​​​​​​​Seçmenin aday tercihleri, Şanlıurfa
Bilhassa belediye seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki seçmenlerin tercihlerine etki eden önemli faktör adayın “kim” ve “kimlerden” olduğudur. AK Parti ile bu durum nispeten azalsa da, feodal ilişkilerin etkili olduğu yerlerde “adayın kendilerinden oluşu”na dikkat edilir, istedikleri adayları olmayınca parti tercihleri rahatlıkla değişebiliyor.
Böyle olması mukadder mi?
Elbette ki hayır.
Aklıma Haceru’l Esved’in yerine konmasındaki “Nebevi örneklik” geldi.
Geçmişte bu örneklikten hareketle “tarafsız” adaylarla “bizden”cilik sorununun çözüldüğünü biliyoruz. Mesela 2014 Mahalli Seçimlerinde Şanlıurfa bu yöntemle aday belirlemişti. Dönemin Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç Büyükşehir Belediyesine aday gösterilmiş ve seçimde her aşiretten kendisine destek gelmişti.
Görüştüğüm Şanlıurfalılar aynı sorunun tekrar çıkacağını, AK Parti Genel Merkez’inin bu konuyu nasıl çözeceklerini merak ettiklerini ifade ediyorlar. Urfa’da 2014 seçimleri ile birebir aynı olmasa da benzer bir yöntem yabana atılmıyor. Kendilerinden izin alamadığım için Şanlıurfalıların çok sevdikleri ve takdir ettikleri bu şahsiyeti burada yazmayacağım, lakin sorunun bu yöntemle çözülebileceğine inanan oldukça geniş bir kesim var.
Şimdi aday isimleri konusunu deşebiliriz:
Öncelikle belirtmek isterim ki bu çalışmamız ne Sayın Cumhurbaşkanımızın talepleridir ne de AK Parti Genel Merkezi tarafından bize böyle bir talep gelmiştir. Böyle bir talep bizi onurlandırır, ancak bu çalışmanın bir talebe binaen yapılmadığını belirtmek isterim. Her yıl belli aralıklarla bölgenin nabzını aldığımız mütevazı çalışmaların bir devamı niteliğindedir.
Şanlıurfa’da pek çok kanaat önderi, akademisyen, STK temsilcisi ve esnafla görüştük. Kimisiyle ru be ru, kimileri ile telefonda görüştüğümüz Şanlıurfalılar düşüncelerini net bir şekilde ortaya koydular.
Öncelikle bilinmesi gerekir ki Şanlıurfa stratejik bir şehirdir. Bu il “İbrahimî geleneğin beldesi olması” hasebiyle kaybedilebilecek bir şehir olarak düşünülmez. Keza son 35 yılda PKK’nın bölgede güç elde etmesine karşı “kale” vazifesi görmesi (ki bu tespit pek çok Urfalı tarafından dile getirilmiştir) gibi durması ve bu sebeple “denge şehir” olmasından dolayı kaybedilmesinin büyük bedellere yol açacağının bilinmesi lazım.
Peki, böyle bir tehlike var mı?
Var. Şayet AK Parti Urfalıların taleplerini yeterince dikkate almaz ve tasvip edilmeyen bir aday ile seçime girer ise seçimi kaybetmesi ihtimal dışı değil. Anlatıldığına göre, HDP, CHP, İP ve SP geçmişte CHP ya da AK Parti’de siyaset yapan bir isim üzerinde anlaşmaya yakındırlar. Bu 4 parti oylarını aynı adaya yönlendirerek Şanlıurfa’yı düşürmeyi planlıyorlar.
Bu proje tutar mı?
Tutabilir. Halk aday belirlemelerinde kendilerinin dikkate alınmadığından çok muzdarip. 5 yıl boyunca seçim olmayacağı için bu seçimde aday ismi sonuca direkt etki edecektir.
Biliyorum, Şanlıurfa’da liyakat ve ehliyet sahibi pek çok şahsiyet yetişmiştir. Devlet bürokrasisinde, iş dünyasında, sanat ve siyasette ön plana çıkan çok değerli isimler var, lakin bu çalışmamızda, yani ”Kim aday olmalı?” sorusuna cevap arayışımızda yukarıda izah etmeye çalıştığımız “denge” unsurunu sağlayabilecek isimlere ağırlık verdiklerini gördük.
Kim bunlar?
Öncelikle Şanlıurfalıların çok istedikleri, “ismi üzerinde ciddi bir mutabakat var” dedikleri şahsiyetin ismini izin alamadığım için yazmıyorum.
Ancak ön plana çıkan diğer isimleri izin isteme gibi bir yanlışa düşmediğim için rahatlıkla yazabiliyorum.
Şanlıurfa, “Emlakçı” olmayan, dürüst, dik durabilen, şehri kucaklayabilen, şehrin imarına önem veren, kibirden uzak şahsiyetler istiyor.
Mesela Abdullah Ekinci, Abdulkadir Acar, Ahmet Bahçıvan, Hüseyin Acarlar, Kasım Gürpınar, Mazhar Bağlı, Yusuf Eğilmez, Zeynelabidin Beyazgül* gibi isimler Şanlıurfa’da aday olarak çokça zikredilen isimler.
Elbette ki daha fazla isim var. Urfa sadece toprağı değil, insan unsuru ile de son derece mübarek bir belde. Yakında yeni bir çalışma ile yeni isimler ya da yazdığımız isimler arasında ön plana çıkan isimleri yine sizlerle paylaşabiliriz.
Cumartesi günkü yazımızda bir diğer ilimizle devam edeceğiz inşaallah.
_______________________________________________
*İsimler alfabetik sıra ile yazılmıştır.