Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2426.36
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Ağustos 2019

Romancılar konuşuyor

Milat gazetesinin yazarlarından Mehmet Nuri Yardım eskiden de olduğu gibi son zamanlarda edebiyat dünyası için yaptığı çok verimli çalışmalarını Dünya Vakfındaki faaliyetlerinden anlıyoruz.

Mekanına bizzat davet ederek elime tutuşturduğu “Romancılar Konuşuyor” adlı eserini çok büyük bir araştırma ve özveriyle hazırlamış, adeta Türkiye’de roman üzerinde kitap yazanların bir özetini çıkarmış. Geçmişle günümüzü yan yana getirmiş. Mehmet Nuri Yardım kardeşimiz bu kitapta bir çok roman yazarlarını anlatırken, fikirlerle de bezeyerek daha da anlamlı bir hale getirmiş.

Acizane bir kitap üzerinde fazla yorum yapmaya yeteneğim yoktur. Mehmet Nuri Yardım’ın böyle bir eseri hazırlayıp okuyuculara sunması, son derece memnuniyet verici olmakla beraber, bu hususta kendimi bir kaç cümle de olsa yazmaya mecbur hisettim. Edebiyat ustalarının yanında bizimkisi çoban sakızı gibi bir şey.

Bir lokomotif sanki

Mehmet Nuri Yardım kardeşimizin roman alanındaki derin ilgi ve bilgisi ona son zamanlarda adeta bir öncülük görevini yüklemiş. Buna arkasından vagonları sürükleyen bir lokomotif gibi de diyebiliriz. Çünkü her alanda olduğu gibi edebiyat alanında da liderlere ihtiyaç vardır.

Günümüz de çok kitap neşredildiğinden artık hepsini okumak ve takip etmek imkanına sahip değiliz. Ancak bazıları vardır ki onları takip etmemek elde değildir. Yazdığı günlük makaleleri de heyecanla okumaktan kendinizi alamazsınız. Fikirler yorumlar ve yapılan tespitlerin hazzı sizi dünyanızdan alır ve bambaşka dünyalara götürür. O güzelliklerle beraber kendi dünyanıza dönerken size sunulan saniha cevherlerle yüklendiğinizi anlarsınız. O cevherleri o kalıplara ustaca dökenlere sevgi, muhabbet ve hayranlıkla yaklaşırsınız.

Mehmet Nuri kardeşimiz kendi alanında merdivenleri yavaş adımlarla tırmanıyor ve bir gün bu zirvenin bir de finali elbette olacak. Çünkü bir yazarın yazdığı eserlerin anlaşılması bazen çok uzun bir zamana yayılabilir. Geçmişte yazı yazanların sayısı azdı bu gün ise binlerce . Bunların arasından sıyrılmak hiç de kolay olmayacak.

Yardım’dan bir ricam var

Evet Mehmet Nuri kardeşimizin edebiyat sahasındaki verimliliği tıpkı elleri meyve dolu, başı yukarıda kocaman bir ağaç gibi dallarıyla tevazu misali sanki yere eğilmiş. Bu arz ettiğim hususlara ilaveten kendisinden bir ricada bulunacağım.

Roman tarzında ve Suruç kültürü üzerinde yazılan bir şaheserle tanışmak gerek. Meşhur yazar HARİRİ’nin yazdığı MAKAMAT eserini Kültür Bakanlığının basması son derece manidardır. Bu eser eski medreselerde okutulmuş ve bir çok dillere tercüme edilmiştir. Şüphesiz ki bir eserin tercümesi hiçbir zaman aslı gibi olamaz. Çünkü tercümanın bilgi beceri, kabiliyet ve vukuf yetisi söz konusudur.

Öyle inanıyorum ki Mehmet Nuri Yardım kardeşimizin Makamat isimli eser üzerinde bir çalışma ve değerlendirme yapması çok farklı olacak. Ve işi ehline teslim etmek ise en doğrusu olacak.

Hazinelerin kıymetini ancak onun ehli olanlar bilir, eğer altını kuyumcuya değil de nalbanta götürürseniz size nal yapar. Emin olun piyasada bunlardan çokları var.