Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2301.28
BIST 100
9075.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Şubat 2023

Acı, umut ve can pazarı!..

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan olan depremlerin ardından 3 gün geçti. Durum vahim değil, vahim ötesi!.. Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan felaketin altında inim inim inliyor!.. Öyle bir inilti, öyle bir çaresizlik içindeyiz ki, tarifi yok!..

Deprem bölgesinde gece gündüze karıştı. Bir ses, bir nefese ulaşılmak için zamanla yarışılıyor... 10 vilayet, 110 bin kilometrekare alan ve 13 milyon 500 bin kişinin yaşadığı bölgeye yayılan enkaz yığınları arasındaki umutlar her geçen saniye azalıyor!.. Eğitime ara, Millî Yas, Olağanüstü Hâl ilanı ne kadar zorda, ne kadar darda olduğumuzu gösteriyor!..

Depremin acımasızca vurduğu Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ölümcül yara aldı!.. Bu şehirlerin yeniden ayağa kalkması için yaralarının acilen sarılması gerekiyor. Zaman ilerledikçe hayatta kalanları artık deprem değil, hipotermi, havasızlık, susuzluk, açlık öldürüyor.

*

“İmdat!.. Sesimizi duyan var mı?..” çığlıklarını duyan vicdanlı yürekler tarifi olmayan acının umuda dönüşmesi, bir cana nefes olabilmek için ölümüne depremzedelerin yardımına koşuyor... 61 bin kişilik arama kurtarma ekipleri canla başla enkaz altından gelecek bir sese, bir nefese ulaşmak için canhıraş çalışıyor... “Mucizeler, umutlar tükendiği zaman belirir” denilir ya, kahramanlar bu duyguların hayat bulması için savaşıyor... Enkaz altından mucizevî haberler aldıkça yüreğimizde kopan sancılar azalıyor, mâtemimiz hafifliyor...

Aynî ve nakdî yardımda bulunmak için varını yoğunu seferber eden Türkiye 7/24 uykusuz günler geçiriyor... Bir mucize daha yaşansın, bir hayat daha kurtarılsın, ocaklar sönmesin diye tek yürek olan azîz millet hem fiilî, hem kavlî duasını esirgemiyor... İmdat çığlıklarını duyan dünyanın birçok bölgesindeki düşman ve dostlarımız “insanlık ölmedi” mottosuyla el uzatıyor...

Ne kadar bina yıkılmış, ne kadar insan yaralanmış, ne kadar can kaybolmuş; hâlâ bilinmiyor!.. Her saniye veriler, rakamlar değişiyor. Acımız, yaramız derinleşiyor!.. Mâtemimiz ağırlaşıyor!.. Karın, yağmurun, ayazın altında çaresizce bekleyen 13 milyon 500 insan “yardım seferberliği” ile ulaşacak çadır, giyecek ve yiyecekleri bekliyor.

Hem maddî, hem de manevî hasarımız büyük!.. Acımız daha büyük, öyle büyük ki tarifi yok!.. Bütün kayıplara rağmen Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır çaresiz değil!.. Türkiye bütün sevinçlerinde olduğu gibi acılar karşısında da tek yürek!..

***

Ölüm ile hayat arasında gelgitlerin yaşandığı, tırnaklarla kazılan umutların azaldığı anların zirvesindeyiz. Depremin üçüncü gününde yapılan açıklamalara göre enkazdan kurtulanların sayısı 8 bini geçerken, hasar gören bina 6 bin 444’ü, yaralılar 52 bin 979’u, can kaybı 9 bin 57’yi buldu. Bu sayının daha da artmasından endişe ediliyor.

***

İYİ DOST KÖTÜ GÜNDE ÇAĞRILMADAN GELENDİR

Kadim kardeşliğin, ahde vefanın simge ülkelerinden Pakistan yine zor günümüzde alicenaplığını gösterdi. Tıpkı İstiklâl Savaşı’mızda kulaklarındaki küpelerini, kollarındaki bileziklerini sıyırıp destek oldukları gibi tutulduğumuz “Yüzyılın Felaketi”nde ilk değerli destek yine Pakistan’dan geldi. Kendileri Muson yağmurlarının neden olduğu sel felaketinin ağır hasarını tam onaramamasına rağmen ellerinde avuçlarında ne varsa kargo uçağına yükleyerek deprem bölgesine gönderdi. Bununla da yetinmeyen Pakistanlı bütün memurlar 1 günlük maaşını, Bakanlar Kurulu’nun tüm üyeleri ise 1 aylık maaşını Türkiye için oluşturulan “'Başbakanlık Yardım Fonu”na bağışladı. Başbakan Şahbaz Şerif ise 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve 25 ton yardım malzemesi ile Türkiye’ye gelerek “İyi dost kötü günde çağrılmadan gelendir”in ne demek olduğunu gösterdi.

İyi ki varsın Cive Pakistan.

***

SURİYE’DE DE CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde ölenlerin sayısı 2 bin 530'a, yaralananların sayısı ise 4 bin 645'e yükseldi. Zamanla yarışan sivil savunma ekipleri ve vatandaşlar İdlib’de arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

***

AHLÂKSIZLARA FIRSAT VERMEYİN!..

Kapitalist sistem bazı sütü bozukları öyle bir hale getirdi ki; insanlıktan çıkmak için fırsat kolluyor. Depremde varını yoğunu kaybetmiş insanların mallarına göz diken ahlâksızlar, hırsızlıkta sınır tanımıyor.

Yardımları yağmala, kiralık evlerin fiyatını fırlat, depremzedenin biri tutmazsa diğeri mutlaka tutar!.. Yetişen alıyor, alan kazanıyor!.. Fırsat bu fırsat; ele bir daha ya geçer ya geçmez!.. Yahu biz her şeyi para görmeye ne ara başladık!.. Bir memlekette vicdan tatile çıkmışsa, orada adaletin çivisi çıkmıştır!.. Geçmiş ola!..

Ey vicdanı tatile çıkmış ahlâksızlar; ya enkazın altında, darda, zorda, karda, yolda kalan siz olsaydınız!.. Bir düşünün!.. Dünyaya bir defa geliyoruz; bu fırsat bir daha ele geçmez!.. Fırsatı paradan değil, insan biriktirmekten yana kullanan kazanır!..

Azgınlıkta sınır tanımayan bu ahlâksızlara fırsat vermeyin!..

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan