Yetimler sanatla buluştu
Neden hep kalemime sanat geliyor diye düşünüyorum. Oysa gündem çok sıcak ve hızlı. Seçimler yaklaşıyor. Kallavi bir seçim ve siyaset yazısı da yakışır şimdi bu köşeye. Ama derinlerde bir yerlerde bizi insanlaştıran erdemler durağına taşıyan soylu bir nefes gibi içimize çöreklenmiş sanata doğru bir yolculuğa çıkıyorum. Biliyorum her şey gelip geçecek geriye anlamlı izler olarak sanatın hayata ve insanlığa dokunuşu kalacak. Ki ilahi olandan yola çıkarak mutlak güzelliklere revan olmak için çıkılan tüm yollar da bir güzel arayış vardır. Aramak, yollara düşmek, kutlu bir sevdanın yüreğinize çöreklendiğinde yüreğiniz ılıdığında, aklınıza bir Hira yalnızlığı bir Uhud heybeti geldiğinde. Öylece şiirlere, yazıya ve sanatın onaran insanlaştıran durağına yürürsünüz. Çünkü sanat onarır… Yüceltir, kâmil eyler, ihsan soluğuyla arındırır.
Yüzyıllardır sanatın evrensel bir seslenişi vardır. İnsanlığı birleştiren, yürekten yüreğe dinmez bir çağıldayan gibi akarak ayrılıkları, yoklukları, acıları bir eyleyen, onaran eşsiz bir dokunuşu vardır. Ve asırlardır bu akış yüreklerde inkişaflar meydana getirerek durmaksızın akar durur. Sanat birleştirir, insanlığı cem eyler, önceki zamanlardan sonraki zamanlara, nice diyarlardan başka diyarlara köprüler kurar. Sonra sanat; dil, din, ırk ayrımına bakmadan evrensel acılar durağında en hassas ve duyarlı sancılarla çöreklenir dünyanın yürek iklimine. İşte bu yürek iklimine ilmek ilmek dokunan resimle, müzikle, edebiyatla, sinema ve tiyatro ile sanatın evrensel seslenişi insanlığı bir eyleyerek aradaki tüm ayrılıkları kaldırabilecek büyük bir güce sahiptir.
Seçimler yaklaşıyor. Şimdi yerel yönetimler yeniden bir silkiniş ve yeniden bir hamle ile göreve başlayacaklar. Duamız odur ki, bu toprakların hava ve su gibi ihtiyacı olan ve gençliği de kendi dinamiklerine döndürecek olan sanata değer verecek yatırımlar yapmaları. Bu gerçekten kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Büyük köprüler, büyük havalimanları yapmak tabiki çok güzel ama artık büyük sanat hamleleri bekliyoruz. Çocuklarımızı gençlerimizi gün gün kaybediyoruz. Artık onlara vaazlarla ulaşmak mümkün değil ki onların dünyası buna kapalı. Ama sanatın dokunuşu ile ki medeniyetimizde bu gerçekleşmiştir ve bu toprakların mayasında sanatın dokunuşu mevcuttur. Bizim dileğimiz artık büyük bir kalkınma içinde olan ülkemizde sanat alanında da büyük bir kalkınma ve ilerleme gerçekleşsin.
Sanat’a, sanatçıya sahip çıkmamız gereken günlerde ve zamanlardayız. Artık anladık ki gençlerimizi ve çocuklarımızı ve dahi nesillerimi sanatla kurtuluşa, erdeme ve soylu bir yaşantıya taşıyabiliriz. Miras aldığımız büyük medeniyetimizde bu yaşanmış ve nice nesiller yetişmiştir. Nice hattatlar, sazendeler, müzehhipler, mimarlar yetişmiştir. Mimar Sinan’ın eserlerine hala boy ölçüşecek tarzda eserlerimiz yoktur. Itri’nin eserleri silinmez izler bırakmıştır bu topraklarda. Zengin manevi miras bu günlerimize kadar gelmiş ve bu kutlu topraklarda mayalanmıştır. Sanat’a, sanatçıya sahip çıkmamız gereken günlerde ve zamanlardayız. Artık anladık ki gençlerimizi ve çocuklarımızı ve dahi nesillerimi sanatla kurtuluşa, erdeme ve soylu bir yaşantıya taşıyabiliriz
YETİM VAKFI VE RESSAMLAR YETİM YÜREKLERE DOKUNDU
Yetim Vakfı Türkiye’nin önemli ressamlarından İlhami Atalay ve Cemal Toy öncülüğünde ve bir ekip olarak yine Cemal Toy’un genç ressamlardan oluşan kendi öğrencileri ile büyük bir projeye imza attılar.
İlhami Atalay bu toprakların yetiştirdiği ender sanatçılardandır. Kendi milli ve manevi değerlerine sonuna kadar sadık kalarak aşkla ve şevkle nice eserler ortaya koymuş ve arkasından nice talebeler yetiştirmiş büyük bir ustadır. Şu sıralar tedrisatından geçtiğimiz üstadın doğal ve olağanüstü enerjisi ile sanatın büyüleyen ikliminde soluklanırken onu yakından tanıyor ve ne kadar heyecan ve çaba ile bu işe gönül verdiğini yakinen gözlemliyoruz. Büyük emek ve özveri ile pek çok sanatçının yetişmesinde emeği ve olağanüstü desteği vardı.
Küçük Ayasofya’nın manevi atmosferinde bereketin ve samimiyetin odağında küçük ama sanki dünyaya açılıyormuş gibi an an genişleyen atölyesinde mütebessim çehresi ile gençler yetiştiren Ressam Cemal Toy yine İlhami Hoca gibi bu toprakların kıymetli bir sanatçısıdır. Çocukların yüreklerine dokunuyor onlarla renkleri keşfediyor, çizgilerle, desenlerle aşılmaz duvarları aşarak nice sırlı derde derman olmaya çalışıyor. Sanatın ve sanatçının nasıl olması gerektiğini bu kıymetli sanatkârlarımızdan öğreniyoruz. Onlardan resim yapmaktan ziyade, istidat olarak verilmiş olan tüm nimetlerin karşısında tevazuu, ağırbaşlılığı ve şükrü eda etmeyi öğreniyoruz. Ve ne kadar da şanslı olduğumuzu anlıyoruz.
DÜNYADA İLK DEFA YETİMLERLE RESİMLER YAPILDI
Yetimlerin karınlarını doyurursunuz, sırtlarına kalın giyecekler giydirip onları ısıtırsınız sonra onları sıcak mekânlarda barındırırsınız ve tüm yapılan bu yardımlarla onlar yetimliklerini içten içe duyumsayıp bir kere daha muhtaç olmanın o ezen, o yürek yakan duygusunu derinden hissederler. Yetimlik böyledir işte herkes size maddi anlamda muhtaç birisi gibi, gözlerinde gizli bazen aşikar bir acıma hissiyle bakarken, siz ezilirsiniz, onurunuz zedelenir ama bunu kimseye anlatamazsınız.
İşte Yetim Vakfı ile birlikte Türkiye’nin yetiştirgi değerli ressamlarımız yetimleri bir birey olarak karşılarına alarak onlara eşsiz duygular yaşamalarına zemin hazırlayan yine şimdiye kadar hiçbir yerde yapılmamış muhteşem bir çalışmaya imza attılar. Yetimlerin yüreklerine, dünyalarına bambaşka heyecanlar taşıyarak onların mazlum dünyalarında büyük inkişaflar oluşmasına büyük bir katkı sağladılar.
"Hayallere Değen Resimler" uluslararası projesi kapsamında, yetim çocukların hayallerini yansıttığı resimlerden oluşan serginin açılışı büyük bir kalabalık ve coşkuyla 20 Kasım Salı günü Ali Emiri Kültür Merkezinde yapıldı.
Yetim Vakfı ile Ressam İlhami Atalay ve Cemal Toy öncülüğünde yürütülen proje çerçevesinde, 3 kıtadaki 13 ülkeden yetim çocuklar hayallerini bin bir resimle anlattı. Resimlerin yer aldığı sergi Ali Emiri Kültür Merkezi'nde açıldı.
Duygulu anlar yaşanan gecede, Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar anlamlı bir konuşma yaptı. Projenin yazarı ve koordinatörü Canan Doğru ise Türkiye'ye bin bir resim getirme hedefiyle 4 Temmuz ile 5 Kasım arasında, 3 kıtada 13 ülkeyi gezdiklerini söyledi. Projeyi büyük bir heyecanla yürüttüklerini ve sanatın dokunuşunun nasıl muhteşem bir motivasyon olduğunu belirten Canan Doğru, Türkiye’nin yetiştirdiği Usta ressamlarla çocukları muhatap etmenin heyecan verici olduğundan ve onları nasıl motive ettiğinden bahsetti.
İlhami Atalay, “Birkaç gün içinde büyük bir sanatkar yetiştirmemize zaten imkan yoktu. Ama güzel hatıralarla döndük. Biz gönül elçisi olarak, sanatkar ve ressam olarak resim ve sanat aşkını mayalamış olduk. Yani onların içlerindeki kabiliyeti deşmiş ortaya çıkarmış olduk” diyerek duygularını aktardı.
Ressam Cemal Toy ise konuşmasında; “Ayrılırken gözyaşları ile ayrıldık. Dünyada yaşanan savaşlar en çok çocukları ve kadınları mağdur ediyor. İnşallah barış hâkim olur dünyaya” diyerek anlamlı mesajlar gönderdi. Ayrıca savaş mağduru çocukların siyah rengi tercih ettiklerini belirten Cemal Toy çocukların yaşadıkları travmanın resimlere nasıl yansıdığını yakinen gördüklerini ifade etti.
Sanat Tarihçisi ve koordinatör İsmail Erdoğan da projenin anlamı ve önemine binaen kısa ve özlü bir konuşma gerçekleştir.
Sanat Yönetmeni, Meryem Büşra Orhan’nın ve diğer yardımcı genç ressamlar; Selcan Kokoz, Ayşe Şerefoğlu, Ayşe Demir, Hümeyra Yorgancı, Furkan Türkyılmazbüyük, Faruk Erkılıç, Nuveyba Güler’in büyük katkılarının olduğu gözlendi. Ayrıca çocuklarla tanışma sırasında yine drama sanatçısı palyaço olarak M. Furkan Can yaptığı oyunlarla çocuklara büyük coşku ve sevinç yaşatarak ortamın havasanı yumuşattığı gözlendi.
Hayallere Değen Resimler Projesi ile yetim yüreklere dokunuldu. İstiyoruz ki bu anlamlı dokunuş hiç bitmesin, sanatla yetim çocuklarımız değerli ve gerçekten insan olmanın onurlu, erdemli, soylu duruşunu hissetsinler. Bu çalışmalar dünya üzerindeki tüm yetimlere ve ülkemizdeki yetimlere ulaşır diye dua ediyoruz. İnşallah devamı gelir bu güzel ve anlamlı projenin. Gönülden tüm ekibi kutluyorum.