500 büyük şirket dövizden kazandı
İstanbul Sanayi Odası(İSO) tarafından hazırlanan 2014 yılına ilişkin Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporu açıklandı.
2014'te 500 büyük sanayi kuruluşu içinde zarar eden şirket sayısı ciddi bir azalışla 129'dan 83'e düştü.
Şirketlerin dönem karı yüzde 22,4 artarak 27 milyar 097 milyon liraya çıktı.
Buna karşılık faaliyet karları yüzde 16,4'e geriledi.
İSO 500 şirketlerinin ana faaliyet alanlarında değil, kambiyo işlemlerinden daha açık ifadeyle dövizden kar ettiği anlaşılıyor.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Sanayicilerimizin esas faaliyetlerindeki karlılığında yaşanan azalmaya rağmen, üretmek arzusu ve mücadelesini takdire değer bulmakla birlikte, bunun sürdürülebilir olmadığını vurgulamak istiyorum" diyerek soruna parmak bastı.
Şirketlerin kambiyo işlemleri yerine, ana faaliyet alanlarından kar etmesi ekonomi için önem arz etmektedir.
Zaten bu yıl, yükselen döviz kurları kambiyo işlemlerinden artık kar elde edilmesine imkan vermeyeceği için ana faaliyet alanlarına yönelmek zorundalar.
TARIM ARAZİLERİ 24 YILDA YÜZDE 38 AZALIŞ GÖSTERDİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını, işlenen ve uzun ömürlü bitkilerle kaplı kişi başına düşen arazi miktarının, nüfus artışının da etkisiyle 1990-2014 döneminde 4,9 dekardan 3,1 dekara indiğini bildirdi.
Türkiye'nin dünyada toprak rezervi en fazla azalan 20 ülkeden biri olduğunu aktaran Bayraktar, "Tarım arazileri, geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıkıyor. Bunun sebepleri bellidir. Sebepler içinde, geçmişte yaşanan hızlı nüfus artışını, kırsaldan kente göçü, yerleşimlerin içinden veya yakınından geçen karayollarını, otobanları, bunların çevresinde kurulan sanayiyi, turizmi, madenciliği, kamu yatırımlarını ve yerleşim alanlarını sayabiliriz'' dedi.
Toprak en temel üretim aracı olup çoğaltılması mümkün değil.
Zaten tarım arazisi bakımından çok zengin olmadığımız bir geçek.
O nedenle kıymetini bilip korumalıyız.
Bu bağlamda sanayi tesislerinin, otoyolların, yapılaşmaların tarım arazilerine zarar vermemesine özen gösterilmelidir.
YERLİ UÇAK ŞİRKETİ KURULDU
Merkezi Amerika'da olan uzay ve havacılık sistemi Sierra Nevada Corporation (SNC), Türkiye'nin ilk bölgesel jet uçağını üretmek için TRJet Havacılık Teknolojileri şirketini kurdu.
Merkezi Ankara'da bulunan TRJet, Bölgesel Uçak Projesi'nin yanı sıra ticari havacılık sektöründe de hizmet verecek.
Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretilmesi için atılan bu adım çok önemli.
Ülkeyi bu tür yatırımlar ayağa kaldıracaktır.
Hayırlı olsun diyoruz.