Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2494.68
BIST 100
9667.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2022

Altın damla - Jürinin tavır ve musikî takıntısı!

HİÇ şüphesiz, okunacak en güzel kitap Kur’an-ı Kerim’dir...

Kimse bunun üzerine bir lâf söyleme cüretine giremez...

Öncelikle bunu bir kenara yazalım.

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nı severek takip ediyoruz. Ne var ki, fitneciler bu yarışma için de boş durmuyorlar. Yarışmada haksızlık yapıldığını fazlasıyla dile getirmeye başladılar. Lâkin üzülerek belirtmek istiyorum ki, jüride bulunan sevgili hocalarımız, (Osman Eğin hariç) Muhterem Dr. Mehmet Ali Sarı hoca ile Halil Necipoğlu hoca, bu fitneye çanak tutuyorlar...

Musiki vurgusu çok fazla

Önce musikî babından girmek istiyorum. Halil hoca, ısrarla her yorumunda, Kur’an-ı Kerim’in iyi bir musikî eğitimi alanlarca daha güzel okunduğuna vurgu yapıp duruyor. Bir kere buna bir son verilmesi gerekiyor. Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak için evet bir ses ve nefes eğitimi mutlaka alınmalıdır. Ancak iki de bir bunu musiki ile bağdaştırmak bence doğru bir yaklaşım değil. Ses ve nefes eğitimi almadan da Allah vergisi bir yetenekle güzel Kur’an okuyanlar çıkabilir, çıkıyor da... İlle de musiki eğitimi almak gerekmiyor. Kur’an okumayı musiki ile bu kadar yandaş hale getirmek benim kanıma dokunuyor.

İstanbul veya Arap tavrı

Dr. Mehmet Ali Sarı hocam ise sık sık Türk-Arap tavrı ayrımcılığı yaptığı hissi uyandırıyor. Arap tavrı ile okuyan hafız kardeşlerimizi rencide edici yorumlar yapıyor. Hocamızın acilen bu tutumundan vazgeçmesi gerekiyor kanaatindeyim. Zira, Kur’an-ı Kerim, ARAPÇA olarak indirilmiştir. Hal böyleyken, yüce kitabımızın ayetlerinin Arap tavrı ile okunmasında ne mahsuru vardır. Türk tavrı veya İstanbul ağzıyla Kur’an-ı Kerim okumak, Arap tavrı ile okumaktan daha mı fazla ehvendir.

Bazen aklıma deli fikirler geliyor. Kahire veya Arap tavrı ile okuyan öylesine güzel Kâriler, (yaşayan veya merhum) bu yarışmaya katılsaydı, muhterem Mehmet Ali Sarı hocamın kanaatine göre, burada dereceye giremez. Acizane bir Kur’an sevdalısı olarak muhterem jüri üyelerinden Türk-Arap tavrı ayrımcılığına son vermelerini ve sık sık yapılan musiki hatırlatmalarını sonlandırmalarını istirham ediyorum. Zira bu konu gerçekten, internet ortamında fazlasıyla irrite edilmeye başlandı. Ve ben bu tartışmanın hayırlar getirmeyeceğine inanıyorum.

Yorumlar ve notlar

Yarışmanın formatında da bir değişiklik yapılmalı... Kâri kardeşimiz, okumasını bitirdikten sonra jüri üyeleri önce birer kısa değerlendirme yapıyor. Sonra yeniden not verirken bir kez daha fikir beyan etme durumunda kalıyorlar. Oysa,Kâri okumasını yaptıktan sonra, her bir jüri üyesi hem değerlendirmesini yapıp hem de notunu verse daha iyi olur diye düşünüyorum.