Hızır 41, Afet Mutfağı, Gıda Üretim Tesisi ve Mobil Afet TIR’’ları ile acil durumlarda vatandaşların temel yiyecek ihtiyaçlarını güvenle karşılayabildiği bir üretim merkezi olacak.

2025 Mazot ve Gübre Desteği Ne Zaman Yatacak? 2025 Mazot ve Gübre Desteği Ne Zaman Yatacak?

Son olarak yaşanan 6 Şubat büyük Kahramanmaraş depreminde, ekipleriyle deprem bölgesinde yardıma koşan ve o günden bu yana depremzedelerden yardım elini çekmeyen çadır, hastane, eczane ve gıda ihtiyacı gibi temel gereksinimlerle ilgili yardımlarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, olası afetlere her zaman hazırlıklı olduğunu yatırımlarıyla gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşüm, deprem risk analizleri, deprem ölçüm cihazları, rezerv alanları oluşturma, arama kurtarma çalışmaları,  gibi büyük ve önemli yatırımlara imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olası afet durumunda temel ihtiyaçların karşılanması için de stratejik bir adım daha attı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Marmara bölgesine hizmet verebilecek kapasiteye sahip olan ‘Hızır 41-Afet Mutfağı’nı hizmete açtı.

ÖNEMLİ VE BÜYÜK PROJE

Hızır 41 - Afet Mutfağı, olası bir afet halinde hem Kocaeli’ne hem de çevre illere yardım yapılabilmesi adına gerçekleşen en önemli projelerden biri. Bu mutfak, afet durumunda Marmara’ya hizmet verecek kapasitede inşa edildi.  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki Antikkapı A.Ş. tarafından kurulumu tamamlanan tesis, aynı zamanda Kocaeli’de birçok noktada hizmet veren şirketin ana üretimi ve lojistik ağının da merkezi oldu.  

HIZIR 41’İN HİZMET ALANLARI

Hızır 41, Afet Mutfağı, Gıda Üretim Tesisi ve Mobil Afet Tır’ları ile acil durumlarda vatandaşların temel yiyecek ihtiyaçlarını güvenle karşılayabildiği bir üretim merkezi olacak. Toplam alanı 10 bin 350 metrekare olan tesiste, sıcak yemek, ekmek, et işleme, sebze, unlu mamuller, pastörize yemek, paketleme, mal kabul, kuru gıda ve sarf malzeme depolama üretim ve alanları bulunuyor.

GÜNLÜK 150 BİN KİŞİYE KADAR

Tesisin Pişirme ve Kuru Pasta Bölümü’nde; günlük olarak;  150.000 kişilik çorba, 20.000 kişilik 3 çeşit yemek ( çorba, ana yemek, yardımcı yemek),  3.000 paket pastörize yemek, 3.000 kişilik paket kahvaltı, 3.000 porsiyon dondurulmuş yaş pasta,  6.000 porsiyon şerbetli tatlı, 2.500 porsiyon sütlü tatlı,  3 ton kuru pasta,  22.000 ekmek üretimi yapılabiliyor. Ayrıca tesisin 3 ton et işleme kapasitesi bulunuyor.

MOBİL AFET TIRLARI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ‘Önce İnsan’ diyerek çıktığı bu yolda ayrıca bugüne kadar Mobil Afet TIR’ları ile verdiği acil durum hizmetini de daha da genişletti. 17 Ağustos 2021 yılından bu yana acil bir afet durumunda olayın ilk saatlerinde afet aksiyon planı yapan Büyükşehir sırasıyla İzmir Depremi (Yemek Standı Kurulumu),  Düzce Depremi ,- Ukrayna – Rusya Savaşı – Lviv Kenti, -Kahramanmaraş – Hatay (Defne), Darıca Doğalgaz Patlaması ve benzeri afet durumlarında mobil araçlarıyla hazır bulundu.

HER GÜN ÜÇ ÇEŞİT YEMEK

3 Adet yemek ve 1 adet fırın TIR’ı (Ekmek Üretimi) olarak hizmet veren Mobil Afet TIR’ları, 15 dakikada kurulabilen sistemiyle; 5 gün dışarıya bağımsız olarak çalışabiliyor ve araç seyir halindeyken ekmek ve yemek üretimi yapabiliyor.  Her bir afet Tır’Inda; günlük 30.000 kişilik çorba; 10.000 üç çeşit yemek, 40.000 roll ekmek üretilebiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi