Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.13
Gram Altın
2998.06
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
19 Ağustos 2017

ABD'de eğitim almak isteyenlere öneriler

Türkiye'nin ABD'ye en çok öğrenci gönderen 10 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, gençlerin okulun adına değil, doğru sektör ve meslek dallarına odaklanmaları gerektiğini ifade etti.

"Ülkedeki Türk öğrenci sayısı halen 10 bin civarında. Bu öğrencilerin oluşturduğu ekonomik büyüklük de yıllık bazda 400 milyon doları buluyor. Son dönemde özellikle teknoloji, enerji, sağlık ve siber güvenlik konularının gözde alanlar olduğunu gösteriyor. Bu alanlarda eğitim görenler için önemli iş fırsatları var. Elbette ülkemizin beyin göçünü de engellemesi gerekiyor. ABD'de eğitim görenleri Türkiye'ye getirmek için çaba göstermeliyiz. TÜBİTAK'ın önerilerini, cazip tekliflerini anlatmalıyız" dedi. Çınar, eğitim için ABD'ye gitmeyi planlayanlara şu önerilerde bulundu:

-Eğitim ve kariyer planlarınızı mezun olmaya yakın dönemlere bırakmayın. Amacınız dil öğrenmek, üniversite eğitimi almak ya da yüksek lisans yapmak da olsa, planlamaya mutlaka bir önceki eğitiminizin erken sınıflarında başlayın.

-Aracı kurumla çalışacaksanız, konu hakkında deneyim ve bilgi sahibi, referansları güçlü olanları tercih edin. Alternatif olarak, eğitim kurumları ile direkt kendiniz de iletişime geçebilirsiniz.

-Türkiye'den yurtdışına giden Türklerin yaşadıklarını, hikayelerini okuyun.

-ABD geniş burs olanakları ile tanınan bir ülke. Mutlaka üniversitelerin, eğitim vakıflarının ve büyük şirketlerin verdikleri bursları inceleyin, uygun bulduklarınıza başvuru yapın.

-ABD'de şu anda iş bulmanın nispeten daha kolay olduğu sektörlerden birkaçı: Danışmanlık, finans, teknoloji, enerji. Alanının saygın yayınlarından Business Insider'a göre, ülkede en çok kazandıran meslekler ise şöyle sıralanıyor: Eczacı, iş-operasyon yöneticisi, satış yöneticisi, finans yöneticisi, podiatrist, avukat, pazarlama yöneticisi, BT yöneticisi, petrol mühendisi, anestezi hemşiresi, prostodontist, diş hekimi, pediatrist, psikiyatrist, pratisyen hekim, ortodontist, jinekolog, cerrah, anestezi uzmanı.

-Genel olarak fiyatlar şu seviyede: 2 yıllık okullar 3.500, 4 yıllık devlet okulları 9.600, 4 yıllık vakıf okulları 25 bin, 4 yıllık özel-kar amacı gütmeyen okullar 33 bin dolar. ABD'nin üst seviye üniversiteleri ise yıllık 50 bin dolar civarında.

-Eğitim ve yaşam masrafları eyaletlere göre değişiklik gösterir. Eğer küçük bir eyalete giderseniz, masraflarınız düşük seviyede kalacaktır. Üniversitenin ismi çok bilinmese bile, küçük bir okulda eğitim alıp hem burs hem de fırsat elde etme anlamında büyük başarılara imza atanlar olduğunu unutmayın. Bu nedenle, sadece üst seviye bir okulda eğitim almak için koşullarınızı zorlamayın.

u2026

ABD hemen hemen her alanda dünyanın en gelişmiş ülkesi.

Bu nedenle bu ülkede okumak şüphesiz ki pek çok gencin hayali.

Fakat çeşitli nedenlerle bu hayali çok az kişi gerçekleştirebiliyor.

Diğer yandan, ABD'nin bilgi birikiminden yararlanmak, yani bu ülkeye okumaya giden öğrencilerin geri dönüp ülkemizin gelişmesine katkı sağlaması çok önemli. Ancak genellikle kendi imkanlarıyla okumaya giden ve bir kısmı da geri dönmeyen az sayıda öğrenci ile beklenen fayda sağlanamıyor.

Bu nedenle gelişmiş ülkelerin eğitim sistemini özümseyip ülkemizde uygulayabilecek eğitimcilerin gönderilmesi küçük bir grup öğrencinin gitmesinden çok daha yararlı olacaktır.

[email protected]