Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.77
Gram Altın
2970.19
BIST 100
9738.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
30 Ekim 2016

15 Temmuz ikinci Kurtuluş Savaşı mı?

Milat gazetemizin Gaziantep'te düzenlediği panel, "İkinci Kurtuluş Savaşı 15 Temmuz Zaferi" üst başlığını taşıyordu. Bir mücadelenin, direnişin adını kurtuluş savaşı olarak yorumlamak için hakikaten sağlam ve ciddi argümanlara dayanmak lazım geliru2026

15 Temmuz yeni bir kurtuluş mücadelesi ise eğer yaşananın darbe değil işgal girişimi olması gerekmez midir? Ya da bu bir darbe girişimi ise postmodern, dostmodern darbe girişimini yaşamış ve darbenin envai çeşidini tüketmiş bir ülke olarak 15 Temmuz'da karşı karşıya kaldığımızın adı nedir?

15 Temmuz'un analizine geçmeden evvel darbe girişimi karşısında hazırlıksız yakalanmışlığımıza, öngörüsüzlüğümüze dikkat çekmek isterim. Türkiye'de artık darbeler devrinin kapandığına inanmak için gerçekten yeterli sebebimiz var mıydı? Yoksa boş bir kayıtsızlık, yanıltıcı bir rahatlığa mı kapılmıştık?

Yakın tarih darbe notlarımıza baktığımızda neredeyse belli periyotlarla yapılmış darbelerle karşılaşırız. 27 Mayıs Darbesi, 12 Mart Muhtırası, 12 Eylül Darbesi yakın siyasi tarihimizin klasik yöntemlerle gerçekleştirilmiş darbeleriydi.

28 Şubat darbesiyle postmodern darbeciliğe evrilen süreç sonrası artık Türkiye'de klasik darbe devrinin kapandığı anlayışı yerleşmişti. Bu aslında bir yanılgı değil gerçek tespit olsa da gözden kaçırılan, darbeci zihniyetin hangi yol/usul ile buna tevessül edeceği olmuştu!

27 Nisan'da yaşanan e-Muhtıra, 7 Şubat MİT Krizi, 17/25 Aralık operasyonu, Gezi hareketi esasında klasik darbe devrinin kapandığı bir dönemde/ülkede modern/postmodern darbe girişimleri değil miydi?

Her biri akamete uğratılan bu darbe girişimcilerinin yeni ve büyük bir hamle daha yapma ihtimallerini düşünmemek -hafifletilmiş ifadeyle- saflık/iyi niyeti aşmıyor mudur?

15 Temmuz, işgal mi darbe girişimi mi üzerine tartışaduralım da darbecilerin mütemadiyen farklı yöntemlerle darbe sınaması yaptığını gözden kaçırdığımızı da ikrar edelim!

Paralel yapının tüm kuvvetini, gücünü kullanarak yaptığı teşebbüs eğer bir işgal girişimi değilse bile en iyi ve masum tabirle Mesiyanik bir darbe girişimidir!

15 Temmuz, kurtarıcı beklenti ve inancının hakim olduğu bir yapı müntesiplerinin insanlığı kurtarmak amacıyla liderlerine tabi olup mevcut siyasal düzene, hükümete karşı ortaya çıkan Mesiyanik darbe girişimi tanımına tam anlamıyla uygunluk göstermiyor mu?

Bunun "İlahi bir kurtarıcının/önderin insanları/insanlığı kurtaracağına olan inanç" şeklinde tanımlanan Mesiyanizm bünyesinde ortaya çıkan bir darbe girişimi olduğu aşikar değil mi?

15 Temmuz, küresel oyun kurucuların yerli, dini kaynaktan beslendiğini iddia eden din istismarcısı içteki işbirlikçilerle yaptığı bir kuşatma hareketi anlamına gelmiyor mu?

Yöntemin farklılığıyla birlikte amaçlanan salt bir iktidar devri olma planından öte küresel odaklı bölge konjonktürünü etkileyecek, bölünme ve iç savaş sonuçları yüksek ihtimal dahilinde şiddetli bir teşebbüsten başkası değildir!

Zaten klasik darbe sadece o ülkenin kendisini alakadar ederken Mesiyanik darbe girişiminin -dini temele dayandırılmasıyla- tüm İslam alemini tehdit eden bir uluslar arası darbe girişimidir!

Sadece teşebbüsün amaç ve arzulanan sonuçları tahmini üzerinden hareket edersek bile bunun ümmeti ilgilendiren çok uluslu bir tezgah olduğundan şüphemiz kalmayacaktır.

15 Temmuz'un başarılı olması durumunda ortaya çıkacak tablonun korkunçluğunu düşününce adının darbe mi işgal mi olduğu artık çok da anlam ifade edecek değildiru2026

Twitter.com/sabihadogann