Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Kasım 2024

107 yıllık sokağın hikayesi

Dostluk yurdu sokak ismi nerden geliyor

Sultanahmet Tranvay Durağından hareketle Divan Yolu Caddesi üzerinden giderken eski Eminönü Belediyesi vardı şimdi orada Şerefiye Sarnıcı var. İşte o sokağın adı Dostluk Yurdu Sokak. Diyeceksiniz ki e ne var bunda? Bu sokak ismi öylesine verilmiş bir isim değil… Size kısaca onun hikayesini anlatalım dedik: İşte detaylar

NEDEN DOSTLUK YURDU SOKAK?
1898 yılında Kaiser Wilhelm II İstanbul’a gelmiş ve Teutonia’yı ziyareti vesilesiyle, Yüksek Kaldırım Caddesi genişletilmiş ve kaldırım taşları ile döşenmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilmesiyle 3.12.1918’te bina birçok başka yapı gibi, İşgal Kuvvetlerine teslim edilmiştir. 1923 tarihinde Almanlar kulübü yeniden devralmış ve 1933’ten itibaren bu defa Kulüp, Nazi propagandasının Türkiye’deki merkezi haline gelmiştir .Savaşın çıkmasından kısa süre önce, Osmanlı-Alman ilişkilerine kültürel bir boyut katmak maksadıyla, 1917 yılında bir “Dostluk Evi” yapılmasına karar verilmiştir. Proje yarışması için tanınmış modern mimarlar arasından, önde gelen isimlerden on iki Alman mimar davet edilmiştir: P.Behrens, T. Fischer, W.Gropius, P.Bonatz, B.Paul, M.Elsäesser, G.Bestelmeyer, H.Eberhardt, H.Jansen, H.Poelzig, R.Riemerschmid, A.Endell. Yarışmanın mimari programında, mümkün olduğu kadar geniş bir Türk kitlesine, Alman eğitiminin gelişmişliğinin tanıtılması dahi amaçlar arasında sayılmıştır. “Dostluk Evi” için seçilen konumun, Galata’da değil de İstanbul tarafında seçilmesi, bu savı desteklemektedir. İki ülkenin liderleri bu projeye büyük önem atfetmişler ve desteklemişlerdir. Sultan, Divan Yolu’ndaki bir araziyi bu projeye tahsis etmiştir; Kayser de önemli bir bağış yapacağını belirtmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması sebebiyle bu proje gerçekleştirilememiştir, ancak yarışmacılardan bazıları kurdukları ilişkileri sayesinde, Cumhuriyet döneminde tekrar gelip önemli görevler almışlardır. Bu iddialı girişimden geriye, arsanın yanındaki “Dostluk Yurdu Sokak” ismi kalmıştır. İşte sokağın hikayesi bu şekilde.

OSMANLI SONRASI YENİ MİMARİ DÜZENLEMELER
Türkiye Cumhuriyeti kendi aydınını yetiştirmek ve yeni kurulan başkentte ihtiyaç duyulan birçok idari kamu yapılarının yapımı için yurt dışından uzmanların davet edilmesine de karar vermiştir. Çünkü bu dönemde ülkede yeterli sayıda yerel mimar yoktur. 1927 yılında Teşvik-i Sanayi Kanunu’na eklenen “Türkiye’de bulunmayan uzmanların Avrupa’dan getirilmesi” maddesi ile Almanya, Avusturya, Fransa ve İsviçre’den toplam 40 mimar ve şehir plancısı getirtilmiştir. Hem üniversitelerde ders veren hem de kamu yapılarının projelerinde çalışan bu uzmanlar, Avrupa’daki modern mimari yaklaşımları ve teknikleri Türklere aktarabilme imkanı buldu. İşte bu sokağın hikayesi de burada başlıyor. 1917 yılındaki “Dostluk Yurdu” yarışma projesi kapsamında Türkiye ile yakın ilişkiler kuran Elsaesser, Taut ve Bonatz yıllar sonra, yeni cumhuriyetin mimarlık faaliyetlerine katkı sağlamak üzere tekrar Türkiye'ye gelmişlerdir.

DOSTLUK YURDU İSMİNİ KİM VERDİ?
Yapıya Dostluk Yurdu adını Talat Paşa(1874-1921) kendisi takmış. Dostluk yurdu'nun, elçilik yapıları ve yabancı kuruluşların yoğun olduğu yerlerden uzakta yer alması çabası, yapının topluma dönük bir amacı olduğunun en somut belirtisi olarak gösteriliyor.-Üstelik, o güne dek ülkeler, dış ülkelerde yalnız elçilik, ateşelik, temsilcilik, v.b. gibi hep devleti simgeleyen yapılar yaptırmışlar. Eğer Fransız'ların Taksim'- deki bugünkü Fransız Konsolosluğu olan hastane ile Galata Kulesi batısındaki Hastane ve tümmisyon okulları dışarda bırakılırsa, Dostluk Yurdu bu geleneği bozan ilk Öncü oluyor. Bu tutum da toplumlarası bir kurumun, yapısal simgesi olarak Önem kazanıyor. Yapıya Osmanlı İmparatorluğu'nun katkısı ise yalnız yer sağlamak olmuş. Dernek üyeleri, yer seçiminde Galata ve Beyoğlu gibi Türk olmayan azınlığın çok olduğu bir semti değil, Çemberlitaş gibi bir Türk mahallesini seçmekle yapının amaçlanan anlamı ile, yer aldığı kent kesimi arasında bir tutarlılık sağlamaya çalışmışlar.

SOKAĞIN İSMİ 1927 DE DEĞİŞTİRİLİYOR
Osman Nuri Ergin, sokak isimlerini yeniden adlandırırken sokakların tarihle olan bağına, hikâyesine dikkat etmiştir. Yeni isimlendirmede, sokakların şehrin hafıza mekânları olarak varlığını sürdürmesi, tarihsel kimliğinden koparılmaması temel düsturu olmuştur. Binbirdirek Sokağı için Dostluk Yurdu Sokak ismini seçmesinin nedeni, Almanya ile Osmanlı İmparatorluğu’nun XX. yüzyılın başındaki gerek diplomatik, gerekse dostane ilişkilerine dayanmaktadır.

Kaynak: TÜRK-ALMAN DOSTLUK YURDU ÖNERİ YARIŞMASI, 1916 * Suha ÖZKAN
BİR SEMT, BİR KONAK: ÇEMBERLİTAŞ SELİM BEY KONAĞI

Esma İGÜS*