Dolar (USD)
34.26
Euro (EUR)
37.05
Gram Altın
3004.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Haziran 2024

​5. Ak Zambaklar Şiir Şöleni

Şehirler kurmak, şehirler imar etmek günümüz teknolojisiyle düşünüldüğünde çok kolay. Milyonları bir araya toplayıp modern bir şehir inşa edebilirsiniz. Ancak o şehrin tarihini, kültürünü, geleneğini, sanatını, edebiyatını, şiirini, tiyatrosunu, mimarisini, ruhunu ve kimliğini bir anda var edemezsiniz. Bu anlamda Tokat; asırların birikimi, tecrübesi ve bir milletin hafızası hüviyetindeki kimliği ile şehri şehir yapan tüm kültürel ögeleri barındıran bir Türk-İslam şehridir. Bizler de bu kimliğe ve mirasa sahip çıkmak için yıllardır bu şehirde kültür işçiliğine soyunduk. 5. Ak Zambaklar Şiir Şöleni bu gayenin bir neticesidir.

Bunca meşgalenin ve gündemin içinde şiire dikkat çekmek kolay değildir. Sanata mesafeli toplumuz. Sanatı ve sanatçıyı anlamak da ayrı bir birikim ve bakış gerektiriyor. Hele hele günümüzde insanların hayatlarını asgari ölçüde idame ettirmeye çalıştıkları bir dönemde onların zihnine, gündemine şiiri sokmak biraz zor görünüyor. Oysa bizim toplumumuzda insanımız dara düştüğünde, ayrılık yaşadığında, hastalandığında, sevdaya tutulduğunda, gurbete çıktığında şiire tutunmuştur. Şiirle kendini ifade eden toplum iken bugün başka bir yapıya geçtik.

Çabamız dilimizin en güzel hâlini gördüğümüz şiirimize sahip çıkmak, şairlerimizi tanımak, tanıtmak. Tokat’ta bu düşüncelerle başlattığımız şölenimiz bugün günümüz Türk şiirinin önemli isimlerini ağırladı. Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğü himayesinde, Tokat Evliya Çelebi MTAL Müdürlüğü ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi iş birliğinde hazırlanan ve Abdurrahim Karakoç anısına ithaf edilen “5. Ak Zambaklar Şiir Şöleni” 7 Haziran Cuma günü Yağıbasan Medresesi’nde yapıldı.

Bir kültür hareketini geleneksel hâle getirmek zordur. Geleneksel hâle gelen, ilimizin ve ülkemizin kültür ve sanatına katkı sağlayan, günümüz edebiyat dünyası için de bir marka değer olan bu şölen artık tarihteki yerini almıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının bazı illerimizde başlattığı ve Tokat’ta da başarılı bir şekilde sürdürülen “Öğretmen Akademileri”nin faaliyetleri arasına alınan şiir şölenine katılan günümüz şiirinin önemli isimleri Tokat’ın doğal ve tarihi mekânlarını ziyaret ettiler. Daha sonra da 7 Haziran 2024 Cuma günü akşam 18.00’de tarihi Yağıbasan Medresesi'nde şiirlerine ses verdiler. Tarihi mekânı dolduran dinleyicilerin memnuniyeti vardı. Şölene katılan şairler: A. Ali URAL, Ahmet KARPINAR, Ali BAL, Altan SERİM, Çiçek DEMİRCİ, Elif Burcu ÖZKAN, Hüseyin ATLANSOY, M. Tuğrul ÇOLAK, Muhammed Münzevi, Mustafa UÇURUM, Osman ÖZBAHÇE, Şakir KURTULMUŞ, Yunus YILMAZ.

İstanbul’da bir toplantıya katıldığı için programa katılamayan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır’ın selamı salondakilere iletildi. Burada bir parantez açıp değerli Hüseyin Kır Bey’e özel bir teşekkür gerekiyor. Kendisi de şair olan Hüseyin Kır, Tokat’ta göreve başladığından beri eğitimi çok yönlü düşünen ve birçok alanda hamle başlatan bir profile sahip. Öğretmen Akademileri de onun çok önemsediği ve desteklediği bir proje oldu. Akademiye gönüllü katılan öğretmen sayısı yüz civarında. Her hafta iki ayrı alanda seminer verilen akademilere de önemli isimler davet ediliyor. Bu kapsamda Sadık Yalsızuçanlar, Haşim Şahin, İsmet Emre, Ahmet Sarı, Alpay Doğan Yıldız, Canan Olpak Koç, Kadir Özköse, Dursun Ali Tökel, Cemal Kurnaz, Kemal Kahramanoğlu, Ali Ural, Hümeyra Yabar, Yasemin Dutoğlu, Kemal Atan Gür, Güven Yetişkin, Yaşar Güç, Ekrem Anaç, Emin Ulu gibi alanında tecrübe ve eser sahibi isimler öğretmenlerle buluştu. 5. Ak Zambaklar Şiir Şöleni de akademinin faaliyetleri arasına alınarak yapılan çalışmalar taçlandırılmış oldu.

Gelelim şiir şölenine. Bugüne değin onlarca bilinen şair ağırlandı. Şairlerimiz önce okullarımızda öğrencilerimizle buluşuyor, söyleşi yapıyor ve kitaplarını imzalıyorlar. Konuk şairler, Tokat’ı bir çok yönüyle tanıma imkânı buluyor. Bu şölende de Tokat’ta önemli isimler bulundu. Ali Ural, Hüseyin Atlansoy, Osman Özbahçe ve Şakir Kurtulmuş gibi tecrübe sahibi isimlerin ağırlanması kayda değerdi. Bu vesileyle Tokat’ta adeta şairler meclisi kuruluyor. Özel sohbetlerde Hüseyin Atlansoy ve Ali Ural’ın ufuk açan derinlikli tespitlerini not alıyoruz. Şiir şölenlerini bu bakımdan önemsiyorum.

Hüseyin Atlansoy, daha önce Tokat’ta öğretmenlik yapan bir isim ve tam yirmi iki yıldır Tokat’a gelmiyordu. Şiirin hatırına gelmiş oldu. Dostlarla buluştu. Genç şairlerle sohbet etti. Ali Ural ise onca programını revize ederek davetimizi kabul etti. Edebiyat Akademisi’nde unutulmaz bir ders verdi. Her bir şairimize müteşekkiriz. Bizler de unutulmaz anları zaman zaman kayda aldık. Belki onlar, başka özel bir çalışmanın konusu olacaktır.

5. Ak Zambaklar Şiir Şöleni, Abdurrahim Karakoç anısına ithaf edildi.

7 Haziran, Türk şiirinin üç önemli ismi, Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris’in aramızdan ayrılışının yıl dönümüdür. Şairler yatağı bir şehir olan Tokat’ta bu üç önemli ismi, ecdadımızdan aldığımız bu kutlu mirası kuşanarak anmak istedik. Bu sene şölenimizi Abdurrahim Karakoç anısına ithaf ettik. Türkçemizi ilmek ilmek gönlümüze işleyen kıymetli şairlerimizi rahmetle anıyorum.

Gecede Abdurrahim Karakoç’un “Mihribanım, Unutursun Mihribanım ve Omuzumda Sevda Yükü” isimli bestelenen eserleri, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Nurgül Keser tarafından seslendirildi. Muhteşem yorumuyla Nurgül Keser Hanım ve Müzik Öğretmenleri Şahin Büyükbalya, Ahmet Taş; öğrencilerden Ömer Taha Şahin, Özgürcan Demirkaya, Ufuk Arslan takdir topladı.

Okullarda Söyleşiler Yapıldı.

7 Haziran 2024 Cuma günü konuk şairlerden Osman Özbahçe, Sosyal Bilimler Lisesinde; Şakir Kurtulmuş, Plevne Anadolu Lisesinde; M. Tuğrul Çolak, Tokat Uluslararası İmam Hatip Lisesinde; Elif Burcu Özkan, Atatürk Anadolu Lisesinde; Muhammed Münzevi, Yeşilırmak MTAL’de; Hüseyin Atlansoy, Zübeyde Hanım KIZ MTAL’de söyleşi yaptılar, kitaplarını imzaladılar.

Tokat’ın ismi şiirle anılıyor. Şairlemiz Tokat’ı anlatıyor. Bizler ise şiirimizden aldığımız manevi doyum ile yeni bir çalışmaya başlıyoruz. Yolumuzda Türk şiiri var. Gücümüz ve en büyük servetimiz bu. Türk şiiri ağacının köklerini sulamaya devam edeceğiz. Vesselam!

 
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme