Dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin, küresel üreticiler için kıyasıya bir rekabet alanı haline geldi. ABD’li markaların kendi fabrikalarını kurduğu, Japon üreticilerin ise uzun yıllardır stratejik olarak odaklandığı bu dev pazar, yıllık 30 milyonu aşan perakende satışlarıyla adeta bir mücadele sahasına dönüştü.
Çin’de en çok dikkat çeken Avrupalı ise Volkswagen. Bir dönem ülkenin en çok satan markası olarak gösterilen Alman üretici, tahtını elektrikli tarafta Tesla’ya, içten yanmalı motora sahip modellerde ise BYD ve Geely’e kaptırmış durumda. Benzer bir durum aslında tüm Avrupalı üreticiler için geçerli, özellikle 2023 ve sonrası dönemlerde Çinli markaların hızlı büyümeleri hem global pazarlarda hem Çin pazarında 100 yıllık markaları zorlamaya giderek başladı.
Sektörde yaşanan gelişmeler ışığında Mercedes-Benz, bir takım tasarruf tedbirleri için düğmeye bastığını duyurdu. Çinli medya kuruluşu The Paper'a açıklama yapan Alman devi, “Otomotiv sektöründeki zorlu pazar ortamı ve dönüşüm fırsatları karşısında Mercedes-Benz, operasyonel verimliliğini ve rekabet gücünü geliştirmek adına bir takım planlamalar yaptı” ifadeleri kullanılırken yine Çinli medya şirketi AutoPix’in haberine göre Mercedes-Benz'in Çin'deki iş gücünün yaklaşık %15'ini azaltacağını duyurdu. Aynı gün konuyla ilgili haber başlıkları Avrupa basınında da yer bulmaya başladı.
Üretim değil finansman bölümü küçülüyor
Haber kaynaklarına göre söz konusu işten çıkarmaların öncelikle şirketin finansman ve satış bölümlerini etkileyeceği belirtiliyor. Bu hamlenin Alman lüks otomobil üreticisinin, dünyanın en büyük otomotiv pazarında artan rekabetle karşı karşıya kalmasıyla birlikte geliştiği söyleniyor. Mercedes-Benz markasını esas zorlayan konunun ise araç fiyatları ve alım gücü olduğu belirtiliyor. Kaynaklara göre Çin devlet bankaları ve yerel finans kurumları, yerli markalara daha rekabetçi araç kredisi fırsatları sundukları için özellikle premium sınıfta yer alan marka ve modellerin yüksek fiyatlarla müşteri bulmakta zorlandığı, Çinli markaların yavaş yavaş premium sınıflardan da müşteri kazanmaya başladığı vurgulanıyor.
Diğer markalar içinde şartlar zorlaşıyor
Mercedes-Benz’in aldığı bu karar aslında yabancı otomobil üreticilerinin Çin'de karşı karşıya kaldığı ve her gün büyüyen zorlukları gün yüzüne çıkarıyor. Küresel markalar, yerel üreticilere karşı pazar payı kaybederken bundan artık geleneksel lüks otomobil markaları da etkilenmeye başladı. Porsche, BMW ve Audi gibi ikonik markalar, teknolojik donanım ve yazılım hızında Xiaomi, Huawei ve BYD gibi sektör devlerinin karşısında Çin pazarında kay kaybediyor. Bu noktada VW kendi stratejisi gereği yerel üreticilerle birden çok ortaklık yapısı kurarken, BMW ve Mercedes-Benz kendi markalarının Çinli ortaklıklarla üretimine henüz adım atmak istemiyor.
Satış oranlarında düşüş
Porsche, Çin satışlarında üst üste üçüncü yıl düşüş kaydederken geçtiğimiz yıl aynı taktikle personel sayısını azaltma kararı almıştı. Volkswagen ile aynı ailenin markası olan Porsche, 2023 yılına oranla 2024’te yaklaşık %30 düşüş yaşamıştı. BMW tarafında ise birçok çalışanın biten sözleşmeleri yenilemediği ve bu durum karşısında geçen yıl yüzde 5 civarında iş gücünü azalttığı, benzer bir durumun bu yılda devam edebileceği öngörülüyor.