Zona nasıl geçer?
Bulaşıcı bir deri rahatsızlığı olan zona ciltte kızarıklıklar ile seyreder. Peki Zona neden olur? Zona belirtileri nelerdir? Zona nasıl geçer? Zona nedenleri, belirtiler ve tedavisine dair merak edilenler haberimizde. İşte zona belirtiler ve tedavisi...
ZONA HAKKINDA
Zona hastalığı, su çiçeğine de neden olan varicella zoster isimli virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Su çiçeği enfeksiyonu sonrasında etken virüs kişinin sinir. sistemine yerleşerek uzun yıllar inaktif şekilde yaşayabilir. Virüsün vücut bağışıklık sisteminde zayıflık olduğu dönemlerde zona olarak yeniden harekete geçmesi mümkündür. Fakat virüs çoğunlukla aktif hale geçmez ve zona hastalığı ya da başka probleme neden olmaz. Ancak bazı kişilerde birden fazla kez zona hastalığı ortaya çıkabilir.
ZONA BELİRTİLERİ
– Acı, yanma, uyuşma veya karıncalanma
– Dokunmaya duyarlılık
– Acıdan birkaç gün sonra başlayan kırmızı döküntü
– Açılan ve kabuklanan sıvı dolu kabarcıklar
– Kaşıntı
– Ateş
– Titreme
– Baş ağrısı
– Yorgunluk
– Kas güçsüzlüğü
– Mide ekşimesi
– Lenf nodlarında şişme
ZONA İÇİN KİMLER RİSK ALTINDA?
Zona suçiçeği geçirenlerde oluşabilir. Bununla birlikte, bazı faktörler insanları zona geliştirme riskine sokar.
Zonada risk faktörleri şunlardır:
– 60 yaş veya üstü olmak
– HIV , AIDS veya kanser gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara sahip olmak
– Kemoterapi veya radyasyon tedavisi almış olmak
– Organ nakli sonrası verilen steroidler veya ilaçlar gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçların alınması
ZONA NASIL GEÇER? ZONA TEDAVİSİ..
Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur fakat belirtileri sınırlandırmak ve ilerlemesini durdurmak için ilaç tedavisi uygulanır. Zona hastalığı tedavisi için varisella zoster virüsüne karşı etkili asiklovir ve valasiklovir isimli antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı, yanma, batma gibi belirtiler için de ağrı kesici haplar, kremler ve losyonlar reçete edilir. Evde tedavi de belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Evde uygulayabileceğiniz tedaviler arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:
– Bol bol dinlenmek
– Kaşıntıyı ve ağrıyı azaltmak için yara oluşan bölgelere soğuk kompres uygulamak
– Kaşıntıyı dindirmek için kalamin losyonu sürmek
– Jel haldeki yulaf ezmesiyle banyo yapmak
Zona genellikle birkaç hafta içinde sona erer ve nadiren tekrarlar. Belirtileriniz 10 gün içinde azalmazsa, takip ve yeniden değerlendirme için doktorunuzu mutlaka aramayı ihmal etmeyin.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.