Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2428.24
BIST 100
9791.21
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Şubat 2022

Abdulhamit Gül'ü sözünün gücüyle hatırlayacağız

“Geçmişte FETÖ'nün istihbarat ve veri madenciliğine verdiği özel önemi hepimiz biliyoruz. Ve bu çerçevede delil üreterek, tezgâhlarla, oluşturulan kumpaslarla nasıl insanların kişisel haklarını ihlal ettikleri, nasıl mahremiyet haklarını ihlal ettiklerini hepimiz gördük, yaşadık. Usulsüz dinlemeler, kişilerin mahrem görüntüleri, özel bilgilerin ifşa edilmesi, verilerin hukuk dışı yollarla ele geçirilmesi gibi tüm hukuk dışı bu fiilleri hep beraber yaşadık. Hukuk devletinde esas itibarıyla haysiyet cellatlığı olmaz, itibar suikastı olmaz. Hukuk buna asla izin vermez, veremez, vermemelidir. Dijital kumpaslarla insanların hayatını tarumar eden, insanlara kumpas kuran, bu FETÖ'cü zihniyetin de asla ama asla unutulmaması gereken bir mücadele alanı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu FETÖ'vari anlayışın uygulamaları da hiçbir zaman hiçbir suretle ve hiçbir kimse tarafından gerçekleşmemesi yönünde de teyakkuzu ve bu konuda da hukukun gerekli tedbirleri alması da en esaslı görevlerden biridir."

****

Altına tereddütsüz bir şekilde sonuna kadar bir hukukçu olarak imza atacağım yukarıdaki sözler geçtiğimiz günlerde görevden ayrılan eski Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL beye aittir. 2023 hedeflerine demokrasi, insan hakları eylem planlarıyla daha sağlam ulaşmaya çalışan bir ülkede, bir adalet bakanı bundan farklı veya bununla çelişen ne söyleyebilir ki? Bunun aksine kelam eden, bunun aksini uygulamaya çalışan kim olursa olsun kesinlikle Türkiye’nin demokrasisinin, iç barışının, hukuk devletinin ve yarınlarının düşmanı olur. Tarafsız ve bağımsız yargı herkese lazım. Gün gelir bu kantar emin olun herkesi tartar. Bugünün muhakkak ki bir yarını da vardır. İşimize gelmese de hoşumuza gitmese de gönül dünyamızı okşamasa da yargıya kurumsal olarak saygı duymak zorundayız. Yargıyı mutlak surette siyasi, sosyal, toplumsal baskılardan ve tartışmalardan uzak tutmak lazım. Yargıçlar, kararlarını toplumun duygularına veya beklentilerine göre vermez. Kanun ve kitaplara göre verir.

****

Şu husus çok net bir şekilde ortada; “özellikle son dönemde kimi yargı kararları veya kimi yargıçların olumsuz hal ve tavırları üzerinden toptancı bir yaklaşımla Adalet mekanizmasını, Adalet Bakanını hedefe koyan, yıpratmaya çalışan, “Türkiye’de adalet yoktur” algısını yaratmaya çalışan bir güruh var. Amaçları, bu yolla yargı üzerinden Adalet Bakanı’nı, Adalet Bakanı üzerinden de Sayın Cumhurbaşkanı’nı yıpratmaktı. Muhakkak ki adaletin doğru işleyişi ve adil olmasından Adalet Bakanlığı da görevli ve sorumludur. Ancak bu görev ve sorumluluk Anayasanın 138. maddesindeki hâkimlik teminatı kuralını bir adım dahi aşacak bir yetki değildir. Adalet Bakanı dahi olsanız hâkimlere talimat veremezsiniz, görülmekte olan davalar hakkında hâkimleri baskı ve etki altında tutacak görüş ve beyanlarda bulunamazsınız. Hem tarafsız ve bağımsız hâkimler isteyeceksiniz, hem de hâkimleri işimize gelmeyen kimi kararları üzerinden taşa tutacaksınız. Olmaz!

****

Abdulhamit Gül bakanımız, reformlarla, paketlerle, eylem planlarıyla, eğitim ve seminerle saygınlığını ve onurunu gün geçtikçe yükselten bir adalet mekanizmasını tüm zorluk ve sabotajlara rağmen kurmaya çalıştı. 20 yıla yakındır sahada olan, bu davaya gönül ve emek veren bir hukukçu olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki “Abdulhamit Bey, ehliyeti, liyakati, tecrübesi, dürüstlüğü, merhameti ve adalet anlayışıyla adalet sistemindeki sorun ve sıkıntıları aşmak için çok büyük bir şanstı. İktidarın da bu şansı sonuna kadar kullanması ve desteklemesi lazımdı. Sayın Abdulhamit Gül’ü sesinin gürültüsü, sağa sola çatışı ile değil sözünün gücüyle, nezaketi ve beyefendiliğiyle, demokratik ve hakkaniyetli duruşuyla hatırlayacağız. Birçok bakanın bırakın kendisine, danışmanlarına dahi ulaşmak mümkün değilken Abdulhamit GÜL Bey, bir telefon kadar yakın olma alçak gönüllüğünü göstermiştir insanlara. Gül’ün istifası bizleri çok üzmüştür. Kesinlikle siyasette başka görevlerde hizmet etmeye devam etmesi, bilgi ve birikiminden faydalanılması gereken bir siyasi kimliktir. Eminim ki Başkan Erdoğan da Abdulhamit Bey’e yeni görevler verecektir. Hukukun sorunları gerçekten çok büyük. 15 Temmuz gecesinin kahramanlarından Sayın Bekir BOZDAĞ bakanımıza da başarılar diliyorum.