Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2427.87
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ocak 2023

​2023 yılı, öğretmenlerin mi olacak?

Öğretmenler de diğer tüm memurlar gibi 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu’na tabi olup bu kanun öğretmenlere mesleki, mali ve sosyal bazı haklar tanır. Detaylara girmeyeceğim, arzu eden 657 sayılı DMK’yı açıp inceleyebilir; bu kanunun tanıdığı hakların birçoğuna öğretmenler de dahil devlet memurlarının birçoğu sahip. Ama öğretmenlerin sahip olmadığı veya eksik kaldığı haklar da var.

Söz gelimi emeklilik hakkı, sendika kurma ve/veya sendikaya üye olma hakkı, güvenlik hakkı, izin hakkı gibi birçok hakka sahiptir devlet memurları. Yalnız ne yazık ki öğretmenlerin aylık(maaş) ve ders görevi ücreti (ek ders) hakkı, ilerleme ve yükselme(terfi etme) hakkı, eğitim ve öğretim tazminatı hakkı başta olmak üzere bazı sosyal ve mali hakları tatmin edici miktarda değil. Bu alanda bazı iyileştirmelere ihtiyaç olduğu görülüyor. Bilemiyorum belki de kariyer basamakları sınavı bu ihtiyaçların yetkililer tarafından fark edilmesi ya da eğitimcilerin seslerini yetkililere ulaştırması sonucu yapıldı. Vakti ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tüm müzelerin öğretmenlere ücretsiz olmasını sağlaması sosyal ve mali hak bağlamında güzel bir adım idi. Bu adımlar iyileştirme adına olumlu ama yeterli ölçüde değil. Sosyal ve mali alanda başka adımlar da atılması gerekiyor.

Kırsal veya küçük kentlerde belki sorun değil ama bugün metropol şehirlerde yaşayan bir öğretmenin kira gideri başlı başına aldığı maaşın neredeyse yarısı kadar. Ulaşım, konaklama, yiyecek konularına girersek evli ve eşi çalışmayan bir öğretmenin yılda bir defa dahi olsa tatile, dinlenmeye ayıracak bütçesi kalmıyor gibi. Hele bir de çoluk çocuğu var ise, özellikle metropol şehirlerde aylık giderinin gelirinden çok daha fazla olduğu görünüyor. Nasıl hesap kitap işleri yapıyorlar, nasıl geçiniyorlar bilemiyorum. Sosyal ve mali konularda kendini yeterli ölçüde tatmin edici bulmayan öğretmenin motivasyonu, morali, huzuru sınıfına da, aile içine de yansır. Bu nedenle öğretmenlere sosyal ve mali haklar olmak üzere birtakım iyileştirmeler yapılması gerekiyor.

Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenlere tanına haklar; eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, hizmet içi yetiştirilmesi hakkı, yurt içi ve yurtdışı yetiştirme imkanları ve konut hakkı şeklindedir. Günümüzde bir öğretmen bu haklardan kaçına sahip? Kaçına ulaşabiliyor? Önümüzdeki günlerde/dönemlerde bu konulara çok daha ciddi yatırımlar yapılacağı, bu konular üzerine daha çok çalışılacağına benziyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı bu yönde bir açıklamada bulundu. 2022 yılında belirledikleri tüm hedeflere ulaştıklarını, 2023 yılında ise öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapmayı hedeflediklerini söyledi. Bakanlığın da belirttiği gibi 2022 yılında da birtakım iyileştirmeler yapıldı ama 2023 yılında daha fazla iyileştirmeler yapılacak olması güzel bir gelişme. 2023 yılı, öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirileceği yıl olsun mu? Öğretmenler sosyal, mali haklar bağlamında kendilerini daha güçlü hissettiği bir yıl neden olmasın, değil mi?

Göreve geldiğinde birçok kişinin burun kıvırdığı, mesafe ile yaklaştığı Özer’in okullaşma oranından köy okullarının açılmasına, meslek liselerindeki çıtanın yükselmesinden kariyer sınavının yapılmasına, okullarının bakım onarımının güçlendirilmesinden halk eğitim kurslarına, yaz okullarından aile okulu projesine değin birçok başarıya imza atarak ezberleri bozması eğitim camiasına umut olmuş durumda. 2023 yılında öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapılması ve kendilerini daha güçlü daha motive hissetmeleri elbette mesleki başarılarına da katkı sunacaktır.

Söz gelimi öğretmenevlerinin öğretmenlere daha uygun fiyata verilmesi Aralık 2023’ kadar değil süreklilik arz edecek bir pozisyona getirilebilir. Atıl durumdaki köy okullarının elden geçirilerek işlevsel hale getirildiği gibi atıl durumda olan lojmanların da elden geçirilmesi ve sayılarının arttırılması neden olmasın? Sayın Özer’de bunu yapabilecek potansiyel rahatlıkla var. Yaptığı başarıla ortada. Bakalım MEB, Sayın ÖZER’in öncülüğünde özlük hakları, sosyal ve mali haklar bağlamında 2023’te ne gibi iyileştirici adımlar atacak, bekleyip göreceğiz. Birçok öğretmenin Sayın Özer’e karşı beklenti içerisinde olduğunu ve Bakan Bey’in bu beklentiyi boşa çıkarmayacağına dair inancımı, umudumu paylaşmak isterim.