3. Anadolu Şiir Akşamları
Şehirleri süsleyen tarihî ve tabiî güzelliklerin yanında bir de o şehri manzum bir güzellik olarak arz eden kültür ve sanat faaliyetleri vardır. Bu vesileyle nice kalem erbabı bir araya gelerek hasret giderir, sağlam dostluklar kurar, samimi muhabbetler yapar. Bu niyetle Kastamonu’da Cihannüma vesilesiyle şairler bir araya geldi, gönüller muhabbet ırmağıyla yıkandı.
Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Enes Güneyli bu güzide topluluğun bir araya gelişinin maksadını özetliyor: “Her yıl farklı bir kadim şehrimizde icra ettiğimiz şiir programımızda bu sene evliyalar diyarı, şehitler yurdu, tarihi ve doğası ayrı bir güzel olan en önemli insan kıymetleriyle vatanımızın kalkınması ve güçlenmesi için tarihten günümüze kadar her daim sancaktarlık yapmış olan ve saymakla bitiremeyeceğimiz nice değerleri sahip Kastamonu’muzdayız.”
Cihannüma Kastamonu Şube Başkanı Mesut Şeker, “Bu akşam bir araya gelerek kalplerimizi kelimelerin büyülü dünyasına açıyoruz. Şiirin evrensel dilinde buluştuğumuz bu gecede, birbirinden değerli şairlerimizin kaleminden dökülen satırları dinleyecek, duygularımızı paylaşacak ve ruhlarımızı besleyeceğiz.” diyordu. Evet, hakikaten de şiir evrensel bir dilin eseri değil midir? Ruhlarımızın beslenmesi ise apayrı bir mevzu.
Sivil hareketleri yönetmek, aynı yolda ve fikirde buluşturmak, bir araya getirmek ve onu davaya dönüştürmek büyük bir azim, inanç ve dipdiri bir ruh gerektirir. Cihannüma gönüllülerini böyle bir ruhla Kastamonu’da “Gazze ve Şehir” teması ile bir araya getiren muhterem Genel Başkanımız Av. Rıza Yorulmaz, gecenin serinliğinde içimizi ısıtan konuşmasında, “Her yıl bir başka Anadolu şehrinin misafirperverliğine, güzelliğine, samimiyetine ve bereketine şahitlik ediyoruz. Bu programı yılda bir defa yapınca Anadolu’yu dolaşmaya bir ömür yetmeyecek gibi duruyor. Bu vesileyle 2025’ten itibaren bu programı senede iki defaya çıkarıyoruz.” diyerek şiiriyle selamladı:
“Yeni bir dünya için, yelken açtık denize,
Yaktık tüm gemileri, geri dönüş yok bize,
Menzil uzak olsa da; elbet varacak düze,
Samimi bir gayretle, yerinden oynar taşlar,
Özlenen bir istikbal, önce hayalle başlar.”
İlki Amasya’da, ikincisi Aksaray’da ve üçüncüsü Kastamonu’da icra edilen “Anadolu Şiir Akşamları” vesilesiyle içimizde şiirin evrensel davetine mukabelede bulunmanın heyecanı ve sevinciyle yollara düştük ve birçok dostumuzla kucaklaştık. Değerli dostlarım Mustafa Uçurum ve Orhan Gazi Gökçe ile 17 Ağustos Cumartesi günü Tokat’tan Kastamonu’ya doğru yola çıktık. Yol boyu memleketimizin güzelliklerini temaşa ettik. Kastamonu’ya vardığımızda önce Nasrullah Camisi’nde sonsuz huzura durduk. Sonra programın koordinatörü değerli gönül insanı Şair Hüseyin Kır Beyefendi’yi aradık. Buluşma noktamızı sordum. Ülkemizin birçok ilinden teşrif eden değerli şair dostlarımızla Kastamonu Öğretmenevinde buluştuk. Akabinde şiir programının yapılacağı Kastamonu Üniversitesine geçtik.
Kastamonu tarihî güzellikleri ve temiz havasıyla beni mest etti. Kastamonu Üniversitesinin bahçesinde incelikli ev sahipliği ve nezih ortamda ikramlar eşliğinde şiirler okundu. Gazze’nin, Müslümanların ve mazlumların sesi olunmaya çalışıldı. Programın koordinatörü Şair Hüseyin Kır Beyefendi’nin nahif sesiyle davet edilen şairlerin sesi gökyüzünde yankılandı. Geceye katılan şairlerimiz: Rıza Yorulmaz, Meftun Dallı, Abdurrahman Karakaş, Ahmet Şener, Ali Bal, Ali Emre, Atilla Ertuğrul, Erdal Arslan, Erol Erdoğan, Eyyüp Azlal, Haşim Kalender, Hayati Koca, Hüseyin Akın, Hüseyin Kılbaş, Hüseyin Tekinbaş, İlker Gülbahar, İsmail Gür, İsmail Daşdemir, Kazım Gök, Kazım Öztürk, Mehmet Bahşi, Mehmet Deniz, Mehmet Gözükara, Mehmet Osmanoğlu, Mustafa Uçurum, Osman Mesten, Salih Sedat Ersöz, Münib Serkan Fırat, Sezai Çiçek, Şaban Çetin, Tayyar Yıldırım, Yavuz Selim Kurt, Yusuf Gökbakan.
Cihannümanın gayreti ve oluşturduğu samimiyetle fikirleri, gönülleri bir dostlarımızı tanıdık. Geceyi, Ali Emre ve Hüseyin Akın’ın kalplerimize nakşolan sohbetiyle taçlandırdık. Öğretmenliğe başladığım ilk yıl aynı evi paylaştığım değerli kardeşim Kastamonulu Erdal Çalışkan ile buluştuk. Daha ne olsun! Muhittin Nalbant ve Ebubekir Aktaş kardeşlerimizin Kastamonu için gayretine şahit olduk. Burada ayrıca teşekkürü hak eden değerli isimleri de anmak gerekiyor. Başta Kastamonu Valisi Sayın Meftun Dallı’ya, Kastamonu Üniversiteleri Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a ve ekibine, Cihannüma Genel Merkez Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Enes Güneyli’ye, Hüseyin Kır Beyefendi ve emeği geçen her bir dostumuza, son derece güzel bir ev sahipliği yapan Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş’e, Kastamonu Şube Başkanı Mesut Şeker ve ekibine teşekkür ediyorum.
Şiir programlarında asıl olan hasbihâldir ve aynı şuurda ve gönülde buluşmaktır. Yaşadığımız çağa tanıklık eden ve içlerinde insanlığın dramını, mazlumların acısını, Gazze’nin şehadetini dile getiren şairlerimizle buluşmak, dostluklarımızı pekiştirmek anlamlı idi. Türkçemizin çağlar boyu akan şiir ırmağı Kastamonu’da çağladı. Şiirimiz, Türkçemiz var olsun!