1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0
Sene başından beri Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşındaki değer kaybı ve kurlarda yaşanan yüksek volatilite sadece piyasaların değil tüm ülkenin dengesini bozdu. Bu gidişatın normale dönmesi adına hükümetimiz pek çok adım attı ve görüldüğü üzere atmaya devam edecek. Geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türk Lirasıyla tasarrufu teşvik etmeyi amaçlayan kararlar yayımlandı.
30/8/2018 TARİHLİ VE 53 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ
MADDE 1 – 22/7/2006 tarihli ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ 1) Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından;
i) Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda %20,
ii) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %16,
iii) 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %13,
2) Mevduat faizlerinden;
i) Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda %5,
ii) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %3,
iii) 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0,
3) Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından;
i) Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda %5,
ii) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %3,
iii) 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0.”
“GEÇİCİ MADDE 1 – Bu maddeyi ihdas eden Kararın 3 üncü maddesinde belirtilen üç ayın sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kâr paylarına bu maddeyi ihdas eden Karardan önce yürürlükte olan tevkifat oranları uygulanır.”
MADDE 3 – Bu Karar, yayımı tarihinden itibaren üç ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren üç ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara Ödenecek faizler ve kâr paylarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Kısaca özetlersek; Döviz tevdiat hesaplarında faizden alınan vergi oranı artırılırken, Türk Lirası mevduat hesabındaki faizden alınan vergi oranı düşürüldü, hatta 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı sıfırlandı.
Bu değişikliğin piyasalara olumlu yansıyacağına inanıyorum. Dövizin faiz getirisi zaten çok düşük. Dolayısıyla dövizde kalmak zorunda olanlar çok fazla etkilenmeyecek. Bu düzenleme daha çok parasını TL’de tutanların işine yarayacak. Diğer yandan da faiz oranları artmadan TL mevduat sahiplerinin reel faiz geliri artacak. Bunun karşılığında ise devlet Türk Lirasıyla tasarrufu teşvik etmek için vergi gelirinden feragat etmiş olacak.