Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 Ekim 2024

Uzmanlaşmaya yönelik eğitim projesi

Kütüphaneciler tanıdım, karanlığı aydınlatmak ve çocukların yüreklerine sımsıcak sevgi tohumları ekmek üzere gece gündüz çalışan. Kütüphaneciler tanıdım, ülkemizin dört bir yanını bilgi ve kitapla saran neferler yetiştirmek için fedakârca çalışan. Kütüphaneciler tanıdım, kütüphaneleri birer kültür ve sanat merkezi yapmak için kendilerini geliştiren ve bilgilerini paylaşan. Bu amaçla iğneyle kuyu kazarcasına çalışarak ülkemizin çocuklarına ışık olan bilge hocalarının hazırladıkları ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projeye uzman olarak katıldım: "İstanbul Işıkları: İstanbul’daki Çocuk Kütüphanelerinde Vizyoner Dönüşüm ve Çocuk Kütüphaneciliğinde Uzmanlaşmaya Yönelik Eğitim Projesi"

7-10 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul’da Rami Kütüphanesinde gerçekleşen eğitimde üç gün boyunca alanında uzman hocalarımız tarafından teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin farklı illerinde görev yapan ve bilhassa çocuk kütüphanelerinde uzmanlaşmak isteyen kütüphaneciler için TÜBİTAK’a sunulan projenin hazırlık aşamalarına da katılmıştım. Üniversitelerimizin Bilgi ve Belge Yönetimi ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yapan değerli akademisyenlerimizin gayretini, iyi niyetini, azmini ve çalışma disiplinini biliyorum. Hâl böyle olunca ortaya gerçekten farklı, faydalı ve kütüphanecileri mesleki yönden geliştirecek bir proje çıkmış oldu. Başta projenin hayata geçirilmesinde tecrübesiyle büyük gayret sarf eden Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek’e teşekkür ediyorum. Proje Yürütücüsü ise İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cemile Odunkıran idi. Sayın Odunkıran’ın özverili çalışmalarına da şahitlik ettik. Alanında uzman iki değerli hocamızın çalışmaları yolumuza açtı. Böylece yirmi katılımcıyla üç gün süren bir eğitimde Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu ve Dr. Sümeyye Sel Odabaş, “Kütüphanede P4C”, Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burak Koç, “Zemin Metin Okumaları”, Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuri Taşkın, “Çocuk Kütüphanelerinde Kütüphaneci- Ebeveyn İş Birliği”, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemile Odunkıran, “Edebiyat Okuryazarlığı ve Metin İnceleme Yöntemi”, Uzman Ebru Albayrak, “P4C Destekli Drama”, Dr. Öğretim Üyesi Çilem Tercüman, “Cumhuriyet Edebiyatı”, Arş. Gör. Mizan Coşkun Özgür, “Dilin Doğru Kullanımı” gibi konularda sunum yaptılar.

Burada bir hususu dikkatlerinize sunmak istiyorum. Rami Kütüphanesine özel yer vermek gerektiğini düşünüyorum. Hepimizin bildiği gibi kültürel iktidar tartışmaları yaşanmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde, bildiğim kadarıyla, bir kışla kütüphaneye dönüşmemiştir. Rami Kütüphanesi bu yönüyle dünyada ilktir. Proje kapanışına katılan Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik ile kısa bir sohbetimiz oldu. Kütüphane hakkında daha önceden bilgi edinmiştim. Böylesine büyük bir yapının ve alanın kütüphaneye dönüştürülmesinde her kimin emeği geçmiş ise başta teşekkür ve takdir etmek gerektiğini ifade etmek istiyorum. Projeyi hayata geçiren ve buna öncü olan kültür insanlarına, yöneticilerimize ve hükümet yetkililerine teşekkür etmek gerektiğini söylemek istiyorum. Rami Kütüphanesinde her gün onlarca etkinlik, çalışma, çalıştay, sergiler gerçekleşmekte. Bu yönüyle Rami Kütüphanesi sadece İstanbul için değil, ülkemiz için de büyük bir kültürel kazanımdır. Katıldığımız projenin de paydaşları arasında yer olan Rami Kütüphanesinde tüm katılımcılar verimli üç gün geçirdi. Önceki projede de yer alan değerli dostum İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Polat ile hasbihâl ettik. Ege’de bir meşale olan Özgür Bey, öğrencilerini yetiştirmeye devam ediyor. Kutluyorum!

"İstanbul Işıkları :İstanbul’daki Çocuk Kütüphanelerinde Vizyoner Dönüşüm ve Çocuk Kütüphaneciliğinde Uzmanlaşmaya Yönelik Eğitim Projesi" İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleşti.

Projenin kapanışında konuşan Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek şunları kaydetti: “Bir hayal ile başlayan ve yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum. Çocuk ve halk kütüphanelerinde bir vizyoner dönüşüm yapalım. Çünkü biz ancak bir talep oluşturursak insanlara bir şekilde dokunabiliriz ve hizmetimizi gösterirsek yeni hizmetleri üretmek için destek alabiliriz düşüncesiyle ortaya çıkmıştık. Üçüncü defa TÜBİTAK desteği almaya hak kazandık. Bundan dolayı mutluyuz. Bunun devamının da geleceğine inanıyoruz. Daha önceki aşamalarda 19 farklı ilden halk ve çocuk kütüphanecisi bu projelerde eğitim aldı. Bu dönem İstanbul için bir planlama yapmıştık ama Anadolu’dan gelen yoğun talep üzerine 14 farklı ilimizden gelen kütüphaneciler de aramızda oldular. Aslında sıkıştırılmış eğitim aldılar. Ama onlarla diyaloglarımız devam edecek. Etkinliker tasarlamaya ve Anadolu’nun çocuklarına dokunmaya devam edecekler. Böyle böyle ülkemizin okuma kültürünü, eğitim seviyesini, hoşgörüsünü, demokrasisini de hep birlikte geliştireceğiz.”

Projenin amacından bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum: “Günümüzde gelişmiş toplumların ortak özelliği, kalkınma süreçlerinin kültürel kalkınma ile birlikte düşünülmesi ve uygulanmasıdır. Çünkü gelişme ve kalkınma toplum dikkate alınmadan gerçekleştirilemez, toplumla birlikte gerçekleştirilir. Bunun için de toplumun belli bir bilinç seviyesinde olması dikkate değer bir gerekliliktir. Toplumsal bilincin oluşması, yerleşmesi ve süreklilik arz etmesi için kültürel kalkınmaya; kültürel kalkınma için de okuma kültürüne ihtiyaç bulunmaktadır. Okuma kültürünün oluşması, yerleşmesi ve sürdürülebilir olması yolunda çalışan en etkili kurum kütüphanelerdir. Bu sebeple kültürel olarak kalkınmış toplumlarda, okuma kültürü yüksek ve kütüphaneler yeterlidir. Kütüphaneler; okuyan, düşünen ve üreten nesillerin öğrenme merkezleridir. Erken çocukluk döneminden itibaren okuma kültürü ve araştırma alışkanlığına sahip, akademik dürüstlük konusunda bilinçli ve bilgi okuryazarlığı niteliklerini içselleştirilmiş bireylerin yetişmesi için kütüphanelere ve kütüphanecilere büyük roller düşmektedir. Öte yandan çocukların okuyan, sorgulayan ve araştıran bireyler olarak yetişmeleri; toplumun her kesimine açık, ücretsiz birer öğrenme merkezi olan çocuk kütüphanelerinin aktif ve doğru bir şekilde çalışmasına bağlıdır.”

“Okumadığın gün karanlıktasın.” sözünü burada hatırlatarak okuma kültürümüzü geliştirmeye yönelik ve kütüphanelerimizdeki vizyoner değişimi amaçlayan bu projede yer aldığım için minnettarlığımı ifade ediyorum. Buradan elde ettiğimiz tecrübe ile Tokat’ta dört yıldır sürdürdüğümüz kütüphane etkinliklerimizi zenginleştireceğimizi ve çocuklarımızın okuma kültürüne katkı sağlayacağımızı umuyorum. Bu vesileyle projeyi hayata geçiren tüm akademisyenlerimize, kütüphanecilerimize, üniversitelerimize, projeyi destekleyen TÜBİTAK’a ve güzel ev sahipliği ile bizleri ağırlayan Rami Kütüphanesine teşekkür ediyorum.