turan ve Özcan Ünlü, programın sonunda dinleyicilerine kitaplarını imzaladı. Program, çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.