Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2333.61
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Eylül 2021

Ah eylül ah!

Sıcak yaz günlerini yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Yemyeşil yapraklar artık sararmaya ve dökülmeye başladı. Eylül ayı tabiatın elbisesini değiştirmeye başladığı aydır. Artık yavaş yavaş kış hazırlıkları başlar. Kışlık elbiseler dolaplardan çıkarılır ve hazırlanır. Kışlık yiyecekler de hazırlanır. Yaz mevsiminin en taze meyve ve sebzelerini kışın da aynı tazelikte yiyebilmek için kavanozlara doldurma zamanıdır bu ay. Salçalar, soslar, konserveler, turşular, tarhanalar, erişteler, fasulyeler, reçeller, pekmezler ve daha neler neler hazırlanır kışa.

Her ânımızı hüzünle doldurur eylül. Bahçelerde, yollarda, yeryüzünde ve gökyüzünde değişime şahit oluruz. Adeta yeni bir elbise giymeye başlar tabiat. Yeşil elbisenin yerini artık sarısı almıştır. Bu da beyaz elbiseye hazırlıktır aslında.

Eylüller çok şeyler hatırlatır bize. Beyaz yakalı siyah önlüklerle, bezden dikilmiş çantalarla, erkenden tükenen kurşun kalemlerle, üçte biri kalmamış silgilerle, kokusu hâlâ burunlarımızda tüten ekmekle nostaljidir eylüller. Yatılı okulların kuytu köşelerinde anne baba özlemiyle, kardeş hasretiyle gözyaşlarımızı sildiğimiz aylardır eylüller. Üzümlerin salkım salkım asıldığı, mısırların kor kor yandığı, zeytinlerin kara bir elmas gibi parladığı, fındıkların çuvallandığı, tahıl ürünlerinin depolandığı, çayların çeşit çeşit paketlendiği, balıkların ağlara takıldığı, yaylalardan köylere dönüldüğü aylardır eylüller. Bu yönüyle tatlı bir hüznü vardır eylülün.

Sadece yaşadığımız anda değil, tarihte de acılarımız vardır eylülde. Bütün büyük savaşlar ve yıkımlar eylül ayına denk gelmiştir tarihte. Milyonlarca masum insanın katledildiği günlerdir bu günler. Hatırlanmak istenmeyen acılar yaşandı eylüllerde ve bir dirhem su serpilir yanan gönüllerimize diye barış günü ilan ettik 1 Eylülleri.

Maddi dünyamızla birlikte manevi dünyamızı da yıkan, insan müsveddesi kan emicilerin darbelerini hatırlatır eylüller. Seçilmişlerin seçkinler tarafından idam edilişinin ayıdır bu ay. Ruhumuzda kazınmış izleriyle yaşar ve çocuklarımıza yaralı bir geçmiş devrederiz eylüllerde.

Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakma umutlarımıza kırağı çalınır bu ayda. Uluslararası güçlerin savaşıdır eylüller. Dengelerin değiştiği ve kendi elleriyle kendi koyunlarında büyüttüğü yılanların kendilerini soktuğu ve bununla yeni bir dünya düzeni adıyla yeni bir sömürü düzeninin kurulduğu hazin bir aydır bu ay.

Şehirlerin siluetini değiştiren yangınlar yaşandı bu mevsimde. Dünyanın gözbebeği övülmüş kentler yeni bir kabuğa büründüler bir gecede. Savaşlarla başlar, yangınlarla devam eder ve hüzünlerle biter bu ay. Bitişler olduğu gibi yeni başlangıçlar vardır eylüllerde, aşklar gibi.

Yeni sevdalara yelken açarız biten aşkların ardından. Yeni sevgililere sesleniriz yeni heyecanlarla. Eylül demek aşk demek, ayrılık demek, hüzün demek ve satırlara dökülen gözyaşları demek. Tabiata bir tenhalık çöker, sessizlik olur, dönüşüm başlar. Keder ve hüzün dolar gönüllere… Ayrılık işlenir şiirlere ve şarkılara… Şarkılar yazılır eylüle… Filmlere dökülür hüzün ve sevda yüklü duygular… Kuşlar ağıt yakar solan güllerin ardından… Veda türküleri bu ayda söylenir. Ayrılıklar bu ayda olur. Bu ayda umutlar ekilir yenibaharlara… Yeni aşklar yükselir, yeni hayallerle, küllenmiş duyguların üstüne… Hem dert, hem derman ayıdır bu ay…

Sadece bir ay adı olarak görmeyin eylülü. Aşkları, savaşları, yangınları, ihanetleri, ayrılıkları, umutları, hulasa dertleri ve dermanları birlikte yoğurur içinde, harman yapar ve sunar insanlara. Senin nasibine hangisi düşmüş ise onu alırsın içinden… Bir ömür onunla kalırsın baş başa… Hüznünü istemez ama yeni umutlar var diye severiz bu ayı…

Yaşadığımız anda anlamayız eylülün sırrını ama geçmişe uzandığımızda neler neler hatırlatır bize eylüller. Bir ayın ötesinde büyük sırlar saklar eylüller. Hatırlayınca üzülür, gözlerimiz buğulanır, uzaklara dalarız. Kaybettirenlerin ardından kin, kaybettiklerimizin ardından yas tutarız. Bir ay gibi değil bir yıl gibi geçer eylüller. Bir ay gibi değil bin yıl gibi izler bırakırlar hafızalarımızda.

Üç kelime her şeyiyle anlatır eylülleri.

Ah Eylül ah!

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan