Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.88
Gram Altın
2979.69
BIST 100
9752.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
05 Ekim 2021

40 Güzel İnsanla

Gecikmiş olduğumu itiraf ile başlarken malumunuz dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan covid veya korona fark etmez virüsü sosyal hayatımızı etkilediği günden beri sivil toplum kurumlarımızın programlarında zorunlu değişiklikler oldu. Haberdar edildiğimizde daha çok başkente düzenlenen kültürel etkinlikleri haftalık karalamalarımızda kaleme alırken, kültürün başkenti olduğunda hem fikir olduğumuz güzel İstanbul’umuzun güzelliklerini Mahmut Bıyıklı tebessüm etse de duyduğumuz veya bize gönderdikleriyle yazılarımızı tamamlıyoruz.

Türkiye Milli Kültür Vakfı’nı bilenleriniz çoktur. Bu güzel vakfı kurup bu günlere getirenleri de yakından tanımasanız bile bilinen güzel insanlardan bir kaçını sıralayalım: Ferruh Bozbeyli, Turgut Özal, Sabahattin Zaim, Uğur Derman, Salih Tuğ, İdris Yamantürk, Cevat Babuna, Eymen Topbaş, Mahir İz, Nevzat Yalçıntaş, Sabri Ülker, Alaattin Kısakürek, İbrahim Bodur, Asım Kocabıyık ve Hulusi Çetinoğlu

Bu güzel vakfın çalışmalarıyla güzel etkinliklerinden söz etmek için fırsat kolluyordum ki, okuyup renkli küçük not kâğıtlarını sayfa aralarına sıkıştırmış, bazı satırların üzerini fosforlu kalemlerle çizdiğim “40 Vakıf İnsan” kitabı gözüme ilişti. 1969 senesinde hamiyetperver ‘kırk güzel insan’ tarafından kurulan Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın ‘Kırkıncı Yıl Hatıra Kitabı’ ndan bahsedeceğim.

Prof. Dr. Salih Tuğ’un 2009 yılında tertiplenen toplantının açılışında yaptığı konuşmayı kitabın sunuşunda okurken ‘kökü mazide olan atiyiz’ sloganı ile yola çıkılan yolculukta kırk yıl içerisinde yapılan güzel işlerden bahsedilirken hayır ve hasenat işlerine devam ile yeni neslin değerlerimizle buluşturmasına yönelik faaliyetlere devam edeceklerini, ifade etmiş.

Başbakan olarak iştirak ettiği bu güzel toplantıda Sayın Recep Tayyip Erdoğan, devlet anlayışımızı tarihî gerçekliliklerle ifade ederken. “Devlet öncelikli bir anlayış değil, insan öncelikli bir anlayış” ın hâkim olması çabalarını ortak idealler etrafında kenetlenerek başarabileceğimizin altını çizmiş.

Milli kültürümüzün kırk güzel insanını örnek vasıfları ve ömür beyanlarıyla unutulmaz hatıralarını farklı kalemlerden okuduğumuz 2011 de yayınlanmış kitaptaki yaşayanlara ‘sağlıklı, bereketli uzun ömür’ vefat edenlerin ‘makamlarının âli olması’ temennisiyle; Ahmet Kabaklı, Cemil Meriç, Cinuçen Tanrıkorur, Erol Güngör, Ferruh Bozbeyli, Fethi Gemuhluğlu, Fuat Sezgin, Cevat Babuna, Ahmet Aydın Bolak, Ali Özek, Hulusi Çetinoğlu, Galip Erdem, Hayrettin Karaman, Hekimoğlu İsmail, İdris Yamantürk, İsmail Kahraman, Yusuf Türel, Yücel Çakmaklı, Şule Yüksel Şenler, Samiha Ayverdi, Tarık Buğra, Süleyman Yalçın, Muzaffer Somay, Mahir İz, Mehmet Niyazi Özdemir, Necip Fazıl Kısakürek, Nevzat Yalçıntaş, Nurettin Topçu, Orhan Okay, Sabahattin Zaim, Sabri Ülker, Saffet Kozluca, Salih Tuğ, Turgut Cansever, Turgut Özal, Selahattin Özel ve Yusuf Türel’i farklı kalemlerden bir kere daha tanıma fırsatı bulduk.

Tarihi merhalelerden geçerek gelen ve gittikçe gelişip derinleşmek suretiyle ebedileşen, büyük fazilet ve sosyal yardım ve dayanışma kaynağı olan gerçek insan sevgisinin tecelli ettiği Türkiye Milli Kültür Vakfı, cemiyetimizin gelişerek daha ileri merhalelere ulaşabilmesi için bilhassa muhtaç bulunduğu insanların yetişmesine yardım edecek faaliyetleriyle tarihin içinde meydana gelen bütün vakıflar gibi ileriye yöneldiğini söyleyebiliriz.

Türkiye Milli Kültür Vakfı’nı kuranlar aslında vakfın gerçek sahibinin onun kurulmasını sağlayan manevi değerlerin asıl sahibi olan Türk milleti olduğunun altını kalın çizgilerle çizerken; “Bizler, bu vakfı, aziz ve necip Türk Milleti’nin asırlardan beri hasretini çektiği birliğin ve refahın temini ile layık olduğu medeni seviyeye yükselebilmesine kendilerini hasredecek olan bilgi ve faziletli nesiller yetiştirmek maksadı ile kuruyoruz ve onu, Allah’a ve hamiyetsever Türk Milleti’ne huzur içinde emanet ediyoruz” diyerek emaneti boynumuza yüklemişler, iyi de etmişler.

İşimiz, işleri kolay gele diyelim ve’selam.