Zorunlu deprem sigortası alarm veriyor: Sigortalılık oranı neden düşük?
1999 Marmara depremlerinin ardından, Türkiye'de doğal afetlerin ekonomik etkilerini azaltmak için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kuruldu ve Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) hayata geçirildi. Ancak, aradan geçen 25 yılın ardından sigorta bilincinin hâlâ yeterince gelişmediği ortaya çıkıyor.
6 Şubat depreminde yetersiz sigortalılık oranı
Türkiye’nin birçok bölgesi deprem riski altında. En son 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili kapsayan büyük deprem, sigorta sistemindeki zayıflığı gözler önüne serdi. Sigortalılık oranı sadece %49 seviyesindeydi. ZDS poliçesi olanlar, DASK tarafından zararlarının karşılandığını görse de, sigortasız vatandaşlar büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı.
Deprem sonrası poliçe üretiminde hızlı düşüş
DASK verilerine göre, Şubat 2023'te ZDS poliçelerinde büyük bir artış yaşandı. Ancak bu ilgi kalıcı olmadı. Ocak 2024'te üretilen poliçe sayısı yeniden düşüşe geçti. Bu durum, vatandaşların kısa süreli güvenlik endişeleri sonrası sigorta yapmayı unuttuğunu gösteriyor.
Deprem riskine rağmen neden sigorta yaptırmıyoruz?
Uzmanlar, deprem bölgesinde yaşayan insanların bu kadar önemli bir güvenceyi ihmal etmelerine şaşırıyor. Ekonomist Ümit Güven Akçakaya, "İstanbul depremi gibi bir gerçek varken ZDS’nin bu kadar hızlı unutulması üzücü" diyerek vatandaşları sigorta yaptırmaya çağırdı.
DASK ve zorunlu deprem sigortası (ZDS) nedir?
DASK tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası, deprem ve deprem kaynaklı yangın, infilak, yer kayması gibi olayların neden olduğu maddi zararları karşılıyor. Sigorta, tapulu taşınmazları olan her vatandaş için zorunlu tutuluyor ve tapu devir işlemleri ile elektrik aboneliklerinde isteniyor.
Uzmanlardan çağrı: Sigortasız kalmak büyük risk
Uzmanlar, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yalnızca zorunlu işlemler için değil, her zaman yapılması gerektiğini vurguluyor. Akçakaya, "Deprem riskini göz ardı etmeyin, sigortasız kalmak büyük bir risk" dedi ve vatandaşları en yakın satış kanalından ZDS yaptırmaya davet etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.