Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2488.31
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ağustos 2022

Abdulkadir Ozulu ve Nurettin Doğmuş Hocalar

Bir misafir olarak geldiğimiz yeryüzünden süremiz dolunca çekip gidiyoruz. Doğum gibi ölüm de hayatın en büyük gereceği. Önemli olan yaşadığımız süre içinde güzel işler yapmak ve bir eser bırakabilmek. Bu sayede hayırla yâd edilmek ve insanların dualarını alabilmek…

Geçtiğimiz Salı günü Çorum İmam Hatip Lisesi’nin iki emektar idarecisi, iki efsane hocası vefat etti. Nureddin Doğmuş hocamız Ankara’da, Abdulkadir Ozulu hocamız da Çorum’da defnedildi. Allah her ikisine de rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun.

Merhum Abdulkadir Ozulu hocamız aynı zamanda okulumuzun ilk öğrencilerindendir. İHL sonrası Eğitim Fakültesini bitirip öğretmen olarak tekrar okulumuza gelmiş, sonra müdür yardımcısı olmuştu. Okulun edebiyat öğretmeni olarak dersine girdiği öğrencilerinin gönlünde müstesna bir yer edinmişti.

Sert bir dış görünüşü olsa da aslında sempatik ve esprili bir kişiliği vardı. Hiçbir öğrencisine bir fiske dahi vurmamıştır. Sonradan Anadolu Lisesi’nin kurucu müdürü oldu ve oradan da emekliye ayrılmıştı.

Ozulu Hoca, Çorum tarihi ve kültürü üzerine sayısız eserler vermiş, makaleler yazmıştır. En önemli çalışmalarından birisi Çorum Gazetesi çevirileridir. Hocamız, 1921-26 yıllarında Çorum’da çıkan Çorum Gazetesi’nin tüm nüshalarını tam 2300 sayfa halinde Osmanlı Türkçesinden günümüz harflerine çevirmişti.

Hasbelkader yazı dünyasına atıldığımızda hocamız her zaman rehberimiz oldu. Yayınlanan bir yazımızı okuduğunda arayıp tebrik edecek kadar alicenap bir kişiydi.

Hitit Üniversitemiz de hocamızın kıymetini ve değerini bilen güzel çalışmalar yapmıştı. Onun adını Fen Edebiyat Fakültesindeki konferans salonuna vermişlerdi. Onun hakkında panel düzenlediler. Emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Hocamız da üniversitede sayısız konferanslar verdi. Üniversite hocalarımız da sürekli onu ziyaret ederler ve bilgilerinden istifade ederlerdi.

Belediye başkanlarımız Arif Ersoy, Turan Atlamaz, Muzaffer Külcü, Zeki Gül ve Dr. Halil İbrahim Aşkın beyler hocamıza büyük değer vermişler, eserlerini bastırmışlar, ona belediyenin düzenlediği kültürel programlar neticesinde sayısız konferanslar verdirmişlerdir.

Çorum Belediyesi, Prof. Dr. Meral Demiryürek, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve bendenizin organizasyonuyla hocamıza muhteşem bir vefa gecesi düzenlemiş ve onun hakkında da büyük bir hatıra kitabı çıkarmıştı.

Nureddin Doğmuş da okulumuzun uzun yıllar baş muavinliğini yapmış hatta bir dönem müdürlük görevini de ifa etmiş efsane isimlerden birisiydi.

Doğmuş hoca demek tertip, düzen, doğruluk, disiplin demekti. Sadece öğrencilerin değil okuldaki genç öğretmenlerin bile imrendiği, gıpta ettiği, örnek aldığı bir kişiydi.

Ozulu örneğinde olduğu gibi o dahiç bir öğrenciyebir fiske vurmamıştır. Eğer bir kabahat işleyip onun huzuruna çıktıysanız yandınız demekti. Asla küfür ve hakaret etmezdi ama hoca öyle ağır konuşurdu ki sizi diliyle adeta döverdi. Biz de utancımızdan yerin dibine girmek isterdik. Bu utancımız, hocamızaduyduğumuz derin saygı ve sevgiden kaynaklanırdı.

Doğmuş hocanın branşı matematikti. Ortaokul üçüncü sınıfta dersimize girmişti. O sene ihtimal hesaplarını işliyorduk. Hoca şiir gibi ders anlatırdı. O ders bitsin istemezdik. Bir de o anlatıp geçen bir hoca değildi. Onun dersini illa ki öğrenmeniz gerekirdi. O idari görevinin arasında ne yapıp eder bir boş derse girer o dersi tekrar tekrar size anlatırdı.

Hocamız kendisinden bahsedilmesini sevmez, meziyetlerini de pek fazla ifşa etmezdi. Onun şair yönü de vardı. İmam Hatipler için yazdığı şiiri hâlâ yüreğimizdedir. Nurettin Doğmuş hocamıza Rabbim rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

Çorum İmam Hatip Lisesi 1953 yılında açılmıştı. Bizler böyle bir okulda okuduğumuz ve böyle kıymetli hocaların elinde yetiştiğimiz için gerçekten şanslı öğrencileriz. Okuldan mezun olmamıza rağmen aradan 36 yıl geçmesine rağmen ne bizim öğrenciliğimiz ne de bu eli öpülesi hocalarımızın öğretmenlikleri bitmiştir. Hala biz onlardan bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Onlar da öğretmeye…

Bu vesile ile yaşayan tüm hocalarıma da uzun ömürler diliyorum.