Başbakan Selam, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bölge halkını dinlemek için Nebatiye ilinin yanı sıra Nebatiye'ye bağlı Hiyam beldesine gittiğini belirtti.
Lübnan'ın güneyinde İsrail'in yol açtığı yıkımı yerinde gözlemlediğini kaydeden Selam, "İsrail ile savaştan kaynaklanan zarar ve kayıplara ilişkin raporları ve çalışmaları bilmem bir tarafa, yıkılan köyleri, yolları, evleri, tarım arazilerini, yanmış ağaçları gördüğünüzde bambaşka bir durumla karşılaşıyorsunuz." ifadelerini kullandı.
İsrail saldırılarında yaşamını yitirenleri ve yakınlarını kaybedenleri unutamayacağını vurgulayan Lübnan Başbakanı, "Bugün, duyduklarım ve gördüklerim beni (yıkılan bölgelerin) yeniden inşası ve halkımızın geri dönüşü için daha kararlı hale getirdi." mesajını paylaştı.
İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki işgali ve çekilme süreci
Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024'te ateşkese varılmıştı.
Ateşkes kapsamında İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği noktalardan çekilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail, Lübnan ordusunun ülkenin güneyinde kontrolü tam olarak ele almadığını ileri sürerek işgal süresini 18 Şubat'a kadar uzatmıştı.
İsrail ordusunun çekildiği 11 bölgede 18 Şubat'ta Lübnan askerleri konuşlanırken, İsrail sınır hattındaki 5 noktada işgalin devam edeceği yönünde bir açıklama yaptı.
Lübnan Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre, ateşkesin sağlanmasının ardından İsrail ordusunun saldırılarında 82 kişi hayatını kaybetti, 270 kişi yaralandı.
Birleşmiş Milletler (BM) ve Lübnanlı yetkililer, ateşkes anlaşması ve BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararı gereği İsrail'in ülkenin güneyinden tamamen çekilmesi gerektiğini belirtiyor.