3 YIL PARA BİRİKTİRENE EV YARDIMI
Ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini teşvik eden "konut hesabı" uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmaları son aşamaya geldi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekmektedir. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmeleri için yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekmektedir" dedi.
Koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinme tarihi itibariyle hesapta biriken toplam tutarın azami yüzde 20'sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak.
Bu tutar 15 bin lirayı geçmeyecek.
Ancak her yıl yeniden değerleme oranı ile arttırılacak.
SİGORTA ŞİRKETLERİ ZARARDA
Türkiye Sigorta Birliği(TSB) Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortasında vefat ve sakatlık tazminatlarının yüzde 95'inin asgari ücret üzerinden hesaplandığını belirterek, "Asgari ücrette hesaba katılmayan bir artış oldu. Şu anda tazminat ödemeyi bekleyen 50 bin dosya var. Tazminatların yeni asgari ücret üzerinden hesaplanması sektöre 2 ila 2,5 milyar lira ek yük getirecek" dedi.
Ülger, son 10 yılda şirketlerin 7 milyar lira zarar ettiğini, sadece 2015 yılında zararın 2 milyar lirayı bulduğunu kaydederek, bu durumun, şirketlerin varlığının sürdürebilirliği açısından risk oluşturmaya başladığını ve öz sermaye karlılıklarının düştüğünü vurguladı.
Sigorta şirketlerinin mali yapılarının güçlü olması ekonomi ve finansal piyasalar için büyük önem arz ediyor.
Vatandaşlar da yüzde 70 oranında artan sigorta primlerinin yüksekliğinden şikayet ediyor.
KASIM AYI SANAYİ ÜRETİMİ
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 arttı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 0,9 azaldı.
2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre sanayi alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,7 azaldı.
Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik sektörü endeksi yüzde 6,6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,3 ve elektrik üretimi sektörü endeksi yüzde 2,4 arttı.
Sanayi üretimi endeksi, büyümenin öncü göstergelerinden biri olması bakımından önemli.
PİYASALAR
Suudi Arabistan ve İran arasındaki idam krizinin ardından yaşanan gerginlik ve Çin'den gelen olumsuz ekonomik verilerin etkisiyle yeni yılın ilk işlem gününde sarsılan piyasalarda tansiyon düşmüyor.
2015 yılının son işlem gününü 2,91 ile kapatan dolar 3,01 TL'yi gördü.
Euro 3,28 oldu.
Borsa da düşüş kaydederek haftayı 70 bin 613 puandan tamamladı.
Faiz yüzde 11'i geçti.