Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Aralık 2021

6. Yargı Paketi'nde dev adımlar geliyor

İnsan, temel haklarıyla yaşar. Dili, inancı, yaşam tarzı, ideolojik görüşü ne olursa olsun 84 milyon vatandaşımızın şerefi, gururu ve haysiyeti aziz devletimize emanettir. Herkes, onur, şeref ve haysiyet sahibidir. Hukuk devletinin de temel amaç ve görevi insanın doğuştan getirdiği bu hakları korumaktır, yaşatmaktır ve geliştirmektir. Özellikle demokrasi, adalet ve hukuk alanında atılacak adımlar, yapılacak reformlar Türkiye’yi 2023 hedeflerine daha sağlam taşıyacaktır. Hukuk ve adalet ne kadar yükselirse; ekonomimiz, yatırımlarımız ve toplumsal barış ve uzlaşımız da o kadar yükselecektir. Başkan Erdoğan’ın öncülüğünde Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL de göreve geldiği günden beri adalet ve demokrasi alanında yaşanan sıkıntıları ve var olan eksiklikleri bir bir gidermek için gerçekten büyük bir gayret içinde. Sonuçları ve sorunları da yerinde görmek için şehir şehir, adliye adliye geziyor. Halka birebir dokunuyor. Herkesle istişare ve diyalog içinde. İnanıyorum ki devam edecek reformlar her bir vatandaşımızın daha güvenli bir şekilde, adliyenin kapısından geçerken de o kapıdan girince de 'Evet, benim için, adalet için çalışan bir yargı var' duygusuna daha fazla ve güvenle kavuşturacaktır.

****

İnsan hakları eylem planıyla bugüne kadar 5 yargı paketi hayata geçti. Elbette getirilen bu düzenlemeler bir sihirli değnek değildir. Tabi ki bir süreçtir. Bu konuda asıl olan sürekliliktir. Gerek Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın gerekse de Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL’ün reform iradesi diridir, tazedir ve kararlılıklarını sürdürüyorlar. 1. yargı paketinde ifade özgürlüğünü genişleten ve kişi hürriyetini koruyan çok önemli adımlar atıldı. Soruşturma aşamasındaki tutukluluk süreklerine de bir sınır getirildi. İnternet sitelerine ilişkin engelleme kararı, sadece şikâyete konu içeriğin engellenmesi olarak düzenlendi. 2. yargı paketiyle arabuluculuk, tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı oldu. Boşanma ve velayet davalarının gizli duruşmalarda yapılması sağlandı. Segbis istemi aracılığıyla yapılan duruşmaların kapsamı genişletildi. Ceza infaz sisteminde de değişikliğe gidildi. Bazı suçlarda infaz indirimini sağlayan düzenleme 3. yargı paketiyle yürürlüğe girdi. Çocuğu olanlarla 65 yaşını dolduranların kalan kimi cezalarını evde çekmelerine olanak sağlandı. 4. pakette ise boşanmış eşe karşı işlenmiş suçlar da nitelikli hal kapsamına alındı. Tutuklamalara somut delil şartı getirildi. Adli kontrol 2 yıl ile sınırlandı ve 4 ayda bir güncellenme şartı konuldu. İcra yoluyla çocukların teslimi sorununa 5. yargı paketiyle son verildi. Ebeveynleri boşanmış çocukların teslimi, Adalet Bakanlığınca ücretsiz yapılmaya başlandı. Hacizli malların satışı da tamamen elektronik ortama taşındı.

****

Reform sürecinde şimdi sıra 6. yargı paketinde. Düzenlemede kadınlara yönelik takip ve taciz cezalarının artırılması bekleniyor. Ayrıca hazırlıkları devam eden yeni yargı paketi kapsamında vatandaşların hayatları boyunca süren kamulaştırma davaları başta olmak üzere elektrik faturasından trafik cezalarına kadar devlet ile yaşanan tüm uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözümüne ilişkin çok önemli bir düzenleme yer alacak. Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin hazırlıklarını sürdürdüğü yeni yargı paketinin önümüzdeki yılın öncelikli işleri arasında yer alması bekleniyor. Pakette yer alan en önemli düzenlemelerden biri ise idari sulh sistemi kurulması olacak. Bu sistem ile vatandaşın kamulaştırma davalarında olduğu gibi bazen on yıllar sürebilen yargılama sürecine girmeden sorunun çözülmesi sağlanmış olacak. Vatandaşlar, kamulaştırma, elektrik, su faturalarından kaynaklanan itirazlardan trafik cezalarına kadar devlet ile ilgili işlemlerinde mahkemeye gitmeden önce idari sulh mekanizması ile işini halletmeye çalışacak. Bakanlıklar ve kamu kurumları kendi bünyelerinde sulh komisyonları kuracak. Yaşanan sıkıntılar üzerine mahkemeden önce buralara başvuru yapılacak. Sorunların burada çözümü sağlanacak. Aynı konudaki benzer davalar varsa devlet bunlara bakarak diğer vatandaşlar ile de mahkemelik olmadan sorunu çözmüş olacak. Böylece mahkemelerin yükü de büyük oranda hafifleyecek. Avukatlar ve hakim-savcı yardımcılığı hakkında beklenen birçok düzenlemenin de pakette yer alması bekleniyor.