Dolar (USD)
34.59
Euro (EUR)
36.19
Gram Altın
2968.43
BIST 100
9633.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
26 Şubat 2017

48 ülkeden 300 kadın girişimci İstanbul'da buluştu

Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü'nün ortak kuruluşu olan Uluslararası Ticaret Merkezi'nin(ITC) beşinci kez düzenlediği Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu (WVEF) İstanbul'da başladı.

Kadın girişimcilere uluslararası pazarlarda yeni iş fırsatları yaratmayı amaçlayan ve bu yıl KAGİDER işbirliği ve T.C.Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe 48 ülkeden 300 kadın tedarikçi katıldı.

Toplantıda neler konuşuldu kısaca özetleyelim;

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar; "KAGİDER, bugün 300'den fazla üyesi ile 1 milyar Euro'yu aşan sermaye temsili ile ülkemizin en etkili kadın iş örgütüdür. Dünyada 392 milyon kadının iş sahibi olduğunu, her 100 erkek girişimci için 69 kadın girişimci olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalara göre şayet cinsiyet eşitliği sağlansaydı küresel gayrisafi hasılada 28 trilyon dolarlık bir artış olacaktı. İster özel sektörde, ister kamuda olsun kadın üreticilerden alım yapmak ana hedefimizdir."

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya "Ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmelere baktığımızda kadınların her alandaki varlığı bizleri mutlu etmekte ve umutlandırmakta. Çalışma hayatının her alanında kadınlarımızın daha aktif bir şekilde yer almalarını önemsiyoruz. Bu amaçla kadının iş yaşamına uyumunu desteklemek ve kadın istihdamını artırmak adına hukuki düzenlemeler ve çalışmalar gerçekleştirdik. Eşit imkan ve fırsatlara ulaştığı anda kadınlarımız başarmaya ve üstesinden gelmeye hazırlar. Eğitim düzeyi yükseldikçe kadın istihdamında da artışlar oluyor."

ITC Direktörü Arancha Gonzalez "Dünya Bankası'nın araştırmasına göre bütün dünyada kadın kendi ailesi, kendi toplumu ve kendi grupları için para harcıyor. O nedenle 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için mutlaka kadınların daha fazla iş gücüne katılmasını sağlamalıyız. Bu nedenle de zaten ITC olarak kadınların ekonomide güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Hükümetlerin özel sektörün ve STK'ların mutlaka iş birliği içerisinde olması gerekiyor. 2020 yılına kadar 1 milyon kadını pazara sokmak istiyoruz. Şu anda pazara girememiş kadın sayısı 1 milyar. Biz bu rakamın sadece 1 milyonluk kısmını aktif hale getirmek istiyoruz. Bütün dünyada taahhüdümüz bu. Şu ana kadar da 800 bin rakamına ulaştık" dedi.

Hem özel sektör hem de kamu ihalelerinde kadın tedarikçilerden satın alımların artması için farkındalık yaratmayı amaçlayan bu küresel etkinliğe 30'a yakın global şirket de satın almacı olarak katıldı. Katılımcılar online platform üzerinden toplamda 500 milyon dolarlık iş potansiyeli sunan satın almacılar ile bir araya getirildi.

2015 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen Kadın-20 Zirvesi sonrasında, açılım grubunun G20 liderlerine sunulan dökümandaki politika önerilerinden kadın girişimcilerin desteklenmesi ve pazara erişiminin sağlanması bağlamında hayata geçirilen somut aksiyon olan WVEF'de Türkiye'nin 2023 yılında kadınların işe katılımında yüzde 41'lik bir hedefi olduğu belirtildi. Bu hedefe ulaşmak için ise özel sektör ve kamuya "Kadından Al Malı, Memleket Kazanmalı" çağrısında bulunuldu.

[email protected]