Trafikte sürücülerin sözlü ve fiziki kavga etmesinin bir çok sebebi var. Aşırı yoğun trafik, yetişememe baskısı, otomobille kural dışı hareketler, kişisel psikolojik sorunlar, yetersiz trafik eğitimi ve toplumun genel saldırgan tavrı gibi davranışlar, trafikte ölümle dahi sonuçlanan kavgaların başlıca nedenleri arasında. Bebek, çocuk, yaşlı, kadın, hamile dinlemeden gözü dönmüş bir şekilde saldıran bu trafik magandaları, eğitimle ıslah edilebilecekleri gibi, bir takım yasal yaptırımlarla da caydırılabilir.

TRAFİKTE GÜVENLİĞİ ARTIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEME

Bu konuda Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 2025-2029 Yargı Reformu Stratejisi, trafikte güvenliği artırmaya yönelik önemli bir düzenlemeyi içeriyor. Artan saldırganlık olaylarına karşı alınacak tedbirler kapsamında, trafikte başka bir sürücüye zarar vermek ya da kavga çıkarmak amacıyla aracından inen sürücülerin ehliyetlerine el konulacağı açıklandı. Bu yaptırım, toplumdaki trafik öfkesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Yeni düzenlemede kural dışı hareketlerle veya sözlü tacizle diğer sürücüleri rahatsız eden bireyler de sıkı denetimlerle karşılaşacak.

SALDIRGANLAR SÜRÜCÜLERİN STRES SEVİYESİNİ ARTIRIYOR

Trafikte saldırgan davranışların kazalara davetiye çıkardığını ve sürücülerde stres seviyesini artırdığını araştırmalar ortaya koyuyor. Bu düzenlemeyle hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğinin sağlanması bekleniliyor. Bu tür önlemlerle sadece trafikte değil, genel toplumsal huzuru artırmaya da katkı sağlayacağı ifade ediliyor. ‘Saldırmak için aracından inen sürücülerin ehliyetinin alınması’ ile ilgili, aynı zamanda sürücü olan Klinik Psikolog Feyza Karakoç ve Avukat Merve Erden gazetemize açıklamalarda bulundu.

DETAYLAR BELLİ DEĞİL, TOPLUM DÜZENİ İÇİN GÜNDEM OLDU

Merve Erden

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yargı Stratejini Belgesini’ tanırken tanıtırken ‘saldırı amacıyla araçtan inilmesi halinde sürücünün ehliyeti alınacak’ açıklaması yaptığını hatırlatan Avukat Merve Erden, “Ancak bu husus Yargı Stratejini Belgesi’nde daha farklı şekilde açıklandı. Öncelikle konuyla ilgili genel bir tanımlama yapalım. Mevcut düzenlemelerde zaten trafik kaza sonrası, yol verme tartışmaları gibi çeşitli durumlar için suç tipleri ceza kanununun şu anki halinde mevcut ve bayağı da caydırıcı” diye konuştu.

Erden, “Saldırı amacıyla araçtan inmesi hususunda da, saldırının mahiyetine bakmak gerekir. Yine ceza kanununda kişiyi kasten yaralama maksadıyla araçtan inmesi halinde, buradaki kasten yaralama ayrıca bir yaptırıma tabi ve hapis cezası var. Yine diğer suçlar açısından da kişiye hakaret edilmesi, yaralanması, öldürmeye teşebbüs edilmesi ya da öldürülmesi gibi suçlarda ceza kanunun da mevcut halinde düzenlenmiş durumda. Kişinin araçla önünün kesilmesi de başlı başına bir suç tipidir. Bu suç tiplerinin hepsi ayrı ayrı hapis veya para cezası içermektedir” dedi.

“Hali hazırdaki düzenlemelerde sürücü belgelerinin geri alınması, taksirle işlenen suçlarda mahkemenin uyguladığı güvenlik tedbiri” diyen Erden şöyle konuştu: “Burada yapılması istenen hususun da hakime bir seçenek olarak konulacağını tahmin ediyorum. Tabi bunun detayları henüz belirlenmiş değil. Sadece araçtan inme hususunun gündeme gelmiş olmasının sebebi biraz caydırıcılığı artırmak ve toplum düzenini sağlamak adına yapıldığını düşünüyorum. Çünkü sadece araçtan inmek gibi bir suç tipi oluşturamayız. Zira trafikteki tartışmalar sadece sürücüler arasında gerçekleşmiyor. Yaya, araçtaki diğer kişiler ya da bisiklet sürücüsü gibi şahıslar da kavgaya karışabilir. Özetle popüler haliyle kanunlaşması çok yasal olmadığı kanaatindeyim.”

TOPLUMSAL BİR GÜVENLİK PROBLEMİ

Feyza Karakoc

Ömer Çelik duyurdu: Terörsüz Türkiye hedefinde kritik açıklama Ömer Çelik duyurdu: Terörsüz Türkiye hedefinde kritik açıklama

“Trafik, hepimizin sabrının ve sınırlarımızın sınandığı bir arena gibi” diyen Psikolog Feyza Karakoç, “Gün içinde biriken stres, öfkeye dönüşüp direksiyon başında dışa vurabiliyor. Ancak iş tartışmayı fiziksel boyuta taşımaya geldiğinde, mesele artık bireysel bir sorun olmaktan çıkıyor, toplumsal bir güvenlik problemine dönüşüyor. Araçtan inerek tartışmaya karışan sürücülerin ehliyetine el konulması gibi cezai yaptırımlar, saldırgan davranışları kontrol altına almak adına önemli bir caydırıcılık mekanizması oluşturuyor” ifadesini kullandı.

HAREKET ETME DÜRTÜSÜNÜ BASTIRABİLİR

“Çünkü bir davranışın sonuçlarının ciddi olabileceğini bilmek, insanlar üzerinde düşünmeden hareket etme dürtüsünü baskılayabilir” açıklamasını yapan Karakoç, “Bu yasa, sadece saldırganlıkla mücadelede değil, daha güvenli ve saygılı bir trafik kültürünün inşasında da önemli bir adım olabilir. Unutulmamalı ki saldırganlık, kişinin kendi içindeki sorunlarının yansıması. Bu yüzden cezalandırmadan ziyade, bir eğitim ve farkındalık süreci de başlatmak gerekir” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi/ Fırat İpek