Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2504.82
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ağustos 2020

AB göze alamıyor

Yunanistan başbakanı Kiryakos Miçotakis bir süredir hem ülkelere hem de Avrupa Birliği, NATO ve ABD’ye Türkiye’yi şikâyet ediyor. Hedefi ise Doğu Akdeniz’de anlaştığı diğer ülkeleri bir araya getirip Türkiye hakkında olumsuz diplomasi yapmak. Miçotakis çok çabalasa da AB içerisinde bulunan bazı devletler Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyor veya karşısına alamıyor. Çünkü Türkiye güç dengesinin sağlayıcılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi AB içerisinde, Türkiye’ye ağır yaptırım uygulanmasını talep etse de bu konuda AB kendi içerisinden bölünmüş durumda. AB üyesi ülkeler, Türkiye ile çözümün diyalog ile çözülmesinden yana. Dolayısıyla AB kendi arasını Türkiye ile bozmak istemiyor.

Oruç Reis’e Türk kalkanı

Türkiye'nin Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Türk donanmaları eşliğinde Türkiye’nin kendi yetkisinde bulunan alanlarda araştırma yapıyor. Yunanistan, bölgenin kendi deniz yetkisi dahilinde olduğunu söyleyerek Fransa'nın kapısını çalmış ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan olumlu yanıt almıştı. Miçotakis, Macrona'a Twitter'dan methiyeler dizerek Fransız gemileri Yunanistan’a kadar getirse de Fransa Türkiye’nin gücünü ve kararlılığını anlamış durumda... Fransa'nın açıktan açığa Yunanistan’ı desteklemesi iki şekilde yorumlanıyor: Birincisi Yunanistan’ın Fransa ile yaptığı gizli anlaşma olabilir. İkincisi ise Libya’da kaybedeceğini anlayan Fransa tekrardan görünerek kazanmak istiyor.

Dünyaya tam mesaj

Türkiye’nin yine bir hamle yaparak yeni Navtex ilanı ile Yavuz sondaj gemisini yola çıkarması Türkiye’nin dik duruşunu gözler önüne seriyor. Türkiye ya benim milli güvenliğime saygı duyarsınız ya da ben kendi topraklarımı savunurum mesajı veriyor. Doğu Akdeniz zenginliklerinden pay kapmak isteyen birçok ülke Türkiye’nin yaptığı ani hamlelere şaşırmış durumda. Dolayısıyla Türkiye - Yunanistan gerilimine diğer ülkelerin müdahil olması sadece Türkiye’nin kararlılığını daha da artıracak ve yeni hamlelere neden olacaktır.