Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2431.62
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Mart 2017

17 Nisan sabahı neye uyanacağız?

Anayasanın 69 maddesinde değişiklik yapacak olan, 18 maddeden oluşan değişiklik paketi ile ilgili referandum 16 Nisan tarihinde yapılacak. Bu tarih öncesinde referandumun yaptırmamak için bahar ayaklanmalarının olacağı, terör eylemlerinin yapılacağı, ekonomik kriz çıkartılacağı gibi yorumlar yapılmakta. Özellikle hayır oylarını artırmak için bu tür korku haberlerinin yayıldığı ifade edilmekte. Başka bir grupta bu söylemlerin Evet oylarını artırmak için yapıldığı dillendirmekte. Peki insanlar nasıl karar verecekler. Yol Anadolu insanının feraseti sayesinde açılacaktır diye düşünüyorum. Bundan öncekilerde olduğu gibi.

Birçok bilgi çarpıtılsa da metnin içinde olmayan hususlar var gibi gösterilse de 2010 yılındaki referandum çalışmalarına göre daha ciddi bir bilgilendirme kampanyası yürütülmekte. Paketin neler içerdiği ya da neleri içermediği her platformda değişik görüşteki kişilerce anlatılmakta. İnsanlar merak ediyor, inceliyor. Buna göre de oyunu kullanacak.

Peki 17 Nisan sabahı Evet'e yada Hayır'a uyanmamız durumunda hayatımız nasıl şekillenecek? Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği üzere Cumhurbaşkanı ve Başbakan yerinde kalacak ve de hiçbir şey değişmeyecek mi? Yoksa yeni seçimlere mi uyanmış olacağız.

Kabul edelim ki bu referandum bir güven oylamasıdır. Ve hayır çıkması durumunda sandık ufuktadır. Zira muhalefet partileri bu konuda haklı olarak seçim isteyeceklerdir. Bu talebin önünde de kimse duramaz. Ancak ben muhalefetin referandum sürecinde aktif rol alan Cumhurbaşkanını da seçime davet edeceğini düşünüyorum. Bu her ne kadar bir anlam ifade etmese de muhalefet için çok kolay dillendirip talepte bulunacakları bir durum olacak.

Eğer Evet çıkarsa ne olacak. Bu devlet açısından ve de partiler açısında yeni bir dönem olacak.

CHP'de Genel Başkanlık savaşı yaşanacağı açık. Netice ne olur bilemeyiz ama bu yönde talepler çok kuvvetli bir şekilde ortaya konulacaktır. Parti başkanının değişmesi durumunda ise partide bir çok kurul ve de yerel teşkilatında değişiklik olacaktır.

MHP'de de yeni döneme göre bir değerlendirme yapılacağı ve partide bazı değişiklikler olacağını düşünüyorum. Ancak Genel Başkan düzeyinde bir değişiklik olmayacağı için ekran yüzü noktasında çok ciddi değişiklikler olmayacaktır. Zira bu süreçte ciddi bir rol alan ve de 2015 de koalisyona girmeyen Sayın Bahçeli şu anda bürokraside koalisyonu Ak Parti ile kurun lider olarak seçim sonunda daha da güçlenecektir.

Ak Parti'de de önemli değişiklikler olacağı kesin. Öncelikle Parti Genel Başkan tekrar Sayın Cumhurbaşkanı olacaktır. İl ve ilçe kongreleri ile de partinin çehresinde ciddi değişiklikler olacağı kesin. Parti üst yönetimi de ciddi değişiklikler gösterecektir.

En önemli değişiklikleri ise Bakanlıklarda bekliyorum. Kabine revizyonu mutlaka yapılacaktır. Her ne kadar ufukta seçim olmadığı ifade edilse bile 2018 başında bir seçim olabilir. Zira o tarihe kadar anayasa uyum kanunları da çıkartılacaktır.

Kısaca "Evet" de çıksa "Hayır" da çıksa 17 Nisan tarihinden itibaren birçok değişikliğe hazır olmamız gerekiyor. Şu an ki sessizlik büyük değişimin habercisi gibi. @CavitTatli