İşletme sahibi Hişam Bugila, Tunus'taki işsizlik krizinin çözümüne katkıda bulunmak için başkent Tunus'a 220 km uzaklıktaki Hacib el-Uyun kentinde faaliyete geçirdiği taş kağıt fabrikasında yeni ürünlerin ilk partilerini piyasaya sürmeye hazırlanırken, kendisi de iş elbisesiyle fabrikadaki makinelerin ve üretim zincirinin bakımını takip ediyor.

- "Ağaç ve bitkilerden değil, taşlardan ve reçine karışımından taş kağıt üretiyoruz"

Tunus mühendislik okullarından mezun, 30 yıllık sanayi deneyimi olan bir mühendis olan Bugila, taş kağıt üretim tesisinin kurulum sürecini AA muhabirine anlattı.

Projesinin 20 yıl önce Tayland’da keşfedildiğini belirten Bugila, "Bu projenin aslı Tayland'da 20 yıl önce bulunan küresel bir keşfe dayanıyor. Biz de bu projeyi yüzde 80’i Tunus’tan temin edilen ham maddeleri içeren bir formülle uyarladık." dedi.

Bugila, taş kağıt üretim fikrinin 2019’da kağıt tasarrufu için çözüm bulma amacıyla başladığını belirterek, ülkede hala ciddi bir kağıt eksikliği olduğunu ve kendilerinin sahip olduğu başka kağıt fabrikalarındaki tecrübelerinden yola çıkarak bu projeyle çözüm bulma yönünde adım attıklarını kaydetti.

Projeyi Tunus'ta uygulamak için birçok zorlukla mücadele ettiklerine dikkati çeken Bugila, "Ürün formülüne ulaştıktan sonra 2021 yılında şirketi kurduk. Şirketi kurmak için idari ve yasal zorluklar, idari engeller ve diğer birçok zorluktan geçtik." ifadelerini kullandı.

Bugila, taş kağıdın üretimine ilişkin de, "Fabrikada artık ağaçlardan ve bitkilerden değil, taşlardan ve reçine karışımından taş kağıt üretiyoruz." dedi.

- Hacib el-Uyun bölgesi hammadde ve işgücü için seçildi

Mühendis Bugila, fabrikanın Hacib el-Uyun kentinde kurulması kararına ilişkin olarak, bu kararın devletin iç bölgelerde fabrika açılmasını teşvik eden genel politikası çerçevesinde alındığını ifade etti.

"Birkaç seçeneğimiz vardı ama Hacib el-Uyun'u seçtik çünkü Sidi Buzeyd ve Kayrevan'a yakın. Buralarda taş kağıt üretiminin hammaddesi olan kalsiyum karbonat ve mermer kalıntıları bulunuyor." diye konuşan Bugila, diğer bölgelerde fabrikaları olduğunu ifade ederek, ancak Hacib el-Uyun bölgesine geldiklerinde çalışmaya istekli insanlar bulduklarını belirtti.

Tunuslu mühendis, Tunus devletinin yatırım teşvik programları kapsamında bölgede eski bir fabrikayı bulup yeniden değerlendirdiklerini anlattı.

Proje maliyetinin yaklaşık 15 milyon dinar (yaklaşık 5 milyon dolar) olduğunu aktaran Bugila, 60 işçi istihdam ettiklerini ve işletme kapasitesinin 3 yıl içinde 200 işçiye ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

- Üretilen taş kağıdın ham maddesinin yüzde 80'i Tunus'tan

Projenin Tunus ekonomisi için önemine işaret eden Bugila, "İstatistik Enstitüsü'nün rakamlarına göre, Tunus 2024 yılında ithal edilen kâğıda 1,3 milyar dinar (406 milyon dolar) ödedi. Bu da tek seferde ülkeden çıkan büyük miktarda bir para demek." diye konuştu.

PKK/YPG Halep’ten çekiliyor! Bazı unsurlar İçişleri’ne bağlanacak PKK/YPG Halep’ten çekiliyor! Bazı unsurlar İçişleri’ne bağlanacak

Bugila, Tunus hükümetine bağlı Ulusal Maden Ajansı'na göre, kağıdın ham maddesinin yüzde 80'inin Tunus'tan çıkarıldığına ve yüzlerce yıldır mevcut olduğuna dikkati çekti.

Taş kağıt ile normal kağıt arasındaki farkı açıklayan Bugila, normal kağıdın ağaçların öğütülmesi ve ağaçtan kağıt yapımında kullanılan bir madde çıkarılmasıyla elde edilen bir ürün olduğunu, taş kağıt üretiminde ise ham madde olarak taş kullanıldığını kaydetti.

Tunuslu iş adamı Bugila, normal kağıdın üretiminde çok fazla su kullanıldığını ve bunun sonucu çölleşme ve ormansızlaşmanın arttığını, hayvan ve bitki çeşitliliğinin olumsuz yönde etkilendiğini vurguladı.

"Bir ton kağıt üretmek için yaklaşık 60 bin litre su kullanıyoruz ve 20 ağaç kesiyoruz. Bir ton taş kağıt üretmek için ise 2 litre su kullanıyoruz ve hiç ağaç yaprağı kullanmıyoruz." diyen Bugila, taş kağıt üretim fabrikasının çevre dostu bir tesis olduğunu belirtti.

Tunuslu iş insanı Bugila, yıl sonunda taş kağıt üretiminin 20 bin ton civarında olmasını beklediklerini ekledi.

Kaynak: AA