Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
06 Ocak 2015

2014 YILI İHRACATI 157,6 MİLYAR DOLAR

2014 Aralık ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artışla 13 milyar 137 milyon dolara ulaşınca, yıllık ihracatta 157 milyar 600 milyon dolara yükseldi.

Geçen yıl 151 milyar dolardı.

Artış yüzde 4 oldu.

166 milyar dolarlık hedefin hayli gerisinde kaldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 hedefini yakalayamadıklarını, ama 2023'teki 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Bunun için katma değeri yüksek, ileri teknoloji ağırlıklı ürünlerin üretilip ihraç edilmesi gerektiği konusunda herkes hemfikir.

CARİ AÇIK 30 MİLYAR DOLARA İNEBİLİR

Petrol fiyatlarının düşmesinin ardından yeniden hesap kitap yaptıklarını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fiyatın 70-80 dolar bandında kalması halinde cari açığın 12-14 milyar dolar daha az gerçekleşebileceğini söyledi.

Bu durumda 2014'te 43 milyar dolar civarında oluşması beklenen cari açığın 2015'te 30 milyar dolara inmesi mümkün görünüyor.

Petrol fiyatlarının düşmesi başta Rusya olmak üzere ticaret yaptığımız petrol üretici ülkelerin gelirlerini azaltacağından ihracatın yanı sıra turizm ve inşaat sektörünün de olumsuz etkileneceğini hesaba katmak gerekir.

VERGİ DAİRELERİNE YENİ MODEL

Vergi daireleri bankacılık modeli esas alınarak yeniden yapılandırılacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi dairelerinin hizmet odaklı bir anlayışla şubelere dönüşeceğini belirterek, bankalar gibi tek tip olacağını, mükellef memnuniyetini gözeteceklerini söyledi.

Bir ilde onlarca vergi dairesinin tek çatı altında toplanacağını ve bu dairelerde yapılan rutin birçok işlemin şubeler aracılığıyla gerçekleştireceğini açıklayan Şimşek, bu sistemin devrim niteliği taşıdığını, pilot uygulamasının da 2015 yılı içerisinde Eskişehir'de başlayacağını ifade etti.

Şimşek, yeni model ile vatandaşların vergi ödemek, borçlarını sorgulatmak, beyanname vermek ve "borcu yoktur" yazısı gibi işlemlerini söz konusu şubelerde sıra beklemeden yapılacağını bildirdi.

Bütün iyi niyetli çabalara ve eskiye nazaran hayli mesafe kat edilmesine rağmen insanlarımız devlet dairesine işinin düşmesinden hala korkuyor, çekiniyor.

Çünkü "bugün git yarın gel", "noksan evrak", "ilgili memur izinli", "bilgisayar çalışmıyor", "filanca kurumdan yazı getir" gibi işi yokuşa süren sinir bozucu muameleler ve azarlanmalara muhatap olacağı endişesini taşıyorlar

Vergi dairesinde bu nev'i tersliklerin asgari seviyede olması beklenir.

Zira vatandaş diğer dairelerden farklı olarak vergi dairesine bir işini halletmek için değil, vergi ödemek için gider.

Kendisine saygı gösterilmesi, el üstünde tutulması, kapıda karşılanması gerekir.

Son olarak şunu ekleyelim:

Modelden beklenen maksadın hasıl olabilmesi için her şeyden önce zihniyet devrimine ihtiyaç vardır.

Bu bağlamda vatandaşa "eziyet" değil, "hizmet" etmek anlayışı zihinlere kazılmalıdır.

[email protected]