Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Haziran 2023

​4. Akzambaklar şiir şöleni

Bir şehrin ruhunu, kimliğini, görünür görünmez zenginliğini bilmekle başladı her şey. Dağını, ovasını, mimarisini, ırmaklarını, meyvelerini, bağlarını bahçelerini, tarihini, tabiatını, kültürünü, geçmişe ait ne varsa tüm birikimini bilmekle başladı her şey. Sokaklarını, mahallelerini, çeşmelerini, camilerini, hanlarını, hamamlarını bilmekle başladı her şey. Türkülerini, ninnilerini, manilerini, bilmecelerini, masallarını, efsaneleri, hikâyelerini bilmekle başladı her şey. Tüm bunların üstüne “şiir” bilindi, şiirin sesi içimizde ılgıt ılgıt esti, gönlümüze dokundu. Ve şiir Türk’ün sesi oldu. O sesin bayraktarlarını ilimizde ağırlamaktan gururluyuz. Bu duygularla başlamıştı şölenimiz. Şimdi 4. Akzambaklar Şiir Şöleni ile şehrin hafızasına şiir ilmek ilmek işleniyor. Akzambakların yüzündeki tebessümü, neşesini bildikçe heyecanımız artıyor.

Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi iş birliğinde 15.06.2023 Perşembe günü 4. Akzambaklar Şiir Şöleni Tokat’ta yapıldı. Şölenin Tokat’ta yetişen akzambakların açıldığı bir dönemde yapılmasına özen gösterildi. Tarihi, doğası ve iklimi ile kendine mahsus güzellikleri barından Orta Karadeniz’in yeşil ili Tokat’ta gelenekselleşen şölen, kültür- sanat çevrelerince ilgiyle takip ediliyor. Bugüne değin onlarca şairin katıldığı şölenin birincisi uluslararası düzeyde gerçekleşmiş ve Cemalettin Latiç, Zeynel Beksaç gibi isimler katılmıştı. Son yıllarda ise ulusal düzeyde yapılan şölene yurt içinden şairler katılıyor. Şölenin kayda değer farklı bir özelliği de şairlerin okullarda okurlarıyla buluşması ve önceden okunan kitaplarını imzalamaları. Bu kapsamda Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen “Tokat Okuyor Projesi” faaliyeti olarak 9 farklı lisede şairler öğrencilerle söyleşi yaptı, kitaplarını imzaladı.

Bin yıllık Türk-İslam eserlerinin yaşadığı Tokat için Mevlana, “Fîhi Mâ Fîh” isimli eserinde “Tokat’a gitmek gerek, orada iklim sıcak.” diyerek Tokat’tan bahsetmektedir. İlin yöneticileri de böylesi güzel bir söze istinaden kültür ve sanat çalışmalarıyla Tokat’ı gündemde tutuyor. Bu kapsamda 15.06.2023 Perşembe günü yapılan 4. Akzambaklar Şiir Şöleni yapıldı. Davet edilen şairler: “Ali Sali, Mehmet S. Fidancı, Vural Kaya, Ercan İriş, Mehmet Tepe, Ömer Yalçınova, Muhammed Sinan Kökçü, Muhammed Avşar, Sümeyye Betül, Tuba Kaplan, Eda Fırat, Çiçek Demirci” Program, okullarda yapılan yazarlık atölyeleri ve imza ile başlayıp şehir gezisi ile devam etti. Adına şölen düzenlenen akzambak çiçeğinin yetiştirildiği bahçe gezildi.

Yeri gelmişken bugüne değin yapılan kültür-sanat projelerini yürütmenin zorluğundan bahsetmek istiyorum. Kültür ve sanat birkaç gönüllü insanın binbir türlü meşakkat ve gayreti ile yürütülüyor. Zahmetine değil de yolda yürürken ayağınıza takılmak istenen çelmelere, önünüze konulmak istenen engellere, haksız eleştirilere, gerekçesiz retlere, ihtiraslı kıskançlıklara, görmezden gelmelere ve kifayetsizlere harcamak zorunda kaldığımız enerjiye üzülüyorum. Yazık! Tek kelimeyle bu memlekete yazık! Kültür ve sanat olmadan ruhunuz olamaz, kimliğiniz olamaz. Çok söz gelip düğümleniyor boğazımda. Ancak burada en güzel cevabın, en güzel hareketin güzel projelerle yola devam etmek olduğunu bildiğim için susuyorum. Muhatabımız menfi düşüncelerin sahipleri değil, muhabbet ehlinin saf ve muhterem kalbidir. Biz şimdi yeni projelere odaklanıp geleceğimizi aydınlatmaya devam edeceğiz. Çünkü kaybettiğimiz zamanların telafisi zor. En büyük gücümüz, Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Özdemir’in şu cümlesiydi: “Siz yaparsanız güzel işler yaparsınız.”

Tokat’ta her şeye rağmen güzel projeler yürütülüyor. Bir yıl içinde iki şölende edebiyat dergilerinden tanıdığımız 26 şair ağırlandı ve 23 lisede söyleşi yapıldı. Yüzlerce gencimiz şiir kitabı okudu, şairlerle tanıştı. Kim bilir, gençlerimiz şimdi ilk dizelerini yazmıştır. Bir metni inşa etmenin ne demek olduğunu iyi biliyoruz. Yaşayan şairlerimizle yüz yüze söyleşi yapmanın mutluluğu ve gururu içinde gençlerimiz şiirimizi tanıyor. Destek veren okul yöneticilerine, öğretmen arkadaşlara da sonsuz teşekkür ediyoruz.

“Edebiyat karın doyurmaz.” diyenler var, doğru söylemişler. Çünkü işkembeye çalışanların anlayacağı, değerini bileceği, destekleyeceği bir uğraş değil. Şiir dediğimizde, “Kaç kişi toplanır?” düşüncesiyle dudak bükenleri biliyoruz. Unutulmamalı ki bin yıllık Anadolu irfanını mayalayanların sayısı da azdı, binlerce büyük ozan ve şair yok, bir tane Yunus Emre var. Bilmem anlatabildik mi? Şimdi çekip çıkarın Yunus’u, ne kalır? 2023 “Âşık Veysel Yılı” ilan edildi. Şimdi soruyoruz, kim ne yaptı? Üstelik Cumhurbaşkanlığının talimatı var. Peki, şimdi biz başlayalım Âşık Veysel için çalışmaya. “Gücünüz var mı?” diye soranlara cevabımız net: Biz bu topraklara aşığız. Bu yolda Mecnun misaliyiz. Bu memleketin delisine, velisine dikkat etmek lazım.

Hülasa biz Tokat’ta yetişen “akzambak” üzerinden bir marka değeri olacak kültür ve sanat projesini gelenekselleştirmeye çalışıyoruz. Güzel işleri, güzel insanlarla yapabilirsiniz. Bugüne değin yola çıkarken bizleri yalnız bırakmayan ilimizin yöneticilerine, başta Valimiz Numan Hatipoğlu olmak üzere, Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu ve Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir’e, tüm mesai arkadaşlarımıza, şair dostlara, dualarıyla güç ve moral veren herkese, ince ruhlu, sevgi dolu, sözü ve kendisi güzel her dosta teşekkür ediyoruz. Biliyorum ki akzambaklar açtıkça, kokusunu saçtıkça bahçelerimiz güzelleşecek, gönlümüz mesrur, şehrimiz memnun olacak. Çünkü bu şehrin ruhunu incitmeye değil, yüceltmeye gayret ediyoruz. Devamı gelecek…