Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2431.49
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Enis, matematik zekâsını keşfetti

ENİS, 9. sınıfa gidiyordu, matematikten 100 üzerinden sadece 9 puan almıştı, notları ortalamaların altındaydı ve sınıfta kalacaktı. Matematik zorunlu dersti, mutlaka geçmesi gerekiyordu. Matematikten kalırsa sınıfta kalacaktı.

Enis, annesi ile terapiye gelmişti, sohbet ederken konuyu derse getirdim. Matematikten neden 9 puan aldığını sordum.

- Hocam, bende matematik zekâsı yok, çalışsam da başarılı olamam.

Buna benzer sözleri daha önce çok duymuştum. Zekâ testi uygulamaya karar verdim, testten önce matematik zekâsı % 60 üzerinde olursa sınıf geçmek için çalışma sözü aldım.

Çocuk söz vermede tereddüt etmedi, matematik zekâsı olmadığından emindi. Çoklu zekâ testi uyguladım. Matematik zekâsı yaklaşık % 90 çıktı.

Enis şaşkındı, ağzı açık kaldı.

Ön yargı kurbanı olduğunu vurgulamak için sordum:

-Matematik zekâsı var mıymış?

Hayretini yenememişti, kısık bir ses tonuyla "varmış" dedi.

Söz vermişti, kaçacak yeri yoktu, çalışmaya razı oldu. Üç hafta sonra yapılan matematik sınavından 65 aldı. Notunu yükselttiği için matematik öğretmeni de sözlüden biraz yüksek not verdi. Enis hem matematiği hem sınıfı geçti.

Birçok öğrenci yeteneğinin farkında olmadığı için veya yeteneğini geliştirmek için başarıya olan inancını kaybeder, şevkini kaybeder. Çalışmayan birinin yetenek geliştirip başarılı olması mümkün değil.

Öğretmen, yetenek keşfetmeli ve öğrencileri yetenekli oldukları alanlara yönlendirmeli. Aile ile işbirliği yapmalı, gençlere yapabilme azmi ve heyecanı vermeli.

Her öğrencinin mutlaka bir alanda yeteneği vardır. Yetenekli olduğu alan keşfedilir çocuk bu yönde eğitilirse hem daha kolay hem de severek, mutlu olarak başarı kazanır.