AB Türkiye’yi Örnek Alıyor
Çin'in Hubei eyaletinde ortaya çıktığı ifade edilen Koronavirüs dünyanın dört bir yanında kendini göstermeye devam ediyor. ABD ve Avrupa Koronavirüsün merkezi haline gelirken Koronavirüsten kurtulmaya çalışan İtalya ve Ispanya çok büyük yaralar aldı. Uzmanlar ve tıbbi çevreler ABD ve Avrupa’nın koronavirüse karşı mücadele etmekte geç kaldığının altını çizerken bunun sonucunun ağır olacağını belirtiyor.
Türkiye erken fark etti
Türkiye önlem almakta erken davranarak koronavirüs ile mücadele konusunda ABD ve AB’nin önüne geçti. Türkiye’de ilk vakanın tespit edilmesinden sonra virüsün ülke geneline yayılmasını yönelik tedbirler çoğu Avrupa ülkesine göre çok hızlı alındı. Türkiye ilk birkaç gün içerisinde harekete geçerken, Avrupa bir buçuk ay sonra önlem almaya başladı. Erken davranma konusunda AB ve ABD durumu ciddiye almadı. Türkiye’de okullar ve üniversiteler tatile girerken, insanların yoğunlukla bir araya geleceği kafe, lokanta ve AVM’ler kapatılarak i kalabalık ortamlara girilmesi engellendi. Halkın çokça toplandığı etkinliklerde iptal kararı alınırken virüsün yayılmasını önleyici ve bilgilendirici "evde kal" uyarıları yapıldı. Kamu ve özel kurumlara yönelik kısıtlayıcı tedbirler alındı. Ayrıca vatandaşların sosyal temastan kaçınması için tüm önlemler hat safhaya çıkarıldı..Türkiye’de bunlar olurken AB ve ABD durumun vehametini daha yeni yeni anlıyordu. ABD harekete geçerken Amerikan sisteminin tıbbi teknolojisi ve doktorları bu hastalığı yenmeye yetmedi. Dolayısıyla ABD, çömeye başlayan sağlık sistemini canlandırmaya çalışarak yurt dışından doktor ve sağlık personeli aramaya başladı.
Türkiye gibi önlemler alalım
“AB Koronavirüs önlemleri konusunda geç kaldı”eleştirileri AB ülkeleri içerisinde yükselirken diğer taraftan Türkiye modeli önlemler tartışma konusu oldu. Türkiye'nin aldığı tebirler, Almanya'da da örnek gösterilirken ülkedeki Robert Koch Enstitüsü'nün bir analizinde, Almanya’nın koronavirüs salgınında, Türkiye gibi hızlı ve etkili davranalım açıklaması ülkede tartışmanın fitilini ateşledi. Tübingen Belediye Başkanı Boris Palmer,Türkiye’deki önlemleri örnek göstererek 65 yaş üstündekiler ve risk grubundakilere kısıtlama vurgusu yaptı. Avrupa’da bazı çevreler Türkiye’nin çok iyi bir iş çıkardığını belirtirken, Türkiye modeli önemleri de tartışılmaya devam ediyor.