Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Kasım 2018

24 Kasım ve Öğretmenlere Dokunulmazlık…

Önümüzdeki Cumartesi günü 24 Kasım. Toplumda ve eğitim camiasında Öğretmenler Günü olarak biliniyor. Doğrusunu söylemek gerekirse 2004 yılından beridir, doğrudan ya da dolaylı olarak eğitim kurumlarını, eğitim kültürünü takip eden, gezen, içerisinde bulunan biri olarak 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne de karşıyım. Çünkü öğretmenlerin her gününün hüsran, gözyaşı ve acı dolu olduğuna inanıyorum. Okuldan ayrılarak eve giderken mutlu mesut bir şekilde giden öğretmen neredeyse yok. Mesleğini istediği koşullarda, rahat bir psikoloji ile yapan bir öğretmen camiası söz konusu değil. Mesela 2018 yılının ilk 5 ayında yaşanan bazı olayları sizlerle paylaşayım:

• Denizli’de Çivril Beycesultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görevli Edebiyat Öğretmeni D.Ç., tartıştığı 9. sınıf öğrencisi M.G. tarafından darp edildi. Tartışmanın konusu ise D.Ç.’nin verdiği ders notunu, öğrencisi M.G.’nin beğenmemesi ve düşük bulmasıydı. (Ocak 2018 )

• Adana’da Ahmet Sapmaz Ortaokulu’nda bahçede iki öğrenci kavga etti. Ardından bir veli okula gelerek, okul idaresiyle görüşerek oğlunun dövüldüğünü söyledi. İkna olamayınca oğlunu da yanına alarak sınıfa gitti ve öğrencilere saldırmaya başladı. O sırada orada bulunan ve öğrencileri veliden kurtarmaya çalışan okulun öğretmeni Yıldırım Durur, veli tarafından bıçaklandı. (Şubat 2018)

• Kayseri’de Kadı Burhanettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Gülhan Şaşmaz, aldığı disiplin cezası nedeni ile okuldan uzaklaştırılan bir öğrenci tarafından 3 yerinden bıçaklandı. Olayda yaralanan müdür yardımcısı, öğrenci tarafından öldürmeye teşebbüs edilmişti. (Mart 2018)

• Niğde’de Fatih Anadolu Lisesi’nde 12. sınıf öğrencisi U.A., okulda Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Abdullah Mumcu’yu yumruklayarak burnunu kırdı. A.Mumcu, çağırılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. (Nisan 2018)

• Kırşehir’de Halk Eğitim Merkezi’nde El Sanatları Öğretmeni olarak görev yapan Rabia Altıok, öğrencilerin sertifikalarını almak üzere Karahıdır Köyü’ne gitti. Köy Muhtarı S.D. öğrencilerin belgelerini vermemekte ısrar edince Muhtar ile Halk Eğitim Merkezi öğretmeni arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi sonrasında Muhtar S.D., Rabia öğretmeni darp etti. Burnuna darbe alan Rabia Altıok’un dişleri kırıldı. Vücudunun muhtelif yerlerinde morluklar oluştu. (Mayıs 2018)

Öğretmenlere bunları reva görenler, öğrenci ve velileri… Okullara öğrencilerine kucak açan, onları eğiten, onlara bilgi, huzur, iç motivasyon desteği sunan öğretmenler, karşılaştıkları şiddet olayları karşısında hangi psikoloji ile mesleklerini devam ettirecekler? Verim alınamayan bu öğretmenlerin, başarılı öğrenci yetiştirmeleri mümkün mü? Dünya ülkeleri ile yarıştırabilirler mi? Uluslararası arenada ülkemizi temsil edebilirler mi? Öğrencilere yapılacak yatırım öğretmenlerden geçer. Öğretmeni mutlu olamayan bir eğitim kurumunun öğrencileri mutlu olamaz. Başarılı, huzurlu olmasına elverişli olmayan bir eğitim kurumundaki öğretmenlerin öğrencileri de mutlu ve huzurlu olamaz.

Arşivlere şöyle bir baktım, her ay öğretmene şiddet olayı yaşanmış. Hatta bazı aylar 3-5 olay yaşanmış durumda. Şimdi siz söyleyin, her gün öğretmenlere şiddet olayı yaşanırken kalkıp Öğretmenler Günü’nü mü kutlayacağız? Neyin kutlaması bu? Bir yandan bir grup öğretmene şiddet uygulanırken, diğer yandan bir grup öğretmen kutlama mı yapacak?

Öğretmenler kamu personeli olduğuna göre, öğretmenlere şiddet uygulayanlara kamu davası açılmalı bence. Öğretmenler, eğitim kurumlarında kendilerini artık daha güvende hissetmeli. Öğretmenlere uygulanan şiddet karşılıksız kalmamalı. Bu nedenle kamuoyu ile paylaşılacak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenlere “dokunulmazlık” benzeri bir tanımlama getirilmeli. Öğretmenler kendilerini bu ülkenin en değerli varlıkları olarak hissetmeli. “Öğretmenler örselenmemeli, önemsenmeli”. Eğitim sisteminin en önemli paydaşı olan öğretmenler artık şamar oğlan olmaktan çıkarılmalıdır.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a seslenmek istiyorum: Sayın Bakanım, yeni dönemde Öğretmen Merkezli politikalar yapılmaya başlandı. Öncülük ettiğiniz birçok güzellikler yaşanıyor. 24 Kasım’da önemli konuları kamuoyu ile paylaşırken, öğretmenlere şiddet konusunda da topluma bir mesaj verilebilir misiniz acaba?