Dolar (USD)
34.49
Euro (EUR)
36.24
Gram Altın
2964.31
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Mart 2023

İttifakların dili

Türkiye seçim startını verdi. Siz bugün bu yazıyı okuduğunuzda seçime sadece 58 gün kalmış olacak, yani iki aydan daha az.

Seçim için bütün partiler taraflarını belli etti. Kimileri iki büyük ittifaka katılırken, kimileri üçüncü bir yol tuttular ki bunların oy karşılığı toplamda %1’i bulmuyor. Ama yine de gerekli görüp böyle bir blokla seçime girmeyi düşünmüşler.

İki ana ittifaktan ilki; AK Parti-MHP ile BBP ve sonradan katılması beklenen HÜDAPAR ile Yeniden Refah Partisi gibi muhafazakâr, dindar, sağcı, milliyetçi bloktan oluşuyor.

Diğer blok ise CHP-İYİ-DEVA-GP-SP-DP ve (şimdilik) gizli ortak HDP ile bu ittifaka yakın duran irili ufaklı sol partilerden oluşuyor. Bu ittifakta ise militan laikçi, seküler milliyetçi, muhafazakâr, liberal, orta yolcu ve PKK ile yakınlığını gizlemeyen partiler yer alıyor.

Peki, bu ittifaklar ne anlama geliyor?

Bu ittifakları nasıl okuyabiliriz?

Nasıl oldu da bu kadar farklı düşüncede partiler bir ittifakta yer aldılar?

Önce Cumhur İttifakı’ndan başlayalım.

Cumhur İttifakı, başını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Başkanı olduğu AK Parti ile MHP’nin 2018 seçimlerinde kurdukları ittifaktır. O tarihten beri AK Parti-MHP birlikte hareket ettiler. Bu seçimlerde de bu ittifak devam etmektedir.

Cumhur İttifakı yeni bileşenlerle birlikte seçimlere girmeyi planlıyor. Bunlardan biri İstanbul başta olmak üzere pek çok büyük kentte etkili olan HÜDAPAR’dır. HÜDAPAR İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde de etkilidir. HÜDAPAR’ın asıl Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde güçlü bir siyasete sahip olduğu bilinmektedir. Bu bölgede güçlü olmalarının sebebi seçim olsun olmasın HÜDAPAR köy köy, ilçe ilçe gezip kendi inancını ve düşüncelerini vatandaşlarla paylaşıyor.

Cumhur İttifakı’nın düşündüğü diğer bir bileşen ise Yeniden Refah Partisi’dir. Fatih Erbakan’ın çalışmaları ile Saadet Partisi’nin oyları büyük oranda YRP’ye kaydı. Yeniden Refah bugün itibariyle en az %2’lik önemli sayılan bir oy oranına sahiptir.

BBP’yi bilirsiniz, bütün seçimlerde %1 civarında oy alıyor ki bu oran çok önemlidir.

Millet İttifakı CHP Genel Başkanı ve ittifakın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2019 seçimlerinde İYİ Parti ile aleni, HDP ve SP ile ise gizli kurdukları bir ittifaktır. Bu iki parti AK Parti’den ayrılıp parti kuran Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ı da yanlarına alarak CHP-İYİ-DEVA-SP-GP-DP ile resmi (şimdilik) HDP ile de gizli ittifak halindedirler. Buna irili ufaklı sol-sosyalist partileri de ilave edebiliriz.

CHP ve İYİ Parti bilinen partilerdir. Geriye kalan 4 parti ise toplum tarafından kabule layık görülmedi. 4 partinin oy toplamı %3’ü bulmuyor. HDP’nin %7-10 arası bir seçmeni olduğunu biliyoruz lakin Cumhurbaşkanlığı seçiminde blok olarak Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceklerini söyleyemeyiz. Bunu pek çok partiliden duyuyoruz.

Sorduğunuzu biliyorum: Birbirinden bu kadar uzak fikirdeki partiler nasıl oldu da bir araya gelebildi?

Bunun pek çok sebebi var.

Ahmet Davutoğlu gibi kinini ön plana çıkaranlar olduğu gibi HDP gibi talimatı dışarıdan alan partiler de vardır. SP için bir şey söylemek istemiyorum çünkü Temel Karamollaoğlu’nun sergilediği duruş onun hakkında yeterli bilgiyi veriyor.

DEVA için söylenecek fazla bir şey yok. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan’ı aday gösteren belgenin altına imza atarken, gizli kapalı Abdullah Gül’ün karşı ittifakın Cumhurbaşkanı adayı olma çalışmasının “tam merkezindeydi.” Ve Sayın Babacan bunu bizzat itiraf etti. Dolayısıyla DEVA demek Ak Parti’den bakan olan, milletvekili olan, il başkanı olan “küskünlerin” kurdukları intikam partisi demek. Ve parti bu görüntüyü net olarak da yansıtıyor.

İşte bu partileri bir araya getiren hayati(!) ve dahi çok önemli sebepler(!) bunlar.

Devam ederiz inşaallah.