Acillerimizin bitmeyen çilesi
Sağlıkta dönüşüm ile halkımızın sağlık hizmetlerinden yararlanması hususunda devrim denebilecek olumlu gelişmeleri yıllar içerisinde yaşayarak gördük. Artısı ile eksisi ile konuyu detaylandıracak değilim.
Hastane acillerinin ciddi bir reorganizasyona acilen ihtiyacı olduğu çok net olarak ortada. Sevk zinciri sistemi ve acil bilinçlendirilmesi yapılmadan, sorunlar ötelenerek buraya kadar sistem geldi ise bu sağlık ordusu elemanlarının aşırı fedakarlığının bir sonucudur.
Acil bataklığından üreyen sineklere palyatif spreylerle müdahale devam ederse sağlık sistemindeki düzenlemelerden iktidar olmuş bu günkü hükumet, buradaki sorunlardan da iktidardan düşebilir.
Üniversite, özel, devlet fark etmiyor. Hemen hemen tüm hastane acillerinde çalışan elemanlar mutsuz. Bunun derecelendirilmesi basit bir test ile bilimsel hale getirilebilir. İşin garibi acile müracaat eden hastalarda durumlarından memnun değil.
Acillerimizin hasta yükü, gelişmiş ülkelere göre oldukça fazla. Acil servislere bir yıl içinde ülke nüfusunun iki katından fazla hasta girişi olan başka bir dünya ülkesi yok. Rekor bizde. Yurt dışında sağlıkla ile ilgili bir seminerde konu gündeme geldiğinde katılımcılar oldukça garipsemişti.
Acile başvuruların önü kesilmediği sürece başvurular füze hızı ile artmaya devam ederek sistemi daha da kilitleyecektir. Bu arada gerçekten acillik olan hastalarda sistemden yeteri kadar hizmet alamayarak başka bir sorununda sebebi olabiliyor, yanlış teşhis ve tedavilerle sağlık camiası töhmet altında kalabiliyor.
Daha önceki makalelerimde konuyu sağlık bakanımıza arz etmiş ve çözümde gecikmenin olumsuz sonuçları ile ilgili örnekler vermiştim.
Acillerimiz, acilen sevk zinciri ile yol geçen hanı olmaktan ve eş arayanların mekanı olmaktan çıkarılmalı. Önüne gelenin girip kullanmayacağı ilaç yazdırma ya da tetkik tahlil isteme yerleri olmaktan kurtarılmalı.
Kamu spotları ile acillerin gereksiz kullanımının nelere mal olacağı aktarılarak halkımız bilinçlendirilmeli. Popülist olmayan gerçekçi kararlarla dünyada acil uygulamalarında ne yapılıyorsa derhal o standartlara geçilmeli.
Acil servisler sağlık birimlerinin olmazsa olmazıdır. Acil sağlık hizmetine kimin ne zaman ihtiyaç duyacağı da kestirilemez. İhtiyaç olunduğunda ivedi hizmet alınamadığında yıkıcı, hatta ölümcül sonuçları ile üzüntü kaynağı olabilir.
Sağlık politikalarında değişiklik yapılırken olumsuz etkilerin nerede ortaya çıkacağı hesaplanmaz ise şu an acil servis çalışanlarının yaşadığı sorunlarla yüz yüze kalmaya devam ederek sistemi tamamen çözümsüz hale getirebiliriz.
Fedakarca çalışan acil elemanlarının hak ve hukuku gözetilerek maddi ve manevi ezilmelerine hızlı bir şekilde dur denmeli diye düşünüyorum.
Sağlık ve mutluluk dileklerimle.