15 Temmuz’un anlamı
15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe ve işgal girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. Bu geçen 3 yılllık süreç içerisinde Türkiye’de büyük alt üst oluşlar yaşandı. Siyasal, sosyal, idari, dini, kültürel, ekonomik, iletişim ve diplomatik alanlarda daha önce eşi benzeri olmayan alt üst oluşlara şahit olduk. Yaşanan radikal alt üst oluşlar, 15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin bir daha asla eski Türkiye olamayacağını göstermektedir. 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’de radikal değişimlere neden olması, ülkemizin geleceğini belirleyen sarsıcı ve yıkıcı bir olay olmasından kaynaklanmaktadır.
15 Temmuz darbe ve işgal girişimi, sosyal, kültürel, dini, güvenlik ve bürokratik hayatımızın merkezinde bir fitne ve fesat odağının kirli, karanlık ve kanlı bir şekilde yuvalandığını göstermiştir. FETÖ denilen fitne ve fesat odağının, devlete ve topluma hükmetmek için her türlü kirli ve karanlık oyunu uygulamaya koyduğunu yaşamış bulunuyoruz. FETÖ denilen terörist fesat yuvası, toplumumuzda derin travmaların ve yıkımların yaşanmasına neden olmuştur. Din, ahlak, eğitim ve maneviyatı kullanarak insanları kendisine bağımlı nesneler haline getiren FETÖ, toplumsal yapımızda derin tahribatlara yol açmıştır. FETÖ vakası sonrasında toplum, ileride FETÖ benzeri bir felaketle tekrar yüz yüze kalmanın endişesi ve korkusu içindedir. 15 Temmuz darbe ve işgal girşimi FETÖ benzeri bir felaketi tekrar yaşamamak için çok yönlü çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
FETÖ çetesiyle mücadelenin etkin ve işlevsel bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Devletin ve toplumun kılcal damarlarına sivil, manevi veya eğitsel kılıklarda FETÖ benzeri çetelerin ve kültlerin sızmaması, yerleşmemesi ve güçlenmemesi için toplumsal düzeyde farkındalık düzeyimizin canlı tutulması bir ihtiyaçtır. Hiçbir sosyal yapının kendisini devletin yerine koyması, devleti ele geçirmesi gibi bir imtiyazı, hakkı ve görevi yoktur. 15 Temmuz darbe ve işgal girişimi, devlet, cemaat ve örgüt arasındaki ayırımların iyi yapılmasını, cemaat-devlet ayrılığının mutlaka başarılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Devlet olmaya kalkan ve paralel devlet yapılanması tarzı cemaat görünümlü kültlerin, devletin ve milletin varlığını birden ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiğini, 15 Temmuzda öğrenmiş bulunuyoruz.
15 Temmuzda seçimler yoluyla işbaşına gelmiş bir yönetime karşı, kendisine cemaat denilen sivil bir yapı kullanılarak darbe gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Cemaat görünümü adı altında FETÖ örgütünün darbe kalkışması, ülkemiz tarihinde bir ilki oluşturmaktadır. FETÖ’nün arkasında birçok küresel odağın ve kirli ilişkiler ağının olduğunu hergün ortaya çıkan bilgiler ışığında öğrenmeye devam ediyoruz. 15 Temmuz, sivil görünümlü FETÖ yapısının, aslında uluslararası bir istihbarat ve casusluk şebekesi olduğunu göstermektedir. 15 Temmuz darbe girişimi, seçimle işbaşına gelen yönetimi zorbalıkla devirmeye kalkmanın adıdır. 15 Temmuz darbe ve işgal girişimine toplumun bütün olarak direnmesi ve karşı koyması, oynanmak istenen oyunu bozmuştur. Halk, 15 Temmuz darbe girişimini bozguna uğratarak demokrasi, birlik ve barış adına büyük bir başarı göstermiştir. Demokrasimize, birliğimize ve barışımıza kastetmek niyeti taşıyan iç ve dış odakların, ancak toplumun desteğiyle etkisizleştirilebileceğini 15 Temmuz pratiği göstermektedir. Halka rağmen halka kastetmek isteyen FETÖ tarzı mafyatik terörist çetelerin başarılı olamayacağının canlı bir örneği olması açısından 15 Temmuz direnişinin ve başarısının, demokrasi, barış ve brlik değerleri açısından anlamlandırılması gerekmektedir.
15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlar, bir darbe girişiminin ötesindedir. 15 Temmuz darbe ve işgalini tertipleyen FETÖ, devleti bütünüyle ele geçirmeyi ve iç savaş çıkarmayı istiyordu. Devlete ve millet hükmetmek isteyen FETÖ, iç savaş çıkarmak dahil her türlü çılgınlığı yapmaya hazırdı. 15 Temmuz gecesi bütün toplum FETÖ’nün köleleştirme ve iç savaş çıkartma projesini başarısızlığa uğratmıştır. Milletin demokrasi, özgürlük ve barış adına FETÖ darbe ve işgal girişimine karşı direnişinin ve başarısının anlamının iyi idrak edilmesi gerekmektedir.