Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2429.76
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Kasım 2019

Sünnet düğünü evla, bebek mevlidi fena!

Tüm hafta boyunca genç bir instagram fenomeninin, bebeğine yaptığı mevlide ilişkin görüntüler üzerinden sıkça ihtişam, lüks, israf, gösteriş, sonradan görme, görgüsüz gibi cemi cümle kötü ve istenemez sıfat, başörtüsü/şal/türban ile bütünleştirilip bir linç gösterisine dönüştürüldü.

Linç cenahına bakacak olursak; muhafazakâr erkekler, muhafazakâr kadınlar, seküler erkekler, seküler kadınlar, iktidara destek verenlerden bazıları, iktidara karşı muhalif akımın içinde yer alan herkes, zenginler, fakirler yani toplumun yarıdan fazlasını epey aşmış bir kesimi görüyoruz.

Tüm bu tepkiler, yukarıda sıraladığımız olumsuz kelimelerle bütünleştirilip ortaya modern cadı avları diyeceğimiz linç seansları için yetti, arttı bile!

Şimdi aklıselim bir şekilde konuyu inceleyelim.

  1. Günlerdir linç edilen kişi bir instagram fenomenidir.
  2. İnstagram fenomenleri; ürün, mekân reklamı yaparak ciddi oranda para kazanırlar. Yani söz konusu genç kadın, bir sosyal medya reklamcısıdır. Gösterdiği, sergilediği yaşam aslında ucu reklama dayanan, kitleleri tüketime yönelten bir amacın ürünüdür.
  3. İnstagram kişilerini yüz binlerce takipçi sayısına ulaştırarak fenomen yapanlar kimlerdir, bugünkü linç kampanyasına dâhil olanlar içinde bunlar da var mıdır?
  4. Neden bu kampanya instagram fenomenliği üzerine oluşturulmuş reklam, kapitalizm, tüketim kavramlarıyla değil de İslam, din, dindarlar, muhafazakârlar üzerinden bir linç yer? Seküler instagram fenomenleri neden lüks, israf paylaşımları nedeniyle böyle bir linçe maruz kalmazlar?
  5. Neden bu linç sektörü işi bir yerden sonra hemen iktidar ile özdeşleştirip tüm eleştiri oklarını buraya yönlendirmeye başlamıştır?
  6. Altında son model arabası, kolunda yoksul bir aile için ev alma imkânı sağlayacak değerde saati, üzerindeki ceketi bir asgari ücrete tekabül eden erkekleri büyük bir iştiha ile bu linç kitlesinin içerisine dâhil eden saik nedir?
  7. Kendi hayatlarındaki lüks ve ihtişamları görmezden gelerek, sözgelimi çocuklarının doğum günü için benzeri etkinlikler düzenleyenlerin bu çifte standardı neye dayanır?
  8. Bu mevlit töreni neden bir yıl sonra medyaya servis edilir?

Bu ve bunun gibi soruları çoğaltmak mümkün. Lakin amacımız kişi ve kitlelerin bir sürü psikolojisiyle hiçbir şeyi sorgulamadan eleştiri mekanizmalarını çalıştırdıklarına, kimilerinin de mal bulmuş Mağribi gibi olayı hemen AK Parti ile ilişkilendirip eleştiriyi ustalıkla buraya taşıdıklarına dikkat çekmektir.

Olaya ilişkin kişisel görüşümüze gelince, bebek mevlitleri içinde doğduğum coğrafyada geçmişten bugüne yapılan bir ritüel, geleneksel bir törendir. Çevremizde bu törenler dün de yapılırdı bugün de yapılmaktadır. Bu törenler genellikle evlerde, yakın çevrenin katılımıyla yapılır, gelenlere küçük hediyeler hazırlanır, ikramlar yapılır.

Söz konusu kadın bir instagram fenomeni olunca mevlidin bu konsepte bürünmesi aslında benim için sürpriz değildir. Zira ücretsiz mekân, ikramlıklar kurum için bir reklam, kadın için de tıklanma/izlenme/takipçi artışı anlamına gelmektedir. Tek taş yüzük olayı ise işte tam orada reklam ile açıklanamayacak koca bir absürtlük, görgüsüzlük ayan beyan sırıtır!

Tören ise benim seküler, muhafazakâr fark etmez, gittiğim çoğu kına gecesi, düğün ile aynı konsepti yansıtmaktadır. Yani gördüğümüz aslında kapitalist bir burjuva/orta sınıf yaşam biçiminin bir aynasından başkası değildir vesselam…

Twitter.com/sabihadogann