Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Aralık 2022

2022 Yılı Biterken…

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık. 2022 yılına ait ekonomik göstergeleri ana hatlarıyla değerlendirecek olursak;

Enflasyon; tüm dünyada olduğu üzere bizim ülkemizde de yıl boyunca ekonomi gündeminin ilk sırasında yer aldı. Geçen yılın Aralık ayında yıllık bazda yüzde 36,08 artan tüketici fiyat endeksindeki yükseliş eğilimi Ekim ayına kadar devam etti ve Kasım ayında 24 yılın zirvesi olan yüzde 85,51’lik artıştan geri dönüş başladı. Enflasyondaki bu artışta temel unsur maliyetlerin artmasıydı. Döviz kurlarındaki yükselişin gecikmeli etkisi ve ithal ettiğimiz enflasyonla birlikte üretici fiyat endeksindeki yıllık artış Ekim ayında yüzde 157,69’a kadar çıktı ancak Kasım ayında 21,6 puan gerileyerek yüzde 136,02 oldu. 2023 yılında ise enflasyon baz etkisinin de katkısıyla çok daha belirgin bir şekilde düşecek. Tahminler yıl ortasında TÜFE’deki yıllık artışın yüzde 40-50 seviyelerine gerileyeceği yönündeyken ücretlerdeki artış ise bu düşüşü sınırlandırabilir.

Büyüme rakamları ise yılın ilk yarısında oldukça iyi bir performans sergiledi ve Türkiye en hızlı büyüyen ülkeler sıralamasında ilk üçte yer aldı. GSYH yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyrekte ise yüzde 7,7 arttı. Bu artışta, enflasyon beklentilerindeki bozulma nedeniyle öne çekilen talebin, tüketim harcamalarını artırması önemli bir rol oynadı. Öte yandan özellikle ihracat partnerimiz olan ülkelerde beklenen resesyon ve Ukrayna’da yaşanan gerginlikten kaynaklanan enerji krizi Türkiye ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Böylelikle büyüme hızımız üçüncü çeyrekte yavaşladı ve yüzde 3,9 olarak hesaplandı. Yıl sonu büyüme tahmini ise yüzde 5’in üzerinde olacağı yönünde.

Yüksek büyüme oranları istihdam verilerine de yansıdı. İstihdam edilenlerin sayısı geçen yılın Aralık ayında 30 milyon 141 bin kişi iken, en son açıklanan Ekim ayı verisinde ise 31 milyon 200 bin kişi olarak tahmin edildi. Asgari ücrete iki defa yapılan yüksek oranda zamma rağmen, 10 aylık dönemde 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağlandı. İşsizlik oranı da Ağustos 2022’de tek haneye geriledi ancak bu durum kalıcı olmadı.

Tek haneye inen diğer bir gösterge de politika faiz oranı oldu. Ağustos ayında başlayan faiz indirimi döngüsü neticesinde yıl başında yüzde 14 olan faiz oranı yüzde 9’a kadar indirildi.

Geçen yılın son aylarında başlayan döviz kurlarındaki yükseliş eğilimi, 2021 yılı Aralık ayında açıklanan kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı sistemi ile son buldu ve dolar kuru yıl boyunca sakin bir seyir izledi.

2023 yılının ilk yarısında ekonominin gidişatını, seçimler ve verilen vaatler belirleyecek. Bu vaatlerin başında bu hafta içinde açıklanan ve 2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren EYT geliyordu. Önümüzdeki dönemde ise kamu harcamalarının artacağı, başta konut olmak üzere kredi hacminin genişleyeceği ve ücretlerde ilave bir iyileştirme yapılacağı tahmin ediliyor. Ekonomiyi canlandıracak olan bu icraatların seçim anketlerine ve sonuçlarına nasıl yansıyacağını takip edeceğiz.

2023 yılının hepimiz için sağlıklı, mutlu ve barış içinde geçmesini temenni ediyoruz.