Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2432.16
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​1960'daki darbe ve Fatin Rüştü'nün idamı

Dün 60 İhtilalından sonra üç önemli devlet adamının idam edildiği acı ve hüzün verici günün 60. yıldönümü idi. 16 Eylül 1961 yılında Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu hakkında verilen ölüm cezaları idam edilerek infaz edilmişti.

Hürriyet Gazetesi’nde Sedat Ergin dün yayınlanan yazısında bu infazların nasıl olduğunu çok güzel anlatmış. İnternetten bulup okumanızı tavsiye ederim. Gerçekten iç parçalayıcı ve göz yaşartan bir süreç yaşanmış.

Halen ne için idam edildikleri bilinmeyen bu vatansever, çalışkan ve gayretli masum üç devlet adamının sonu, aradan 60 yıl geçse de, halen içimizi kanatmaya devam ediyor. Milletimiz onları çok seviyor ve mazlum kahramanlar olarak görüyor. İhtilalciler ve iş birlikçileri ise nefretle ve lanetle anılıyor.

Hele idam edilmesinden az önce Fatin Rüştü’nün annesi, eşi, kızı ve ağabeyine yazdığı bir mektup var ki çok duygulandırıcı. Şöyle yazmış:

“Sevgili Anneciğim, Emelciğim, Sevinciğim ve Ağabeyciğim,

Şimdi Cenabı Hakk’ın huzuruna çıkıyorum. Sakinim, huzur içindeyim. Benim için üzülmeyin. Sizlerin de sakin ve huzur içinde yaşamanız beni daima müsterih edecektir.

Bir ve beraber olun. Allah’ın takdiri böyleymiş. Hizmet ettim ve şerefimi daima muhafaza ettim. Anne, siz sevdiklerimi muhafaza edin ve Allah’ın inayetiyle onlarını huzurunu temin edin. Hepinizi Allah’a emanet eder, tekrar üzülmemenizi ve hayata berdevam olarak beni huzur içinde bırakmanızı rica ederim. Allah memleketi korusun.”

Üzerinde bulunan kâğıt parçasında ise Kuran’ı Kerim’in Araf Suresi’nin 89’uncu ayetinin sonunda yer alan Hazreti Şuayb’ın duası yazıyordu. Türkçe mealiyle şöyle yazılıydı:

“Ey rabbimiz, bizimle kavmimiz arasına adaletle hakiki ölçü olarak hükmünü ver. Sen hükmünle sonuca varanların en hayırlısısın...”

Zorlu, ayetin hemen altına Türkçe şöyle yazmıştı:

“Allah’ım, hayırlısıyla selamete kavuşmamı, yüz aklığıyla beraatımı nasip eyle...”

***

Rabbim bu üç şehidimize merhametiyle muamele buyursun, onları cennetine koysun. Bir daha ülkemize darbeler yaşatmasın…