M. Akif İnan Vakfı
Yenidevir gazetesi deneme yazılarından aşina olduğum Mehmet Akif İnan, Gazi Eğitim Enstitüsü’nde ‘Yeni Türk Edebiyatı’ dersimizin hocasıydı. Hafta sonlarında hocam ile birlikte Mavera dergisinin Kızılay’daki ofisinde Rasim Özdenören, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören ve Hasan Seyithanoğlu ağabeyler ile görüşürdük.
Türkiye’de memur sendikacılığının yasal olmadığı, yani dernek statüsünde faaliyete geçtiği yıllarda Eğitim-Bir Sendikası kuruluşu ve sonrasında onun kadrosunda yer almıştım. Aynı yıllarda Milli Gençlik Vakfı’nca yayınlanan Gençlik dergisinde Rıfkı Kaymaz, Sırrı Er, Hasan Demir, Ahmet Yozgat, Hasan Doğan ve Mehmet Emin Genç ile derginin yayın kurulunda birlikte olmuştuk.
Hicret ve Tenha Sözler şiir kitapları Türk edebiyatının önemli şairi 12 Temmuz 1940'da Şanlıurfa'da doğmuş, 6 Ocak 2000'de Ankara'da vefat etmiştir. Memur-Sen Konfederasyonu'nun kurucu ilk genel başkanıdır.
Vefatından sonra onun bıraktığı mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına Ankara’da kurulan Mehmet Akif İnan Vakfı kurulduğu günden beri bu gayede üzerine düşeni yapmaktadır. Mütevelli Heyet Başkanlığını Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yaptığı vakfın Yönetim Kurulu Başkanlık nöbetini Hıdır Yıldırım devraldıktan sonra kültür, sanat ve eğitim alanlarında çeşitli faaliyetler yürütmesiyle dikkat çekti. Akif İnan’ın fikirlerini ve eserlerini tanıtmak, gençleri millî ve manevî değerlere bağlı yetiştirmek amacıyla seminerler, konferanslar ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca, İnan'ın adına şiir ve edebiyat yarışmaları tertip ederek genç yetenekleri teşvik etmektedir. Vakıf, Mehmet Akif İnan’ın eğitimci kimliğini de sürdürerek eğitim projeleri ve burs programları ile öğrencilere destek olmaktadır.
Hocamızın mirasını yaşatmanın yanı sıra, toplumsal dayanışmayı ve kültürel zenginliği artırmayı hedefleyen projelere de imza atılan vakfın etkinliklerine davet edildiğimizde icabet etmeye gayret etmekteyiz. Geçtiğimiz günlerde ziyaretlerine gittiğimde başkan Hıdır Yıldırım’la bir kahve içimi sohbetimizde bugüne kadar yaptıkları ve bundan sonra yapacakları konusunda bilgilenirken, vakıf çalışmalarındaki düşüncelerini kafama yazıverdim. Kütüphaneler kurmak, kültürel geziler düzenlemek ve sosyal sorumluluk projeleri yürütmek gibi faaliyetlerde bulunarak toplumun her kesimine ulaşmayı amaçladıklarını duyunca hocamın emanetinin adresinin doğru olduğu, yapacakları çalışmalarda yanlarında ve yörelerinde bulunacağımı belirttim.
Takdim ettikleri birbirinden değerli kitaplar arasında tertipledikleri sempozyumlarla ilgili kitaplar arasında; İlk ve Orta Öğretimde İstiklal Marşı’nın Öğretim Çalıştayı, İmam Hatip Liselerinde Sanat Eğitimi ve Öğretimi Çalıştayı, Ortaokul Öğrencileri Okuma Listesi Önerisi Çalıştayı, Doğumunun Yüzüncü Yılında Abbas Sayar, Cumhuriyet Nesli Bir Bilge Mehmet Genç, Bir Güzel Adam Alaeddin Özdenören ve Mehmed Âkif 150 Yaşında kitaplarını takdim ettiler. Yayınların Mehmet Akif İnan Vakfı’nın etkinlikleri sonrası kültürel hayatımıza katkısının olacağı aşikârdır.
Mehmet Akif İnan Vakfı’nın bugüne kadar yaptıkları seminer, eğitim, ödül törenleri, anma programları ve diğer etkinliklerinin herkese açık olduğunu bir kere de biz duyuralım. Memur- Sen’in ülke genelindeki teşkilatlanmasının vakfın yaptığı etkinliklerin duyurulması ve organizasyonunda ellerini kolaylaştırdığını söylemezsek olmaz. İnanıyorum ki Memur-Sen üyesi kamu çalışanları sendikal konuda hassasiyetlerini vakıf etkinliklerinde de gösteriyorlar.
Bu vesile ile ömrümün işaret taşlarından Mehmet Akif İnan’ı rahmetle yad ederken, onun görüş ve düşüncelerini yeni nesle aktarmaya gayret eden vakıf yönetimi ve emeği geçenleri tebrik ediyorum.