Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.29
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Aralık 2014

3. İnönü Savaşı

Birinci ve İkinci İnönü savaşlarını biliyoruz ama şu anda siyasette üçüncü İnönü Savaşı yaşanıyor.

İsmet İnönü'nün torunu Hayri İnönü, 30 Mart yerel seçimlerinde Şişli'den CHP Belediye Başkanı seçildi.

Hayri bey kibar, janti bir insan. Seçildiği günden beri başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi.

Medyada ve internette yazılanların haricinde kulislere yansıyan o kadar enteresan 'dedikodular' var ki, insan Hayri beye acımadan edemiyor.

***

Özetle yaşanan şu. Yıllardır Şişli'nin demirbaş belediye başkanı olan Mustafa Sarıgül, Şişli'yi bırakıp İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na CHP'den aday oldu.

Tabi aday olma sürecini biliyorsunuz. Daha önce Baykal'a karşı kongrede kaybeden, dönemin Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'i yumruklayan, Baykal tarafından "Yolsuzluk" suçlamasıyla CHP'den ihraç edilen Sarıgül'ün partiye dönüşü haliyle zor oldu.

Hatırlarsanız Sarıgül'ün bu süreçte TDH isimli kendi oluşumunu bırakıp CHP'ye kabul edilmesi çok zor olmuştu.

Aylar süren mücadeleden, pazarlıklardan hatta iddiaya göre ABD Ankara Büyükelçisi'nin bile temaslarının ardından ancak CHP adayı olabildi.

***

Sonra olanlar oldu. Sarıgül İstanbul Büyükşehir'i kazanamadı. Partide üst düzey bir görev de alamadı. Resmen ortada kaldı. Elinde artık ne Şişli kaldı ne de sarıgüllü kadınlarıyla yürüttüğü Türkiye Değişim Hareketi.

Mustafa Sarıgül de oğlu Emir Sarıgül'ü Şişli Belediye Başkan Yardımcısı yaptı. Ve seçimlerden bu yana Şişli Belediyesi'nde resmen Üçüncü İnönü savaşları yaşanıyor.

***

Önce Hayri İnönü'nün belediye binasına girmemesi yönünde tehdit edildiği sonra etrafındaki kişilerin Sarıgül ekibince tartaklandığı iddia edildi.

İnönü, Başkan Yardımcısı Emir Sarıgül'e bağlı müdürleri görevden alıp ABD'ye gittiği gibi bu sefer kendisine darbe yapıldı. Sarıgül ekibi, bir karar alarak adeta seçilmiş başkanın yetkilerini elinden aldı.

İnönü, ABD'de iken kendisini arayıp "Tehdit" iddialarını soran Hürriyet muhabirine, İngilizce bir deyimle "Yorum yok" mesajını verdi.

İnönü ABD'de iken makam odası dahil belediyenin bütün birimleri Okmeydanı'nda yapılan yeni binaya taşındı. Başkan Hayri İnönü büyük bölümü kiraya verilen eski binada tek başına kaldı.

***

Belediyedeki ve CHP'deki Sarıgül lobisine direnecek inisiyatifi gösteremeyen Hayri İnönü'nün yakında istifa edeceği ileri sürülüyor.

Tüm bu yaşananların sorulduğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediyesi'ndeki Dallas'la ilgili soruları şöyle cevapladı; "Seçimle gelen bir belediye başkanı var ve o da görevinin başında. Başarıyla da görevini yapıyor. Söyleyecek başka bir şey yok."

Medyaya göre bu cevabıyla Kılıçdaroğlu "Hayri İnönü'nün yanında yer almış."

Zaten bundan korkuyordum. Hayri bey için asıl tehlike bundan sonra başlıyor. Artık istese de Başkan kalamaz. Çünkü arkasında dağ gibi Kılıçdaroğlu desteği varu2026